Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου για το νοσοκομείο: Κυβέρνηση και ΔΥΠΕ δίνουν παυσίπονα σε κάποιο που ασθενεί σοβαρά…

Ανακοίνωση από την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

Ως Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου ήμασταν κι εμείς παρόντες στη σύσκεψη το
Σάββατο 27/7/2024 για τη «διάσωση» του Νοσοκομείου και γενικά για τη Δημόσια Υγεία. Περιγράψαμε και αναλύσαμε τις τραγικές ελλείψεις του Νοσοκομείου και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο νομό και αναπτύξαμε τις επεξεργασμένες από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ουσιαστικές λύσεις που διεκδικούμε για Δωρεάν Ποιοτική Δημόσια Υγεία, ξεκάθαρα.
Η αίσθησή μας ήταν ότι ελάχιστα συνεισφέραμε στη συζήτηση, αν και είμαστε οι
λειτουργοί του ΕΣΥ και καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με τους πολίτες που
χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες Υγείας και μας εκφράζουν την αγωνία και την
απογοήτευσή τους. Αν και θέσαμε τα ουσιαστικά και καίρια ζητήματα της Υγείας,
δεν ήταν τελικά αυτά το αντικείμενο της συζήτησης στη σύσκεψη αυτή.
Ο Υπουργός κ. Κεφαλογιάννης, μας μίλησε εξ αρχής για διπλασιασμό της
χρηματοδότησης της Υγείας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Παρέλειψε βέβαια να διευκρινίσει αν η χρηματοδότηση αφορά τη Δημόσια ή την Ιδιωτική Υγεία, δεν έκανε λόγο για χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν εξήγησε γιατί οι δαπάνες των ασθενών για ιδιωτική παροχή υπηρεσιών Υγείας και για τα φάρμακά τους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Γιατί λοιπόν και οι μισθοί του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ δεν διπλασιάστηκαν αντίστοιχα, αλλά έχουν παραμείνει στα επίπεδα πριν το 2012;
Απόρησε ο κ. Υπουργός γιατί δεν άκουσε από εμάς προτάσεις, όπως π.χ. να
ενισχυθεί το ΚΥ αστικού τύπου στο Ρέθυμνο, για να ανακουφίζεται το Νοσοκομείο από κάποια περιστατικά. Γιατί κ. Υπουργέ θεωρούμε ότι τα αυτονόητα δεν πρέπει να μπαίνουν καν σε συζήτηση, αλλά το κατανοούμε γιατί δεν είστε Υπουργός Υγείας. Ενώ διαχρονικά οι Υπουργοί Υγείας απλά δεν το υλοποίησανν… Η οργάνωση και στελέχωση των ΚΥ αστικού τύπου, όχι μόνο θα ανακούφιζαν το Νοσοκομείο, αλλά θα εξασφάλιζαν και την παρακολούθηση χρόνιων ασθενών, που είναι ανύπαρκτη στην πόλη μας, καθώς ακόμα και το τακτικό παθολογικό ιατρείο του Νοσοκομείου δε λειτουργεί για πάνω από 5 χρόνια λόγω υποστελέχωσης της Παθολογικής κλινικής. Μετά καταλάβαμε βέβαια ότι ο Υπουργός εννοούσε να στηριχθεί η λειτουργία του ΚΥ αστικού τύπου από τους γιατρούς των ΚΥ της επαρχίας… Μακριά από ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό και υποδομές για διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη και πλήρης λειτουργία του.
Από τον Διοικητή της 7ηςΥΠΕ κ. Παπαβασιλείου, ακούσαμε ότι είναι θετικό το
ισοζύγιο προσλήψεων γιατρών και αποχωρήσεων. Βέβαια στις προσλήψεις
προσμετρώνται μάλλον και οι επικουρικοί, ειδικευόμενοι και αγροτικοί γιατροί που σύντομα τελειώνει η θητεία τους, αλλά και προσλήψεις σε ποιες ειδικότητες(;) ,γιατί, υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε ειδικότητες πρώτης γραμμής(Παθολόγοι, χειρουργοί, ορθοπεδικοί, γιατροί ΤΕΠ, Ψυχίατροι). Αυτό καταδεικνύεται και στην ανακοίνωση του νέου διοικητή του Νοσοκομείου
πρόσφατα στον τοπικό τύπο για τις πολλαπλές κενές θέσεις βάσει ακόμα και του
ισχύοντος (απαρχαιομένου) οργανισμού.
Δεν κρίνει ο κ. Διοικητής της 7ηςΥΠΕ ότι υπάρχει θέμα διάσωσης του Νοσοκομείου,γιατί μερικά κενά που δημιουργούνται λόγω αδειών των παθολόγων καλύφθηκαν με μετακινήσεις που επιτρέπει ο νομοθέτης. Ο νομοθέτης βέβαια λέει «με τη συναίνεση των γιατρών» και αυτοί μετακινούνται με «εντέλλεστε», δηλαδή εξαναγκάζονται, και μάλιστα από εκεί που δεν περισσεύουν. Επίσης η υπερεργασία μέχρι εξάντλησης των γιατρών μάλλον δε θεωρείται σοβαρό πρόβλημα. Το ότι η 7ηΥΠΕ ανάγκασε με «εντέλλεστε» συνάδελφο ορθοπεδικό να κάνει τη 10 η (!)24ωρη εφημερία του μήνα δεν απασχολεί παρά μόνο το γιατρό και τους ασθενείς του.
Εκφράστηκε δε η απορία, γιατί αποχωρούν τελικά οι ειδικευμένοι γιατροί από το ΕΣΥ(!).
Επιπλέον, και οι 14 θέσεις αγροτικών γιατρών στο νομό Ρεθύμνου μένουν κενές, γιατί το προηγούμενο διάστημα όλοι οι αγροτικοί εξαναγκάζονταν να εργάζονται στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου χωρίς καμία εκπαίδευση, να εκτίθενται σε ευθύνη που δεν μπορούν να αναλάβουν, εις βάρος των ίδιων και των ασθενών.
Γιατί δεν έχουμε πια ειδικευόμενους γιατρούς, ιδίως στην παθολογική κλινική (από10 ένας); Μα ποιος θα τους εκπαιδεύσει όταν η κλινική (δεν) λειτουργεί με
διερχόμενους, δανεικούς γιατρούς; Αν το δούμε συνολικά, πώς θα εκπαιδευτούν οιγιατροί της επόμενης γενιάς, αυτοί που θα μας ακολουθήσουν;
Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου, κατά την εκπροσώπηση της7ηςΥΠΕ, υπάρχει πάντα ειδικευμένος γιατρός. Δεν εξετάζουμε αν είναι γιατρός της πρωτοβάθμιας που δεν έχει καμία εμπειρία στο επείγον, αρκεί να συμπληρώνεται το πρόγραμμα εφημεριών με ένα όνομα. Η αγωνία των λιγοστών γιατρών του ΤΕΠ που απέμειναν και των πολιτών που επισκέπτονται τα Επείγοντα δεν φαίνεται να απασχολεί.
Για την Ψυχική Υγεία πληροφορηθήκαμε ότι έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά για
υποδομές π.χ. για το ΚΥ.ΚΕ.ΨΥ.ΠΕ Ρεθύμνου, αλλά δεν απαντήθηκε γιατί, λόγω
έλλειψης αιθουσών, έχουν αναγκαστεί οι συνάδελφοι να κάνουν συνεδρίες με
παιδιά ακόμα και στο προαύλιο, όπως επεσήμανε η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κυ.ΚΕ.ΨΥ.ΠΕ, παιδοψυχίατρος, κα Νικολάου. Γενικά η εικόνα που μετέφερε η Επιστημονικά Υπεύθυνη για ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό (μοναδική
παιδοψυχίατρος σε δύο Νομούς, Ρέθύμνου-Χανίων), όχι απλά δεν προβλημάτισε ιδιαίτερα τον εκπρόσωπο της ΥΠΕ, αλλά αντίθετα επικρίθηκε για τη μη συμμετοχή της σε συναντήσεις που δεν προσκλήθηκε. Για τους πολίτες όμως, το αποτέλεσμα μετράει, όχι τα νούμερα. Επίσης το νομοσχέδιο «ολοκλήρωσης της Μεταρρύθμισης στην Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση» που θα διαλύσει ότι απέμεινε από τις δημόσιες δομές ψυχικής Υγείας για να την αναθέσει σε ΜΚΟ και ιδιωτικές επιχειρήσεις , δεν σχολιάστηκε, αν και το προβάλαμε ως ακόμα μια προσπάθεια κατακερματισμού και εμπορευματοποίησης της (Ψυχικής) Υγείας με τις ανάλογες
επιπτώσεις στους ασθενείς.
Μετά λοιπόν από αυτό το «γόνιμο διάλογο» κατά τη σύσκεψη, οι «λύσεις-
προτάσεις» για τη διάσωση του Νοσοκομείου συνοψίζονται στα εξής:
-Αίτημα για να χαρακτηριστεί άγονη Α’ ζώνης η περιοχή του Ρεθύμνου (ως τώρα
είναι Β΄), το οποίο έχει ήδη κατατεθεί από το νέο Διοικητή του Νοσοκομείου κ.
Μαλλιαρό. Αυτό θεωρείται κίνητρο για να επιλέξουν οι γιατροί το Νοσοκομείο,
γιατί τους δίνει τη δυνατότητα να μετακινηθούν μετά από 5 έτη όπου επιθυμούν
(άρα να αποχωρήσουν από το Νοσοκομείο) και λόγω του επιδόματος άγονου , που όμως αν δεν προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα δεν αρκεί ούτε για το ένατέταρτο ενός ενοικίου. Σε περιοχές που εφαρμόζεται ως έχει, δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα (π.χ. στην Κω ή τη Σητεία). Επίσης είναι ένα αίτημα που δεν είναισίγουρο αν θα εγκριθεί με αυξημένο επίδομα.
-Σίτιση των γιατρών στη λέσχη αξιωματικών. Έχει χαρακτηριστεί από το νέο διοικητήως «μέτρο ουσιαστικής ενίσχυσης του Νοσοκομείου». Δεν θα το σχολιάσουμε, γιατί δεν μας το επιτρέπει η αξιοπρέπειά μας.
– Ανεύρεση και ανακαίνιση κατοικιών που θα παρέχονται δωρεάν στους γιατρούς.
Το μέτρο αυτό θα βοηθούσε σίγουρα γιατρούς, καθηγητές, δασκάλους σε μια πόλη που η ελάχιστη τιμή ενοικίου είναι τα 500-600 ευρώ, όμως πρέπει να υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι με επιβάρυνση των κατοίκων των Δήμων με νέα Δημοτικά Τέλη.
-Διασύνδεση του Νοσοκομείου με το Πανεπιστήμιο. Με ποιο τρόπο θα βοηθήσει
αυτό ένα δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο με κατ΄ εξοχήν κλινικό έργο; Η διασύνδεση
αυτή είναι αποσπασματική, όχι ολοκληρωμένη, αφού το Νοσοκομείο του Ρεθύμνου είναι δευτεροβάθμιο, και δεν είναι ουσιαστική, γιατί δεν βοηθάει περιστατικά ασθενών που χρειάζονται τριτοβάθμια φροντίδα και θα πρέπει αναγκαστικά να διακομίζονται στο τριτοβάθμιο Νοσοκομείο (Πανεπιστημιακό) που έχει αυτό το ρόλο. Πραγματικά επιστημονικά κίνητρα για τους γιατρούς είναι οι εκπαιδευτικές άδειες, η συμμετοχή τους σε συνέδρια και σεμινάρια με κρατική χρηματοδότηση, η συμμετοχή τους σε έρευνες, η χρηματοδότηση από το κράτος μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
-Θα προχωρήσει η κατασκευή του νέου Νοσοκομείου στου Γάλλου με ΣΔΙΤ, όπωςπληροφορηθήκαμε. Το νέο Νοσοκομείο σε αυτή την περίπτωση θα είναι ΝΠΙΔ, δεν γνωρίζουμε με ποιο προσωπικό και ποια διαδικασία θα στελεχωθεί και με ποιες σχέσεις εργασίας. Επίσης σε αυτή την περίπτωση δε μιλάμε για Δημόσιες και απολύτως Δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας για τους Ρεθεμνιώτες (!)
Συμπολίτες γνωρίζουμε καλά ότι δεν αρκούν τα παυσίπονα σε αυτόν που ασθενεί σοβαρά. Οι τοπικοί φορείς, όσο και αν αγωνιούν για το Νοσοκομείο και την Πρωτοβάθμια ΦΥ, δεν καθορίζουν την πολιτική για τη Δημόσια Υγεία.
Καλά λοιπόν τα σχέδια για το νέο Νοσοκομείο και το χαρακτηρισμό άγονου Α΄ για το Ρέθυμνο, αλλά για να λυθούν τα προβλήματα που τέθηκαν και από τους τοπικούς φορείς, η Κυβέρνηση εδώ και τώρα πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των γιατρών όλης της Ελλάδας. Να προχωρήσει άμεσα σε διπλασιασμό των μισθών των γιατρών και να προσλάβει μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων στα Νοσοκομεία και τα ΚΥ της χώρας. Είναι άμεση ανάγκη, γιατί χρειάζονται τουλάχιστον 6 μήνες για ολοκλήρωση προσλήψεων μετά την προκήρυξη των θέσεων.
Μετά λοιπόν τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια στην πόλη μας και σε όλη την Κρήτη,
παραμένουμε ενωμένοι και αγωνιζόμαστε για την Υγεία που μας αξίζει.
Με το ρεθεμνιώτικο λαό και όλα τα σωματεία και τους συλλόγους του Ρεθύμνου στο πλευρό μας συνεχίζουμε να διεκδικούμε αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους, με ποιότητα που συμβαδίζει με τις επιστημονικές κατακτήσεις του 21 ου αιώνα.

Απαιτούμε:
-Άμεση στελέχωση του ΓΝΡ και των ΚΥ με γιατρούς και λοιπό
προσωπικό. Άμεση προκήρυξη του συνόλου των οργανικών θέσεων και
άμεση τροποποίηση των ακρωτηριασμένων οργανισμών, που είναι μακριά
από τις ανάγκες της κοινωνίας, Κίνητρα για τις άγονες περιοχές.

-Να δημιουργηθούν άμεσα επιστημονικά και εργασιακά κίνητρα. Όχι στα
αυταρχικά εντέλλεσθε και τις μετακινήσεις.
-Μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση των Υγειονομικών του ΕΣΥ
-Διπλασιασμό των απολαβών των νοσοκομειακών γιατρών. Αυτοτελής
φορολόγηση των εφημεριών, με μειωμένο συντελεστή. Οι υπεράριθμες να μη
φορολογούνται καθόλου. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
-Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα Νοσοκομείο και καμία κλινική ,
όχι στο «νέο Υγειονομικό χάρτη». Να μην μετατραπούν τα Νοσοκομεία σε
ΝΠΙΔ
-Όχι στη μετατροπή των Περιφερικών Νοσοκομείων σε «εφημερειακά
κέντρα» με γιατρούς προσωρινούς μόνο για εφημερία.
-Όχι στην εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων και την
οικονομική συμμετοχή των ασθενών που ούτως ή άλλως φορολογούνται και
δικαιούνται δωρεάν Υγεία στα Δημόσια νοσοκομεία.
-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων υγειονομικών, χωρίς όρους και
προϋποθέσεις.
-Στελέχωση του ΕΚΑΒ με το κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
για την ασφαλή διακομιδή των ασθενών, ιδίως των βαρέως πασχόντων και
διασωληνωμένων.
-Απόσυρση του νομοσχεδίου-εκτρώματος για «την ολοκλήρωση της
μεταρρύθμισης στην Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση» που διαλύει τις
δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας.

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου
Ο πρόεδρος
Σαριδάκης Ι.
Η γραμματέας
Αυδή Μ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί