Καταρρέει το Βενιζέλειο: Αναστέλλει τη λειτουργία της η Αιματολογική Κλινική

Πόσο πιο κάτω ακόμη το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η εικόνα διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων, όπως το εμβληματικό για την κοινωνία της Κρήτης Βενιζέλειο;

Ναι, αυτό που κάποτε ήταν καύχημα ως την πρώτη σοβαρή προσπάθεια και με δωρεές των ομογενών Κρητών να μην το ξεχνάμε αυτό, ώστε να αρχίσουν να ανεβαίνουν οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας στο νησί μας και να πάψει η “αιμορραγία” προς την Αθήνα.

Τελευταίο “καρφί” αλλά όχι και τελικό, ως φαίνεται, η δραματική απόφαση της διευθύντριας του Αιματολογικού Τμήματος του Παθολογικού Τομέα στο Βενιζέλειο, γιατρού-αιματολόγου, Δήμητρας Λιάπη, με πόνο ψυχής και παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες, της ίδιας αλλά και όλων των εργαζομένων στο Αιματολογικό, να προχωρήσει η Αιματολογική Κλινική (κλινική κομβικής σημασίας για ένα νοσοκομείο) σε αναστολή της λειτουργίας της, όσον αφορά πλέον τις νέες εισαγωγές ασθενών.

Επιστολή αναστολής λειτουργίας

Με επιστολή της με ημερομηνία χθες Πέμπτη 25/07/2024, την οποία φέρνει στο φως η εφημερίδα Νέα Κρήτη, που απευθύνεται προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά και τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, το Επιστημονικό Συμβούλιο, τους διευθυντές των Παθολογικών Τομέα και Κλινικής, τους γιατρούς και την Ένωση Εργαζομένων στο Βενιζέλειο, τους γνωστοποιεί μεταξύ άλλων ότι, παρά τα πολλαπλά έγγραφά της, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για τη συνέχιση της λειτουργίας της Αιματολογικής Κλινικής, την ώρα που ήταν γνωστό πως, διορίζοντας μια γιατρό του τμήματος στο Κέντρο Αιμοδοσίας, θα έμεναν μόλις και μετά βίας 3 γιατροί-αιματολόγοι στο Τμήμα, για να υποστηρίξουν ταυτόχρονα και καθημερινά τις ανάγκες δεκάδων ασθενών στην Αιματολογική Κλινική, το Τακτικό Εξωτερικό Αιματολογικό Ιατρείο και τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (χημειοθεραπειών)!!!



Η κ. Λιάπη, όπως αναφέρει στη σχετική της επιστολή, «υπό αυτές τις συνθήκες, η λειτουργία της Αιματολογικής Κλινικής είναι επισφαλής και η διεκπεραίωση των προβλημάτων των νοσηλευόμενων αδύνατη». Κατόπιν αυτής της διαπίστωσης, όπως γνωστοποιεί, «η αναστολή της λειτουργίας της Αιματολογικής Κλινικής είναι επιβεβλημένη». Από 25/7/24 (από χθες δηλαδή) δε θα γίνονται νέες εισαγωγές στην Αιματολογική Κλινική και στο Τακτικό Εξωτερικό Αιματολογικό Ιατρείο.

Κάλυψη μόνο για επείγουσες χημειοθεραπείες

Μάλιστα, στην ίδια επιστολή, αποκαλύπτοντας το υψηλό αίσθημα ευθύνης των γιατρών σε μια τόσο κομβικής σημασίας κλινική του νοσοκομείου, ανακοινώνει πως «στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας θα εξυπηρετούνται μόνο οι ασθενείς που χρειάζονται επείγουσες χημειοθεραπείες και μεταγγίσεις παραγώγων αίματος».

Αντίθετα, όπως γνωστοποιεί, τα νέα αιματολογικά περιστατικά, αφού αντιμετωπισθούν σε επείγουσα βάση, θα πρέπει να διακομίζονται σε άλλο νοσοκομείο.

Για τα διαγνωσμένα αιματολογικά περιστατικά, αναλόγως του προβλήματος, ή θα διακομίζονται ή θα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με τη συμβουλευτική υποστήριξη των υπαρχόντων αιματολόγων.

Γιατροί και προσωπικό στα όρια της κατάρρευσης: «Οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί»

Μάλιστα, αίσθηση προκαλούν τα όσα αναφέρει στον επίλογο της επιστολής της η επικεφαλής του Αιματολογικού Τμήματος για τις αντοχές ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού: «Να ληφθεί υπόψη ότι η μακροχρόνια υπερπροσπάθεια έχει εξαντλήσει τις αντοχές μας, ότι είναι περίοδος αδειών καλοκαιριού, ότι υπάρχουν προβλήματα υγείας συναδέλφων που μας αποδυναμώνουν…».

Προφανώς τώρα καλείται η διοίκηση του νοσοκομείου, αφού επί τόσο καιρό δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία επίλυσης του εκρηκτικού προβλήματος στελέχωσης και στην Αιματολογική Κλινική, κατόπιν εορτής να βρει λύσεις στην ταλαιπωρία στην οποία αναμένεται μαθηματικά να οδηγηθούν καθημερινά δεκάδες ασθενείς που σχετίζονται με το Αιματολογικό Τμήμα στο Βενιζέλειο. Είναι μία ακόμη εικόνα ενός συστήματος δημόσιας Υγείας υπό κατάρρευση, με τον υπουργό Υγείας, αντί να λύνει τα ζητήματα, να ξιφουλκεί κατά των μαχόμενων γιατρών και του προσωπικού, που μόνο χάρη σε αυτούς αυτήν την ώρα υφίσταται η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.

Neakriti.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί