«Ακραία απαξιωτικός ο Υπουργός Υγείας»: Αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από αύριο αποφάσισε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Με φόντο την άγρια κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και κυβέρνησης, με αφορμή τις απειλές του Άδωνι Γεωργιάδη για επίταξη ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, ο ΠΙΣ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με σκοπό να ενημερώσει για τις επόμενες κινήσεις του.

Ο ΠΙΣ ανακοίνωσε αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα, χαρακτηρίζοντας αυτή την κίνηση «προσομοίωση» της εφαρμογής του άρθρου που προβλέπει την επίταξη. Από αυτό θα εξαιρεθούν τα έκτακτα περιστατικά και τα ΑμεΑ.

Ο «γαλάζιος» πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε πως τα κενά στις άγονες περιοχές είναι ένα χρόνιο πρόβλημα και δεν προέκυψε εχθές. Συμπλήρωσε πως πρόθεσή των γιατρών δεν ήταν να ακούσουν απειλές.

Εξηγώντας τις επιπτώσεις του άρθρου που προβλέπει την επίταξη ιδιωτών γιατρών, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υπογράμμισε πως θα είναι ισχυρό αντικίνητρο για την εγκατάσταση ιδιωτών γιατρών στις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, θα λειτουργεί αποτρεπτικά έναντι νέων γιατρών σε συγκεκριμένες ειδικότητες που υπάρχουν μεγάλα κενά (παθολόγοι). Παράλληλα, οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ θα γίνουν ακόμα λιγότερο ελκυστικές. Μάλιστα, αν ενεργοποιηθεί η διάταξη αυτόματα οι κάτοικοι των περιοχών που υπάρχει πρόβλημα δεν θα έχουν τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών, αφού πολλοί εξ αυτών δεν θα επιλέξουν τις συγκεκριμένες περιοχές.

Μιλώντας για την αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε πως η εφαρμογή του νόμου θα είναι πολύ χειρότερη.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΙΣ υπογράμμισε ότι τιμητική διάταξη υπάρχει και για τους εργαστηριακούς γιατρούς, τους οποίους ουσιαστικά απαγορεύει να απεργήσουν. Επίσης υπάρχει άρθρο που αφορά ιδιωτικές κλινικές και προβλέπει διακοπή σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, εάν δεν στείλει γιατρό στο ΕΣΥ εφόσον αυτό ζητηθεί.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ Δημήτρης Βαρνάβας παρουσίασε το χρονικό των συζητήσεων με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Υγείας ήταν ακραία απαξιωτικός. Μετέφερε ότι ο ΠΙΣ έχει καταθέσει υπόμνημα 20 θέσεων για όλα τα ζητήματα, αλλά δεν έχει λυθεί τίποτα. Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα των άγονων περιοχών, έχει κατατεθεί πρόταση 4 σελίδων από τον ΠΙΣ αλλά η πολιτική ηγεσία της Υγείας δεν έχει κάνει κάτι.

«Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι υπάρχει κραυγαλέα ανικανότητα» σημείωσε ο κ. Βαρνάβας, προσθέτοντας πως την ίδια ώρα η κυβέρνηση και ο Άδωνις Γεωργιάδης εγκαλεί, επιστρατεύει και απειλεί την ιατρική κοινότητα.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ υπογράμμισε ότι οι γιατροί που βρίσκονται στα νησιά μπορούν να αιτηθούν μετάθεση μετά από πέντε χρόνια. Πολλοί γιατροί στα νησιά σήμερα είναι στην πενταετία, άρα του χρόνου η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη και η κυβέρνηση θα έχει να αναμετρηθεί και με αυτό.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί