Σκάνδαλο υποκλοπών: Αν και υποχρεωτικό, χωρίς Αδειλίνη και Ζήση θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής των Θεσμών

Στις 10 το πρωί της Παρασκευής θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής επί των αιτημάτων για κλήση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, και του αρμόδιου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, προκειμένου να προσκομίσουν και να δώσουν εξηγήσεις επί του προκλητικού πορίσματος για τις υποκλοπές που αθώωσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συνεδρίαση δεν θα διεξαχθεί παρουσία των δύο εισαγγελικών λειτουργών ούτε κάποιου υπουργού, καθώς θα επικεντρωθεί επί των αιτημάτων των 5 κομμάτων της αντιπολίτευσης, κάτι που δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος ορίζει ότι είναι υποχρεωτική η κλήση θεσμικών προσώπων όταν τα 2/5 των μελών της Επιτροπής καταθέτουν σχετικό αίτημα.

Υπενθυμίζεται ότι χτες ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσε αίτημα για τη σύγκληση σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, ζητώντας να κληθούν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης προκειμένου να ενημερώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου «περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών» και οπωσδήποτε μεταξύ των εγγράφων αυτής:

  1. Το πολυσέλιδο (300 σελίδων) πόρισμα του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση.
  2. Τη σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου περί «αρχειοθέτησης της υπόθεσης».
  3. Τα πορίσματα των Ανεξάρτητων Αρχών και των άλλων φορέων, που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίας Αδειλίνη.

Στην σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – μέλη της Επιτροπής, αιτούνται τη σύγκλισή της «για την συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τα εξής ζητήματα:

  • Επειδή στην αρμοδιότητα της Επιτροπής κατά το άρθρο 43Α του ΚτΒ ανήκει «ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα ζητήματα που αφορούν τη δραστηριότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.)», ενώ επιπλέον «Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική. Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους […] του Αρείου Πάγου για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας.»,
  • Επειδή το σκάνδαλο των υποκλοπών ΕΥΠ-Μαξίμου συντάραξε τα θεμέλια της Δημοκρατίας στη χώρα μας, συνιστάμενο σε παράνομες παρακολουθήσεις όχι μόνο πολιτικών προσώπων, Υπουργών, Ανώτατων Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, πρώην Υπουργών και στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του υποψήφιου τότε αρχηγού του τρίτου κόμματος κατά την κοινοβουλευτική τάξη, Βουλευτών και Ευρωβουλευτών, δημοσιογράφων αλλά και ιδιωτών,
  • Επειδή θα έπρεπε το παραπάνω πόρισμα να έχει έλθει πάραυτα, δηλαδή εχθές, στη Βουλή των Ελλήνων και να έχει τουλάχιστον επιδοθεί στους Πολιτικούς Αρχηγούς και ιδίως στον κ. Ανδρουλάκη ως άμεσα θιγόμενο,
  • Επειδή σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πρέπει να λάβει γνώση των παραδοχών και αιτιολογιών επί τη βάσει των οποίων ερείδεται η δικανική κρίση των προαναφερόμενων εισαγγελικών λειτουργών για την πράξη αρχειοθέτησης της υποθέσεως».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί