Χαμάς: Νεκρός ο πολιτικός ηγέτης της Ισμαήλ Χανίγια

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, όπου είχε μεταβεί για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, του Μασούντ Πεζεσκιάν, χθες Τρίτη, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το παλαιστινιακό κίνημα, κάνοντας λόγο για «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή». Το Ιράν δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο σκοτώθηκε ο Χανίγια. 

«Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ Ισμαήλ Χανίγια, ο αρχηγός του κινήματος, σκοτώθηκε σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του γραφείου του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανέφερε η Χαμάς.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, στέλεχος της Χαμάς, μίλησε για «άνανδρη ενέργεια» του Ισραήλ, η οποία «δεν θα μείνει ατιμώρητη», μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ακσά, προσκείμενο στο κίνημα. Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, άλλο στέλεχος της Χαμάς, χαρακτήρισε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τη δολοφονία πολύ σοβαρή κλιμάκωση από ισραηλινής πλευράς, που διαβεβαίωσε πως δεν θα επιτύχει τους στόχους της.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φάταχ, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε σήμερα «σθεναρά», με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, την «άνανδρη δολοφονία» του επικεφαλής του (αντίπαλου της Φάταχ) παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. 

Το Ισραήλ είχε ορκιστεί να σκοτώσει τον Χανίγια και άλλους ηγέτες της Χαμάς, καθώς βασικός στόχος του από τον Οκτώβριο -όπως εκφράζεται από τα επίσημα χείλη της κυβέρνησης Νετανιάχου- είναι να «εξολοθρεύσει τη Χαμάς». 

Τον Απρίλιο, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα σκότωσε τρεις από τους γιους του Χανίγια και τέσσερα από τα εγγόνια του. Σε συνέντευξή του στο δορυφορικό κανάλι Al Jazeera εκείνη την εποχή, ο Χανίγια είπε ότι οι δολοφονίες δεν θα πιέσουν τη Χαμάς να αμβλύνει τις θέσεις της εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από τον Λευκό Οίκο. Η δολοφονία έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να πιέσει τη Χαμάς και το Ισραήλ να συμφωνήσουν σε τουλάχιστον μια προσωρινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων. Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς βρέθηκε στη Ρώμη την Κυριακή για να συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους του Ισραήλ, του Κατάρ και της Αιγύπτου στον τελευταίο γύρο συνομιλιών. 

Η δολοφονία του Χανίγια έρχεται αφότου το Ισραήλ πραγματοποίησε ένα ακόμα χτύπημα στη Βηρυτό, κατά το οποίο ανέφερε ότι σκότωσε τον Fouad Shukur, έναν ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολά. Η Χεζμπολά δεν έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο του Shukur στην επίθεση, κατά την οποία επίσης σκοτώθηκε τουλάχιστον μία γυναίκα και δύο παιδιά και τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι.

Στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς από την επίθεση του Οκτωβρίου, περισσότεροι από 39.360 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 90.900 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί