Καταγγελίες, αναθέσεις σε εταιρείες, ασυμβίβαστα, βόλεμα συγγενών – Οι «χρυσές» δουλειές που έδινε ως υφυπουργός Αθλητισμού ο Αυγενάκης

Καταγγελίες, αναθέσεις σε εταιρείες μελών της επιτροπής, ασυμβίβαστα, βόλεμα συγγενών. Την ώρα που ο πρώην υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης προσπαθεί να κάνει πολιτικό come back μετά και την απόσυρση της μήνυσης σε βάρος του από τον υπάλληλο του αεροδρομίου για το επεισόδιο που έγινε στο «Ελ. Βενιζέλος» στις 28 Ιουνίου 2024, σάλος έχει ξεσπάσει με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την Οργανωτική Επιτροπή Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (ΟΕΔΜΑ). Πρόκειται για την επιτροπή την οποία σύστησε ο ίδιος ο Αυγενάκης το 2020 ως υφυπουργός Αθλητισμού και η οποία είχε αναλάβει τη διοργάνωση του Ράλι Ακρόπολις τα τελευταία χρόνια.


Το Documento δημοσιεύει ορισμένες από τις αναθέσεις της ΟΕΔΜΑ επί των ημερών Αυγενάκη που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια, όπως επίσης τις καταγγελίες που ήρθαν πρόσφατα στην επιφάνεια. Πρόκειται για αναθέσεις μεταξύ των οποίων κάποιες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση της ΟΕΔΜΑ

Οι αναθέσεις στον πρόεδρο της Μπάσκετ Λιγκ

Μία από τις εταιρείες η οποία εμφανίζεται να παίρνει δουλειές από την ΟΕΔΜΑ είναι η Expowork Μον. ΑE. Πρόκειται για εταιρεία συμφερόντων του Βαγγέλη Γαλατσόπουλου, ο οποίος εδώ και δεκαετίες δραστηριοποιείται στην κατασκευή εκθέσεων μέσω της εταιρείας Exposystem. Ο Γαλατσόπουλος τα τελευταία χρόνια είναι πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανώνυμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών (ΕΣΑΚΕ), δηλαδή της Μπάσκετ Λιγκ. Μάλιστα εκ της θέσης του είχε κατά καιρούς συναντήσεις με τον Λευτ. Αυγενάκη όταν ήταν υφυπουργός Αθλητισμού.

Η Expowork Μον. ΑE λοιπόν έχει συνάψει συμβάσεις με την ΟΕΔΜΑ ύψους 366.793 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2022. Για παράδειγμα στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 κατόπιν συνεδρίασης το ΔΣ της ΟΕΔΜΑ ανέθεσε στην Expowork Μον. ΑE την «εγκατάσταση ειδικών κατασκευών για τις ανάγκες του αγώνα στο service park – Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας». Το κόστος της ανάθεσης ανήλθε σε 39.514,46 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ.

Την ίδια μέρα το ΔΣ της ΟΕΔΜΑ προχώρησε σε ακόμη μία ανάθεση προς την Expowork. Αυτήν τη φορά για «την κατασκευή 2 κερκίδων για τις ανάγκες της τελετής απονομών στην Λαμία» συνολικού ποσού ύψους 36.363 ευρώ, ενώ την ίδια μέρα η Expowork ανέλαβε από την ΟΕΔΜΑ «την κατασκευή ειδικών κατασκευών για τις ανάγκες διεξαγωγής της υπερειδικής διαδρομής στο ΟΑΚΑ» αντί του ποσού των 24.862 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ. Δύο μέρες πριν και συγκεκριμένα στις 4 Σεπτεμβρίου 2022 το ΔΣ της ΟΕΔΜΑ είχε αναθέσει στην Expowork Μον. ΑE την «παροχή υπηρεσιών ψηφιακών εκτυπώσεων» με κόστος 266.033,73 με τον ΦΠΑ.

«Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»

Μεταξύ των αναθέσεων που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν την ΟΕΔΜΑ ήταν κι αυτές που αναφέρονταν σε επιστολή της προέδρου του Συνδέσμου Αθλητών Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (ΣΑΜΑΕ) Παναγιώτας Δελαγραμμάτικα, την οποία είχε δημοσιεύσει ο βουλευτής Παύλος Πολάκης ζητώντας εξηγήσεις από τον διάδοχο του Αυγενάκη στο υφυπουργείο Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση. Σύμφωνα με την καταγγελία, δύο μέλη της ΓΣ της ΟΕΔΜΑ έλαβαν έργα από τον οργανισμό μέσω δικών τους εταιρειών. Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία και τα έγγραφα που είχαν αναρτηθεί στη Διαύγεια, η Αννα Πασαλή, μέλος της ΓΣ της ΟΕΔΜΑ, ίδρυσε τον Σεπτέμβριο του 2021 ατομική επιχείρηση. Το 2022, 2023 και 2024 ορίστηκε ως «υπεύθυνη Αγωνιστικού Μέρους Αγώνα – Αλυτάρχης» για τις ανάγκες της ΟΕΔΜΑ. Μεταξύ των καθηκόντων του αλυτάρχη είναι «η εξεύρεση και η επιλογή των κατάλληλων ειδικών διαδρομών, ο οποίος πρέπει να γνωρίζει εις βάθος τις ειδικές διαδρομές και να έχει μεγάλη εμπειρία στους αγώνες», η «προετοιμασία του road book κατόπιν επίσκεψης και μελέτης κάθε ειδικής διαδρομής» κ.λπ. Σύμφωνα με την καταγγελία, η Αν. Πασαλή αποζημιώθηκε με 37.200 ευρώ το 2022, με 37.200 το 2023, ενώ το 2024 θα λάβει 43.400 ευρώ.

Εκτός από την Αν. Πασαλή ακόμη ένα πρόσωπο το οποίο καταγγέλλεται ότι έλαβε χρήματα από την ΟΕΔΜΑ ενώ είναι μέλος της ΓΣ είναι και ο Παύλος Αθανασούλας, ο οποίος ήταν διευθυντής του Ράλι Ακρόπολης. Σύμφωνα με την καταγγελία και έγγραφα του ΓΕΜΗ ο Π. Αθανασούλας είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Celeritas ΜΕΠΕ μέσω της οποίας αποζημιώθηκε από την ΟΕΔΜΑ για την παροχή υπηρεσιών διευθυντή στο Ράλι Ακρόπολις. Συγκεκριμένα το 2022 εισέπραξε περί τα 24.800 ευρώ και το 2023 περί τα 12.368 ευρώ.

Ο κουνιάδος και οι αμοιβές

Εκτός από τις αναθέσεις αυτές η πρόεδρος του ΣΑΜΑΕ Παν. Δελαγραμμάτικα κατήγγειλε και κάτι ακόμη. Στην ΟΕΔΜΑ συμμετείχε ως υπεύθυνος εθελοντισμού της οργάνωσης και ο κουνιάδος του Αυγενάκη. Οπως υποστήριξε η Παν. Δελαγραμμάτικα, με βάση έγγραφα της ΟΕΔΜΑ που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια ο κουνιάδος του Λ. Αυγενάκη αποζημιώθηκε για τις υπηρεσίες του από την ΟΕΔΜΑ. Συγκεκριμένα το 2021 το ποσό αποζημίωσης ανήλθε σε 19.592 ευρώ, το 2022 σε 8.680 ευρώ και το 2023 σε 17.360 ευρώ. Τίθενται λοιπόν ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν για τις συγκεκριμένες αναθέσεις.

Βαγγέλης Τριάντης, Documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί