Αναλυτική ενημέρωση από τον Δήμαρχο Ηρακλείου για ΒΟΑΚ, αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και λιμάνι στο Δημοτικό Συμβούλιο (Βίντεο)

Αναλυτική ενημέρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο παρείχε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, κατά τη συνεδρίαση της 29ης Ιουλίου, για όλες τις εξελίξεις αναφορικά με την παράκαμψη Ηρακλείου του ΒΟΑΚ, την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», καθώς και την παραχώρηση του λιμανιού του Ηρακλείου.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου ενημέρωσε το Σώμα για τις επαφές που έχουν προηγηθεί, τις προτάσεις, τη στρατηγική και την επιχειρηματολογία του Δήμου Ηρακλείου, όπως έχει εκφραστεί προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ειδικότερα, για το ζήτημα της παράκαμψης Ηρακλείου του ΒΟΑΚ και με αφορμή την πρόσφατη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο, ο Αλέξης Καλοκαιρινός επεσήμανε ότι παραμένει σε ισχύ η προσφυγή του Δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ταυτόχρονα έχουν κατατεθεί προτάσεις που δίνουν λύσεις για την ομαλή κυκλοφοριακή σύνδεση της πόλης εκατέρωθεν του ΒΟΑΚ. Πρόκειται για προτάσεις που περιλαμβάνουν την κατασκευή άνω διαβάσεων πεζών Cut & Covers, επανασχεδιασμό των κόμβων των κάτω διαβάσεων, την κατασκευή πλήρους παράπλευρου οδικού δικτύου, την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων, καθώς και την απορροή και διόδευση των όμβριων υδάτων.

Για το ζήτημα αξιοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», ο Αλέξης Καλοκαιρινός εστίασε στη νέα στρατηγική της Δημοτικής Αρχής η οποία θέτει ως προϋπόθεση για κάθε συζήτηση την αναγνώριση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της έκτασης. Αναφέρθηκε στον Δήμο Ηρακλείου, τόσο με τον ρόλο του συνδικαιούχου του έργου όσο και τη θεσμική του αρμοδιότητα, καθώς επίσης και στη διαδικασία εκπόνησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ηρακλείου που βρίσκεται σε εξέλιξη και με τις κατευθύνσεις του οποίου θα πρέπει να εναρμονιστεί η όποια πρόταση αξιοποίησης της περιοχής.
Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα συν-καθορισμού της περιοχής επέμβασης, καθώς και στα επιθυμητά αποτελέσματα της μελλοντικής ανάπλασης, που θέτουν, μεταξύ άλλων, τα οφέλη της περιοχής της Νέας Αλικαρνασσού ψηλά στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.

Για το ζήτημα του λιμανιού του Ηρακλείου και την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού του Ο.Λ.Η. Α.Ε., ο Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε ότι ο Δήμος Ηρακλείου πέτυχε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο η παροχή Έκτακτου Αντισταθμιστικού Τέλους η οποία δεν είχε συμπεριληφθεί κατά την κατάθεσή του και επεσήμανε ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα συνεχίσει να διεκδικεί την συμμετοχή του στο Δ.Σ. του Ο.Λ.Η. Α.Ε. και στη Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου, την παραχώρηση των τριών ακινήτων του Θεατρικού Σταθμού, του πρώην ΚΤΕΛ και του Λιμενικού Περιπτέρου, καθώς την άμεση έκδοση της Κ.Υ.Α. για την μεταβίβαση προς τον Δήμο Ηρακλείου των τμημάτων της χερσαίας ζώνης που απελευθερώθηκαν. Ταυτόχρονα, θα επιδιώξει συνάντηση και με τον παραχωρησιούχο, έτσι ώστε να γίνει μια πρώτη διερεύνηση των προθέσεων συνεργασίας με την τοπική κοινωνία.

Οι σχετικές τοποθετήσεις του Δημάρχου:

Για το λιμάνι Ηρακλείου:

Για τον ΒΟΑΚ:

Για το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης»:

Ολόκληρη η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί