Όλοι μιλούν για νέο σκάνδαλο συγκάλυψης, μετά τα Τέμπη
Με περισσό θράσος κομπάζει η κυβέρνηση για το ευνοϊκό για εκείνη πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας στον ανώτατο βαθμό, πόρισμα που «βγάζει λάδι» όλες τις κρατικές υπηρεσίες (ΕΥΠ, ΔΑΕΕΒ ΕΛΑΣ) σε σχέση με τις υποκλοπές, στέλνοντας στο αρχείο ένα καραμπινάτο σκάνδαλο.
Δείτε:
Σκάνδαλο υποκλοπών: Αθωώνει κυβέρνηση και ΕΥΠ ο Άρειος Πάγος παρά τις νέες αποκαλύψεις
ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές: Το σκάνδαλο έχει από σήμερα και τη σφραγίδα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου
Συγκεκριμένα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, εκείνη που επελέγη με «βουτιά» στην επετηρίδα και που λίγους μήνες μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων της, αφαίρεσε τη δικογραφία – ενώ βρισκόταν σε φάση ολοκλήρωσης – από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών και την ανέθεσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, για να την περαιώσει εκείνος εννέα μήνες μετά, συμπεραίνει ότι:
- Καμία σχέση δεν έχει το predator με τις κρατικές υπηρεσίες (ΕΥΠ, ΔΑΕΕΒ ΕΛΑΣ)
- Οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ ήταν απολύτως νόμιμες
- Παραπέμπονται σε δίκη για πλημμελήματα τέσσερις υπεύθυνοι ιδιωτικών εταιρειών
Για νέο σκάνδαλο συγκάλυψης, μετά τα Τέμπη, μιλούν ευλόγως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εξαπολύοντας σφοδρά πυρά, ενώ θέση παίρνουν ενώσεις δημοσιογράφων και νομικοί. Μνημείο υποκρισίας αποτελεί δε, η δήλωση Δημητριάδη, που συμπληρώνει την αμετροέπεια του Μαξίμου.
Οι οργισμένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Στο σκάνδαλο των υποκλοπών τα γεγονότα δεν αλλάζουν. Η ελεγχόμενη από το Μαξίμου ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πολιτικά στελέχη και δημοσιογράφους. Για ποιον λόγο; Ποιος έδωσε την εντολή;
Τα ερωτήματα αυτά παραμένουν αναπάντητα.
Είναι υποχρέωση και ευθύνη του ΠΑΣΟΚ… pic.twitter.com/2lSvV1NQXe
— Haris Doukas (@h_doukas) July 30, 2024
«Η εξουσία διαφθείρει. Η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο εκ των διεκδικητών της ηγεσίας στη Χαριλάου Τρικούπη, Παύλος Γερουλάνος.
Στο σκάνδαλο των υποκλοπών, τίποτα δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, πλέον. Θα επαναλάβω αυτό που είχα πει, πριν δυο χρόνια, για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες ώρες μετά την παραδοχή παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, από την ΕΥΠ: «Η εξουσία διαφθείρει.…
— Pavlos Yeroulanos (@P_Yeroulanos) July 30, 2024
«Η υπόθεση των υποκλοπών από την κυβέρνηση έχει θέσει σοβαρά ζητήματα λειτουργίας της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου στην χώρα μας» και «το ζήτημα αυτό έχει αποκτήσει ευρωπαϊκή διάσταση και προκαλεί αμφισβήτηση σε ό,τι αφορά την εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας», αναφέρει η Άννα Διαμαντοπούλου, επίσης υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
«Το πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών είναι αυτό που ήθελε η κυβέρνηση για να συγκαλύψει, για μία ακόμη φορά, τις τεράστιες ευθύνες της. Επιβεβαιώνει ότι “πηγή” του προβλήματος είναι ένα βαθιά αντιδραστικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις και το κράτος να εντείνουν τη μαζική και προληπτική παρακολούθηση, στη βάση του δόγματος “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”», τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και επισημαίνει:
«Αυτό το πλαίσιο, που έχει διαμορφωθεί, διατηρηθεί και ενισχυθεί από όλες τις κυβερνήσεις, στη βάση των κατευθύνσεων της Ε.Ε., έχει στο στόχαστρό του, πρώτα από όλα, τον ίδιο τον λαό και τις διεκδικήσεις του. Αυτό είναι το έδαφος για να γίνονται -με μια απλή επίκληση “λόγων εθνικής ασφαλείας”- οι δεκάδες χιλιάδες “νόμιμες” και μαζί με αυτές οι παράνομες επισυνδέσεις, ένα μέρος των οποίων βγαίνει τελικά στο φως.
Η υπόθεση κατέληξε ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο όπως και η υπόθεση των υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, βγάζοντας “λάδι” τις κυβερνητικές ευθύνες και συγκαλύπτοντας την ουσία της υπόθεσης. Φυσικά, το “ξέπλυμα” μέσω της δήθεν “ανεξάρτητης” Δικαιοσύνης -της οποίας η ηγεσία διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση- και των δήθεν “ανεξάρτητων” αρχών, σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ., αλλά και των προηγούμενων. Όσοι σήμερα ανακαλύπτουν χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, είναι οι ίδιοι που απέρριψαν τις προτάσεις του ΚΚΕ για αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της» αναφέρει, ακόμα το ΚΚΕ, και υπογραμμίζει καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του:
«Αποδεικνύεται και με αυτή την αφορμή ότι το “κράτος δικαίου” που υπερασπίζονται όλοι τους, δεν είναι άλλο από το κράτος της αδικίας, της εκμετάλλευσης, της καταπάτησης κάθε λαϊκού δικαιώματος και ελευθερίας για να θωρακίζεται η εξουσία του κεφαλαίου. Στα χέρια του λαού βρίσκεται η υπεράσπισή τους, στον δρόμο του αγώνα για την οριστική ανατροπή αυτής της αδικίας».
«Με το σημερινό πόρισμα του Αρείου Πάγου η χώρα είναι επίσημα παιδική χαρά του οργανωμένου εγκλήματος. Είναι υποχρέωση κάθε πολίτη να ασκεί κριτική στις αποφάσεις των φορέων κάθε εξουσίας, η δικαστική εξουσία δεν εξαιρείται. Η κυβέρνηση συντόνισε ένα ενιαίο εγκληματικό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ και predator. Το καθεστώς Μητσοτάκη είναι επικίνδυνο για την χώρα και ευθύνη όλων μας είναι η πτώση του», τόνισε ο εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος.
Την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην οποία, όπως είπε, πρέπει να διαβιβαστούν από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου όλα τα έγγραφα της προκαταρκτικής εξέτασης μαζί με το πόρισμα για την υπόθεση των υποκλοπών, για να συζητηθούν, ζήτησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σαφέστατο πρόβλημα δημοκρατίας.
Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον πρωθυπουργικό ανιψιό
«Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης θέτει οριστικό τέλος σε κάθε εικασία και λοιπά ευφάνταστα κατασκευάσματα» αναφέρει μεταξύ άλλων, ο πρώην ΓΓ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, σε δήλωσή του με αφορμή το πόρισμα του Αρείου Πάγου που τον «ξεπλένει» από κάθε ευθύνη, κάνοντας μάλιστα λόγο για «δύσκολο δρόμο» της σιωπής που ακολούθησε στη διάρκεια διερεύνησης του σκανδάλου, έχοντας μάλλον κοντή μνήμη, γιατί μόνο σιωπηλά δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα εξώδικα και οι slapp αγωγές σε βάρος της «Εφ.Συν.», του Candiadoc και άλλων μέσων και δημοσιογράφων που ερευνούν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια την υπόθεση, έκαναν δηλαδή τη δουλειά τους.
Η δήλωση του Γρηγόρη Δημητριάδη
Πάντα σεβόμουν και σέβομαι το έργο της Δικαιοσύνης. Άλλωστε, αυτό ορκίστηκα να υπηρετώ και στην επαγγελματική μου διαδρομή.
Τα τρία χρόνια και ένα μήνα που βρέθηκα στη θέση του Γ.Γ. του Πρωθυπουργού, υπηρέτησα με όλες μου τις δυνάμεις τα συμφέροντα της Πατρίδας και των πολιτών.
Από την πρώτη στιγμή ανέλαβα άμεσα και με ειλικρίνεια την πολιτική ευθύνη, σεβόμενος τις δημοκρατικές ευαισθησίες των Ελλήνων. Αλλά και για να προστατέψω την Πατρίδα, την Κυβέρνηση και την Παράταξη.
Μέσα σε κλίμα τοξικότητας, διάλεξα τον δύσκολο δρόμο και σιώπησα, παρότι ουδέποτε υπήρξα εμπλεκόμενος.
Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης θέτει οριστικό τέλος σε κάθε εικασία και λοιπά ευφάνταστα κατασκευάσματα.
Έντονο προβληματισμό για το πόρισμα του Αρείου Πάγου εκφράζουν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF).
Σε ανάρτηση στα social media, οι RSF σημειώνουν ότι αποδοκιμάζουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, με σαφή αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
#Greece: RSF regrets the Supreme Court's decision today to clear the 🇬🇷 intelligence service — operating under PM @kmitsotakis — of responsibility for the arbitrary surveillance of reporters in #Predatorgate, despite the evidence from several journalistic investigations. pic.twitter.com/J3UZEbAEYw
— RSF (@RSF_inter) July 30, 2024
«Κλαδική εισαγγελέων της Ν.Δ. η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου»
Λάβρος κατά της ανώτατης εισαγγελικής αρχής της χώρας και ο Θανάσης Καμπαγιάννης, με αφορμή την «αθώωση – απαλλαγή» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
«Με την έκδοση του απαλλακτικού εισαγγελικού πορίσματος και την ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η αντιδημοκρατική εκτροπή του σκανδάλου των υποκλοπών ολοκληρώθηκε. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε να επιλέξει ανάμεσα στην εκπλήρωση του θεσμικού της ρόλου, που είναι η περιφρούρηση της νομιμότητας απέναντι σε τυχόν αυθαιρεσίες της εκτελεστικής εξουσίας και στη συγκάλυψη. Ο δρόμος που επέλεξε είναι σαφής και για την επισημοποίηση της δημόσιας εικόνας της ως Κλαδικής Εισαγγελέων της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει να μέμφεται παρά μόνο τον εαυτό της», επισημαίνει καυστικά ο δικηγόρος.
Με πληροφορίες ΕΦΣΥΝ