Ευρωβαρόμετρο: Νέο “χαστούκι” στην κυβέρνηση – Το 98% βλέπει διαφθορά στην Ελλάδα

Χαστούκι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τη στάση των πολιτών απέναντι στη διαφθορά στην ΕΕ το 2024, αφού για ακόμα μια φορά η χώρα μας κατέχει θλιβερή πρωτιά.

Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα έρχεται πρώτη με το 98% των πολιτών να θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα. Ακολουθεί η Πορτογαλία με 96%, η Μάλτα με 95% και Σλοβενία με 95%.

Τελευταίες έρχονται το Λουξεμβούργο με 43%, η Δανία με 26% και η Φινλανδία που το 18% θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα τους.

Europa.eu

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο η πλειοψηφία των Ευρωπαίων εξακολουθεί να θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα τους, ενώ οι πολίτες της ΕΕ εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι σχετικά με τις προσπάθειες αντιμετώπισης της διαφθοράς.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «οι Ευρωπαίοι παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις προσπάθειες των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς: το 65% των πολιτών πιστεύει ότι οι υποθέσεις διαφθοράς υψηλού επιπέδου δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς και μόνο το 30% πιστεύει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αποτελεσματικέςΤο 68% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα τους».

Europa.eu

Πάνω από 4 στους 10 (41%) θεωρούν ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα τους και το 43% ότι έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα.  Παράλληλα το 27% δήλωσε ότι έχουν βιώσει διαφθορά στην καθημερινή τους ζωή και το 75% συμφωνεί ότι οι πολύ στενοί δεσμοί επιχειρήσεων και πολιτικής οδηγούν σε διαφθορά.

Η περίληψη της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου

https://back.avgi.gr/sites/default/files/2024-07/citizens_attitudes_towards_corruption_in_the_eu_in_2024_sp548_summary_en.pdf

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί