Με νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα στο κατακαλόκαιρο, επιδιώκει το μεγάλο «κουκούλωμα» στο πόθεν έσχες, καθώς φέρνει μαζικές παραγραφές. Πρόκειται για νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει δραστική μείωση του χρόνου διατήρησης των δεδομένων περιουσιακής κατάστασης σε μόλις 5 χρόνια, από τα 15 χρόνια που είναι σήμερα.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 13 αναφέρει ότι: α) Τα ηλεκτρονικά αρχεία, με τα οποία διαβιβάζονται τα δεδομένα στην εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 21 από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τα πιστωτικά ιδρύματα και τους λοιπούς φορείς που διαλειτουργούν, και β) τα δεδομένα που καταχωρίζονται από τους υπόχρεους στις Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. διατηρούνται για χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών από τη λήξη του έτους υποβολής της δήλωσης. Αν προκύπτουν ενδείξεις ή νέα αποδεικτικά στοιχεία τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης του κακουργήματος της παρ. 2 του άρθρου 39, τα ηλεκτρονικά αρχεία και δεδομένα του προηγούμενου εδαφίου διατηρούνται μέχρι τη συμπλήρωση της προθεσμίας παραγραφής του εν λόγω κακουργήματος.».
Μέχρι σήμερα, βάσει του ισχύοντα νόμου (5026/2023) τα δεδομένα του πόθεν έσχες διατηρούνταν για όλο το διάστημα μέχρι την ποινική παραγραφή της κακουργηματικής μορφής του αδικήματος της ανακριβούς υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες, δηλαδή επι 15ετία ή και 20ετία κατά περίπτωση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εστία», υπάρχει επίσης διάταξη που προβλέπει ότι δεν θα περιλαμβάνονται στα περιουσιακά στοιχεία που πρέπει να δηλώνονται ούτε τα μετρητά αλλά ούτε και τα κινητά μεγάλης αξίας, γεγονός που στην ουσία, συντελεί στην ευκολία συγκάλυψης παράνομων εισοδημάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, με τον Αλέξανδρο Αυλωνίτη να τονίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αντιπαλέψει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ειδικότερα, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μιλώντας την Παρασκευή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που συζητείται το νομοσχέδιο, χαρακτήρισε απαράδεκτο το άρθρο 13 του που προβλέπει δραστική μείωση του χρόνου διατήρησης των δεδομένων περιουσιακής κατάστασης σε μόλις 5 χρόνια, από τα 15 χρόνια που είναι σήμερα.
«Πώς αποφασίζουν να διαγράψουν στοιχεία, τα οποία θα έπρεπε να διατηρούνται μέχρι την ποινική παραγραφή σε κακουργηματικά αδικήματα δηλώσεων πόθεν έσχες με σκόπιμα “ξεχασμένες” ιδιοκτησίες ή ανακρίβειες; Τι θέλουν να κρύψουν εντέλει, ποιον/ους θέλουν να καλύψουν, με ποιες υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη θέλουν να ξεμπερδέψουν; Αυτονόητη η καταψήφιση από εμάς, φυσικά και θα το αντιπαλέψουμε με όλη μας τη δύναμη!» τόνισε ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης.
Ακολουθεί αναλυτικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης