Έκτακτη σύσκεψη παρουσία Στρατάκου στην Περιφέρεια Κρήτης για τα κρούσματα πανώλης αιγοπροβάτων

Φωτο: ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης

Στο Ηράκλειο βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, όπου έδωσε το «παρών» σε έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης το απόγευμα της Πέμπτης, για την πανώλη των αιγοπροβάτων.

Ο κ. Στρατάκος τόνισε ότι θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο τα μέτρα που προβλέπονται από το πρωτόκολλο αντιμετώπισης της πανώλης των αιγοπροβάτων, ζητώντας τη συνεργασία των κτηνοτρόφων.

Σε δήλωσή του ανέφερε: «Από την πρώτη στιγμή που μάθαμε για το θετικό δείγμα επικοινωνήσαμε με τον περιφερειάρχη Κρήτης. Στον ευρωπαικό οργανισμό περιγράφεται πώς πρέπει να γίνεται η εκρίζωση της ασθένειας. Και αυτό θα τηρηθεί, γιατί η εφαρμογή των μέτρων αυτών έχει αποδώσει. Δημιουργούνται δύο ζώνες, προστασίας και επιτήρησης. Αλλά θερμή παράκληση, πρέπει να συνεργαστούν οι κτηνοτρόφοι μας. Αν δουν οποιοδήποτε σύμπτωμα στο κοπάδι τους να έρθουν άμεσα σε επαφή με τις υπηρεσίες. Δεν είναι μάχη μόνο με τον ιό αλλά και με τον χρόνο. Ακόμα είναι νωρίς και αν το προλάβουμε, θα μπορέσουμε να βγούμε νικητές. Τώρα πρέπει να δράσουμε, γιατί αν δεν το καταφέρουμε, θα είναι πολύ περισσότερα τα προβλήματα. Δεν είναι ευχάριστο, αλλά είναι πολύ κρίσιμο να περιορίσουμε τώρα την εξάπλωση της νόσου»

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκτιμήθηκε ότι εντός της πρώτης ζώνης της κτηνιατρικής καραντίνας στα Αστερούσια, σε μια ακτίνα δηλαδή 3 χιλιομέτρων, εντός της οποίας βρίσκονται και οι μονάδες που εντοπίστηκαν τα δύο θετικά κρούσματα, υπάρχει ένα πλήθος ζώων που φτάνει περίπου τις 20.000.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ότι ο μόνος τρόπος δράσης τώρα είναι να τηρηθεί απόλυτα το πρωτόκολλο, αναφέροντας: «Υπήρξε άριστη συνεργασία με τον κ. Στρατάκο για να δούμε πώς θα κάνουμε επιθετικές κινήσεις για να πιάσουμε το πρόβλημα όσο νωρίτερα γίνεται. Αυτή τη στιγμή με την καθοδήγηση του υπουργείου προχωράμε. Πρέπει να διαχειριστούμε την πανώλη, κι εμείς, ακολουθώντας το πρωτόκολλο, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα το τηρήσουμε. Δεν μπορούμε, αν θέλουμε να σώσουμε την κτηνοτροφία της Κρήτης, να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω».

Κατά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πως οι κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν, καθώς υπάρχει σχετική ΚΥΑ που το προβλέπει, προσθέτοντας ότι θα έρθουν στην Κρήτη κτηνίατροι από όμορους δήμους για να συνδράμουν στο έργο των κτηνιάτρων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί