«Έφυγε» ο λυράρης Νίκος Σωπασής

Έφυγε από τη ζωή στα 84 του ο Νίκος Σωπασής, ένας από τους σπουδαιότερους λυράρηδες της γενιάς του.

Το «ύστατο χαίρε» θα του πουν η οικογένειά του, συγγενείς και φίλοι του, αύριο Πέμπτη, 1 Αυγούστου, στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου, στα Χελιανά Μυλοποτάμου.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στις 4:00 μ.μ.

Ποιος ήταν ο Νίκος Σωπασής

Ο Νίκος Σωπασής γεννήθηκε στα Χελιανά Ρεθύμνου, μια περιοχή που συνδυάζει την γαλήνη του καταπράσινου τοπίου, με την τραχύτητα και την υπερηφάνεια του Κουλούκωνα. Ένας χώρος αυθεντικό μουσικό εργαστήρι της φύσης.

Εκεί έμαθε, από τα παιδικά του χρόνια τη λύρα, με δάσκαλο τον πατέρα του, τον αείμνηστο Χοτζολάμπη, πασίγνωστο λυράρη στο Μέσα Μυλοπόταμο, μια ξεχωριστή μορφή, ομορφάνθρωπος, μερακλής, με ερωτισμό και κέφι. Γενικά οι Χελιανώτες Χότζηδες, είναι προικισμένοι με έμφυτη τάση προς τη λαϊκή ποίηση, τη μουσική, τα μεγάλα ιδανικά, είναι εύστροφοι και πνευματώδεις.

Ο Νίκος Σωπασής από τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής του παρουσίας, ξεχώρισε απ’όλους τους λυράρηδες της περιοχής και γρήγορα η φήμη του άρχισε να απλώνεται. Μ’ ένα ανεξάντλητο κέφι και μια εκπληκτική επικοινωνία με το κοινό του, έγινε περιζήτητος στα κρητικά γλέντια και αργότερα στο τέλος της δεκαετίας του ’60 έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνθιση των κρητικών κέντρων στο Ηράκλειο και την Αθήνα.

Σε ηληκία 25 χρόνων έγραψε τον πρώτο μεγάλο του δίσκο, με την περίφημη “Ροδαριά”, ένα τραγούδι που τον καθιέρωσε σαν ένα από τα πρώτα ονόματα των δημιουργών της μουσικής του νησιού μας. Ταξίδεψε Αμερική, τον Καναδά, τη Γερμανία, δούλεψε πολλά χρόνια στην Αθήνα, όπου κι αν εμφανίστηκε λειτούργησε ως “πυροδότης” για γλέντι και ξεφάντωμα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί