Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Επίσημη έναρξη με την ελληνική αποστολή πρώτη που διέσχισε τον Σηκουάνα

Λίγο πριν τις 9 μμ ξεκίνησε η πλωτή «παρέλαση» των χωρών στον Σηκουάνα που σηματοδοτεί την επίσημη αρχή των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2024. Η ελληνική αποστολή, με σημαιοφόρους τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη άνοιξε τον δρόμο για τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν.

 H παρέλαση για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πλωτή, και πραγματοποιείται κατά μήκος του Σηκουάνα. Πλήθος κόσμου έχει γεμίσει τις κερκίδες που έχουν στηθεί στις όχθες του ποταμού, στη σκιά του Πύργου του Άιφελ.

  • Η έντονη βροχόπτωση οδήγησε σε αποχωρήσεις θεατών από την Τελετή Έναρξης
  • Στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, που καταστράφηκε από μια γιγαντιαία πυρκαγιά το 2019, παρουσιάστηκε μια ιδιαίτερη παράσταση. Καλλιτέχνες χόρεψαν  προσκολλημένοι στα ικριώματα του καθεδρικού ναού που πρόκειται να ανοίξει ξανά τις πόρτες του στις 8 Δεκεμβρίου μετά από μεγάλες εργασίες αποκατάστασης.
  • Με 60 μουσικούς από τη ορχήστρα της Γαλλικής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και 36 ερμηνευτές από τη χορωδία του γαλλικού στρατού, η Γαλλίδα μέγα ποπ σταρ Άγια Νακαμούρα  παρουσιάστηκε στην στη Pont des Arts, μια γέφυρα που συνδέει το Ινστιτούτο της Γαλλίας με το Μουσείο του Λούβρου, ενώνοντας τον ακαδημαϊκό κόσμο και τις τέχνες, τραγουδώντας  μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες της
    Ντυμένη με ένα χρυσό φόρεμα του οίκου Dior, ξεκίνησε «παντρεύοντας» δύο επιτυχίες του Σαρλ Αζναβούρ, For me formidable και το La Bohême.  Είναι η Γαλλίδα τραγουδίστρια που ακούγεται περισσότερο στον κόσμο, αλλά όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά μπορεί να την ερμηνεύσει πυροδότησε διαμάχη για τη γαλλική ταυτότητα.
  •  Η μεγάλη έκπληξη έγινε όταν  οι Gojira, ένα γαλλικό metal συγκρότημα με διεθνή αύρα, συνεργάστηκαν με τη Γαλλοελβετίδα τραγουδίστρια όπερας Μαρίνα Βιότι (Marina Viotti) για να ερμηνεύσουν το “Ah! Ca ira”, ένα γαλλικό επαναστατικό τραγούδι.
  • Πριν την συμπλήρωση της πρώτης μισής ώρα, εμφανίστηκε στο πρώτο αστέρι της βραδιάς, η Λέιντι Γκάγκα (Lady Gaga), τραγουδώντας  διασκευασμένο το «My thing in feather» της Zizi Jeanmaire, κοντά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.
  • Όλοι οι θεατές στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων είχαν μπει στις ελεύθερες εξέδρες στις 20:45, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP)  η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού.Περίπου 320.000 άτομα αναμενόταν να παρευρεθούν σε αυτή την τελετή.«Κανένα περιστατικό» δεν αναφέρθηκε στην αρχή της τελετής, πρόσθεσε αυτή η πηγή.
  • Η Ολυμπιονίκης στο τριπλούν Γιουλιμαάρ Ρόχας αντικαταστάθηκε την τελευταία στιγμή ως σημαιοφόρος της Βενεζουέλας για την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, ανακοίνωσαν αθλητικοί αξιωματούχοι της Βενεζουέλας.
  • Η πορεία της πλωτής παρέλασης
  • Η πλωτή παρέλαση θα ξεκινήσει από τη γέφυρα “Αούστερλιτς” στις 20:30. Η παρέλαση θα περάσει από εμβληματικά σημεία, όπως ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων και το Μουσείο του Λούβρου, καθώς και από ιστορικά μέρη, όπως το γυάλινο “Γκραν Παλέ”, τα οποία έχουν διαμορφωθεί ως προσωρινές τοποθεσίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η παρέλαση θα ολοκληρωθεί στην πλατεία του Τροκαντερό, κοντά στον Πύργο του Άιφελ, όπου θα ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα και θα ανακηρυχθούν επίσημα οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024.
  • Ο Σηκουάνας είναι παράξενα ήσυχος. Συνήθως ο ποταμός γεμίζει με τουριστικά πλοία και εργατικά φορτηγά. Απόψε, η μοναδική κίνηση είναι τα περιστασιακά σκάφη της αστυνομίας. Οι ουρανοί κοντά στη γέφυρα “Αλέξανδρος Γ'” είναι επίσης άδειοι – δεν υπάρχουν ελικόπτερα ή πουλιά, μόνο ένα ουρανός χρώματος γκρι. 
  • Ο γαλλικός στρατός συντονίζει τις επιχειρήσεις με drones από μια αεροπορική βάση νοτιοδυτικά του Παρισιού. Σύμφωνα με αξιωματούχους, δεκάδες ομάδες με εξοπλισμό κατά των drones έχουν αναπτυχθεί. «Οι κύριες προκλήσεις θα εντοπίζονται κυρίως στην αναγνώριση των διαφόρων τύπων drones που διέρχονται σε προστατευόμενες περιοχές ή γύρω από αυτές,» ανέφερε η γαλλική στρατιωτική υπηρεσία σε δήλωσή της.
  •   Το πρώτο σκάφος, αυτό της Ελλάδας με σημαιοφόρους τον  Γιάννη Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντριπσιώτη, θα αναχωρήσει από τη γέφυρα Αούστερλιτς (Austerlitz).
  • Παρόντες στην Τελετή Έναρξης θα είναι ηγέτες από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με μια λίστα που δημοσιοποίησε η γαλλική προεδρία, αναμένεται να παρακολουθήσουν τις Τελετές ‘Εναρξης και Λήξης στο Παρίσι, ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισάκ Χερτζογκ, ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Νούντα και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπροσωπηθούν από την Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν. Επίσης θα παραβρεθούν εκπρόσωποι σημαντικών διεθνών οργανισμών, όπως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Οντρί Αζουλάι. Σημειώνεται ότι δεν θα υπάρξει επίσημος εκπρόσωπος της Ρωσίας, οι αθλητές της οποίας διαγωνίζονται υπό ουδέτερη σημαία.
  • Ο Σνουπ Ντογκ δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από το κορυφαίο γεγονός.
  • Με λιγότερο από μία ώρα να απομένει για την Τελετή Έναρξης, η παρακολούθηση από το “Quartier Jeunes”, κοντά στο Λούβρο, έχει φτάσει τη μέγιστη χωρητικότητα. Ένα ταμπελάκι κολλημένο στην πύλη αναγράφει «Complet/Full» (Συμπληρωμένο/Γεμάτο), και οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί ενημερώθηκαν ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν άλλον να μπει, συμπεριλαμβανομένου κι ενός δημοσιογράφου της “Post”, ο οποίος αναγκάστηκε να ψάξει άλλο μέρος για να παρακολουθήσει τη διαδικασία.
  • Ο θρύλος του κλασικού αθλητισμού Καρλ Λιούις «εντοπίστηκε» στην τηλεόραση να βγάζει σέλφι με Γάλλους δημοσιογράφους μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί