Στην κατάθεση ενστάσεων αντισυνταγματικότητας προχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ κατά του άρθρου 65, του κατατεθέντος νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία που προβλέπει κυρώσεις για τους ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να καλύψουν άγονες θέσεις, σε δημόσιες δομές υγείας.
«Να αποσύρετε το άρθρο 65. Είναι παράλογο, αντισυνταγματικό και πέραν κάθε επιστημονικής δεοντολογίας. Δεν είναι δυνατόν να προσβάλλετε τους ιατρούς», σχολίασε από το βήμα της Βουλής ο τομεάρχης Υγείας και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιώτοπουλος, ανακοινώνοντας την κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας. Στη συνέχεια, έλαβε τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος και ανακοίνωσε την κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας και από το ΠΑΣΟΚ κατά του άρθρου, όπως επίσης και την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας για τρία άρθρα του σχεδίου νόμου.
«Οι γιατροί έβαλαν ήδη πλάτη, πέντε γιατροί δήλωσαν πως θα πάνε στα νοσοκομεία. Δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε το άρθρο, εφόσον πάει καλά η συνεργασία μας», σχολίασε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προσπαθώντας να κοπάσει τις αντιδράσεις.
Πριν λίγες ημέρες, σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισε αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από την Παρασκευή 26 έως τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, ζητώντας να αποσυρθεί το άρθρο 65 του νομοσχεδίου.
Στο άρθρο 65 προβλέπεται ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί οφείλουν να καλύπτουν τα κενά σε νοσοκομεία εφόσον τους ζητηθεί και, σε περίπτωση άρνησής τους, θα διακόπτεται η σύμβασή τους. Ταυτόχρονα προβλέπεται αφαίρεση του δικαιώματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στους ιδιώτες γιατρούς που θα αρνηθούν να συνδράμουν στις εφημερίες στο ΕΣΥ.