«Άμα βραδιάσει» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης: «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή» στην 2η εκδήλωση

live soundtrack από τους FreeΤheSopranoPlayer

Ο Αύγουστος στο Άμα Βραδιάσει ξεκινάει με κινηματογράφο και μουσική. Τη Δευτέρα 5 Αυγούστου στις 20:30 θα προβληθεί η ταινία του Ντζίγκα Βερτόφ, «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή». Την ταινία θα ντύσουν με μουσικό και φωνητικό αυτοσχεδιασμό οι FreeTheSopranoPlayer.

Ο Τζίγκα Βέρτοφ, πιστός στο δόγμα του κινηματογράφου – αλήθεια, για την πιστή και αντικειμενική κινηματογραφική καταγραφή – κινηματογραφούσε για τρία χρόνια τις καθημερινές ασχολίες των ανθρώπων στις πόλεις Μόσχα, Κάρκοφ, Οδησσό και Κίεβο, αποτυπώνοντας κάθε πτυχή της ζωής, όπως διακοπές, καθημερινότητα, ψυχαγωγία, ακόμη και το μοντάζ της ίδιας της ταινίας μπροστά από την κάμερα. Κοινός αφηγηματικός άξονας στην ταινία είναι ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή, που με τη σειρά του κινηματογραφείται και ο ίδιος καθώς εργάζεται.

Παρά τις αρχικές αρνητικές αντιδράσεις, θεωρείται σήμερα ένα από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου κινηματογράφου και για πολλούς το καλύτερο ντοκιμαντέρ που έγινε ποτέ. Η ταινία στην αρχική της μορφή δε συνοδευόταν από μουσική, κάτι που ενέπνευσε πλήθος συνθετών να εργαστούν για τη μουσική της επένδυση. Στον κήπο του Μουσείου οι FreeTheSopranoPlayer θα μας παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή.

Η ομάδα ελεύθερου αυτοσχεδιασμού FreeTheSopranoPlayer δημιουργήθηκε στο Ηράκλειο το Φεβρουάριο του 2017. Στόχος είναι η άμεση και συλλογική καλλιτεχνική δημιουργία που εκφράζει τη στιγμιαία παρόρμηση και αναδεικνύει με τον δυναμικότερο τρόπο την έννοια του «εδώ και τώρα». Καθώς δεν υπάρχουν προδιαγεγραμμένες κατευθύνσεις, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες αλληλεπιδρούν, συνομιλούν με τη γλώσσα της τέχνης τους και δημιουργούν ένα έργο σε πραγματικό χρόνο ενώπιον του κοινού.

Χρήσιμες πληροφορίες

Η προβολή (ώρα έναρξης 20:30) και η περιήγηση στις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης συμπεριλαμβάνονται στο εισιτήριο του Μουσείου (8,00€). Για την περιήγηση διατίθενται στον χώρο υποδοχής του Μουσείου συσκευές ακουστικής ξενάγησης, χωρίς επιβάρυνση. Η είσοδος για τα παιδιά μέχρι 12 ετών είναι (πάντα) δωρεάν.
ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ ωράριο λειτουργίας του Μουσείου: 20:00-23.00

Περισσότερες πληροφορίες: 2810-283219 (εσωτ. 101) | www.historical-museum.gr

Επόμενη εκδήλωση ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ (21/8): «Η τρελή της πόλης», μελοποιημένη ποίηση από τους Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί