Το Ισραήλ χτύπησε νότια προάστια της Βηρυτού – Στόχος υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ

Οισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χτύπησε τη Βηρυτό, σε αντίποινα για την επίθεση στα Υψώματα του Γκολάν, όπου σκοτώθηκαν 12 παιδιά και νέοι.

Από το ισραηλινό πλήγμα μία γυναίκα σκοτώθηκε και άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανέφεραν τα δημόσια μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου και πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Άλλη πηγή, προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, έκανε λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς.

Σύμφωνα με τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, στόχος ήταν ο Μουχσίν Σουκρ, γνωστός και με το όνομα Φουάντ Σουκρ, ο επικεφαλής του επιχειρησιακού βραχίονα της Χεζμπολάχ. Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις στον Φουάντ Σουκρ από το 2015. 

Επρόκειτο για ένα «στοχευμένο πλήγμα» εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους της Χεζμπολάχπου ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στο Γκολάν.

Μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στη Βηρυτό και πυκνός καπνός υψωνόταν από τα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας γύρω στις 19.40 (τοπική και ώρα Ελλάδας), ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι το ισραηλινό πλήγμα είχε ως στόχο την περιοχή όπου εδρεύει το Συμβούλιο Σούρα (αντίστοιχο του πολιτικού γραφείου) της Χεζμπολάχ, στη συνοικία Χαρέτ Χρέιτ.

Μια πολύ ισχυρή έκρηξη ακούστηκε από τα νότια προάστια της Βηρυτού και πυκνός καπνός υψωνόταν από την περιοχή αυτή που θεωρείται προπύργιο της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, δήλωσε απόψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι ένας πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ είναι αναπόφευκτος.

Το πλήγμα αυτό χαρακτηρίστηκε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο TASS.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της, ο στενός σύμμαχος και υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, καταδίκασε την «άνανδρη ισραηλινή επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό.

Υπενθυμίζεται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση διεμήνυσε την Κυριακή (28/7) πως θα «πλήξει σκληρά τον εχθρό», την επομένη βομβαρδισμού ο οποίος σκότωσε τουλάχιστον 12 παιδιά και νέους σε χωριό στο προσαρτημένο υψίπεδο του Γκολάν. 

«Η Χεζμπολά θα το πληρώσει ακριβά» απείλησε ο Νετανιάχου τη στιγμή που ΟΗΕ και ΕΕ κάνουν εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.

Την ίδια ώρα το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον των «συνεπειών» που θα είχε ευρείας κλίμακας επίθεση αντιποίνων στον Λίβανο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί