Κόλαση φωτιάς στην Εύβοια – Εκκενώθηκε τέταρτος οικισμός –

Νέο sms έστειλε νωρίτερα το 112 στην Εύβοια, όπου μαίνεται μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση στις Πετριές, του δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Οι κάτοικοι στα Κόσκινα κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή προς Ζαράκες, μέσω του επαρχιακού δρόμου της Καρύστου, και ο κόσμος φεύγει από τα σπίτια του με τη συνδρομή της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Στο πολύπαθο νησί μεταβαίνει εκτάκτως ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Βαθρακογιάννη, το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται εσωτερικά του τριγώνου που σχηματίζουν οι οικισμοί Πετριές, Κριέζα και Αλώνια.

Νωρίτερα, είχαν εκκενωθεί άλλες τρεις περιοχές, καθώς η πυρκαγιά έλαβε πολύ γρήγορα, βοηθούντων των ισχυρών ανέμων, ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχείρησαν να ανακόψουν την πορεία της κατά μήκος της εθνικής οδού, όμως εκείνη πέρασε και ήδη αναπτύσσει μεγάλο μέτωπο μέσα στον κάμπο του Δύστου.

Το άλλο μέτωπο της φωτιάς κινείται με γρήγορους ρυθμούς από τις Πετριές προς τα Κριεζά. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εξελίσσεται κοντά σε σπίτια, ανάμεσα στους δύο οικισμούς, αλλά με νότια κατεύθυνση, εξαιτίας των δυνατών βοριάδων που πνέουν στην περιοχή.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 189 πυροσβέστες με εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Συνδράμουν επίσης υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου.

Προληπτικά έχει μεταβεί στην περιοχή πυροσβεστικό πλοιάριο και το Λιμενικό Σώμα έχει κινητοποιηθεί με πλωτά μέσα πλησίον της ακτογραμμής. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης, πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Νωρίτερα, στις φλόγες τυλίχθηκε φορητή – κινητή πυροσβεστική μονάδα του Αλιβερίου. Το πυροσβεστικό όχημα κάηκε ολοσχερώς χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν θύματα. 

Σε άλλο περιστατικό κατάσβεσης, πυροσβέστης υπέστη εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας Αλιβερίου από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Στην περιοχή των Πετριών, όπου υπάρχουν αρκετές ανεμογεννήτριες, μία εξερράγη και τα κομμάτια της έπεσαν δίπλα στους εθελοντές της ομάδας SAR312 και στους πυροσβέστες που επιχειρούν στην περιοχή. Η φωτογραφία με το κομμάτι που προσγειώθηκε στο έδαφος, είναι χαρακτηριστική.

Ανεμογεννήτρια εξερράγη στη φωτιά στις Πετριές

Η ταχύτητα με την οποία κινείται η φωτιά, αλλά και η ένταση των ανέμων, οδήγησε την αστυνομία στον προληπτικό αποκλεισμό δρόμων, έτσι ώστε να κινούνται πιο γρήγορα τα πυροσβεστικά οχήματα αλλά και να μην κινδυνεύσουν πολίτες.

Συγκεκριμένα, έκλεισε ο δρόμος που συνδέει την κεντρική με τη Νότια Εύβοια, από τα Λέπουρα προς την Κάρυστο, αλλά και ο δρόμος που συνδέει τις Πετριές με την παραλία των Αγίων Αποστόλων.

Άλλα μέτωπα

Σε εξέλιξη η δασική πυρκαγιά στα Κακουραΐκα Αρκαδίας, χωρίς ωστόσο να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, καίει σε μεγάλο υψόμετρο και ισχυρές δυνάμεις μάχονται για την κατάσβεσή της.

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση, στον δήμο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, κοντά στη περιοχή Δερβένι της Ανθούπολης, καθώς και τα μέτωπα σε Αλαία Αργολίδας και Παλαιόκαστρο Λάρισας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί