Δράσεις του Συλλόγου Γονέων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου

Ο σύλλογος γονέων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου εδώ και 5 χρόνια υλοποιεί καλλιτεχνικές δράσεις θεάτρου και κινηματογράφου μέσα από μικρά ευέλικτα προγράμματα της Πύλης Πολιτιστικών φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού. Μέσα από τις δράσεις “Καθολική προσβασιμότητα ΑμεΑ” και “Καλλιτεχνικές δράσεις για παιδιά και νέους” δημιούργησε με αξιόλογους συνεργάτες ήδη 2 ταινίες μικρού μήκους, θεατρικές παραστάσεις και δύο ομάδες θεατρικής και κινηματογραφικής παιδείας, δηλαδή την εφηβική και νεανική ομάδα Ουρανοκατέβατοι, του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Ρεθύμνου και τη θεατρική ομάδα ενηλίκων Αντιήρωες που έχουν γίνει ευρέως γνωστοί και έχουν αγγίξει ευαίσθητες χορδές της κοινωνιας της Κρήτης και όχι μόνο.

Η νεανική ομάδα Ουρανοκατέβατοι έδωσε το δικό του στίγμα σε δράσεις ενσυναίσθησης και επίγνωσης για τον Αυτισμό και για την καλύτερη κατανόηση και συναίσθηση των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα. Η δράση που έγινε αρχές του καλοκαιριού, στο στενό της οδού Αγίου Φραγκίσκου περιλάμβανε τραγούδια, διαδραστικά παιχνίδια που οργανώθηκαν από την ομάδα επαγγελματιών του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Ρεθύμνου, προβολή της ταινίας μικρού μήκους ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΟΙ – OUT OF THE BLUE, καθώς και εικαστικές και βιωματικές δράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι “Ουρανοκατέβατοι”, παρουσίασαν μια mini performance ε τον τίτλο “ΜΙΛΑ”, που αποτελεί εικαστική και θεατρική σύμπραξη με καθοδήγηση της θεατρολόγου Φλώρας Ασουμανάκη και της εικαστικού Πένυ Κορρέ.

Στον παράπλευρο χώρο του Αγ. Φραγκίσκου, που παραχωρήθηκε ευγενικά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου αναρτήθηκαν ταμπέλες και μηνύματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έγινε μια καλλιτεχνική παράσταση διαμαρτυρίας για τα άτομα με αναπηρία που συχνά η κοινωνία τα θέλει να …σιωπούν…

Από τη θεατρική ομάδα Αντιήρωες, που μετράει πλέον 3 ταινίες που ασχολούνται με τα άτομα με αναπηρια, όλες σε σκηνοθεσία και μοντάζ του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Γιάννη Μπλέτα, δοσμένες με την καλλιτεχνική ευαισθησία και επαγγελματική ματιά που δημιουργήθηκε με στη σχέση εμπιστοσύνη στα ΑμεΑ και τις δράσεις του φορέα από τον συνεργάτη μας.

Αυτό το διάστημα δύο ταινίες ακολουθούν παράλληλους βίους, η ταινία ”ΔΗΘΕΝ” που έγινε σε συμπαραγωγή του Συλλόγου γονέων και φίλων, μέσα από σεμινάριο κινηματογράφησης και μοντάζ από ομάδα στελεχών του Φεστιβάλ Δράμας. Στην ταινία ΔΗΘΕΝ παίζουν τα βασικά μέλη στην ομάδα ΑΝΤΙΗΡΩΕΣ και ακολουθεί τη δική της πορεία προβολής σε φεστιβάλ. Υπήρξε φέτος και μια μικρή μαθητική ταινία – εργασία του μεταπτυχιακού του σκηνοθέτη κ. Μπλέτα, που θέλησε να παρουσιάσει τη ζωή της Στελιάννας Παπαδάκη, μέσα από την καθημερινότητά της, τη συμμετοχή της στη θεατρική ομάδα ΑΝΤΙΗΡΩΕΣ, αλλα και τα όνειρά και τα θέλω της. Η ταινία “STELIANNA” είναι μία από τις 19 ταινίες μικρού μήκους που επιλέχθηκαν να διαγωνιστούν και να προβληθούν στο Διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας. Το νέο αυτό αποτελεί και για το φορέα μεγάλη τιμή, έχοντας συναισθηματικά τη σφραγίδα του Συλλόγου, μια και η πρωταγωνίστριά του, μεγάλωσε στις δομές και στις εκπαιδευτικές δράσεις του φορέα.

Για το φορέα η επιβράβευση αφορά το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι, επαγγελματίες της τέχνης, με όραμα και αγάπη για τα ΑμεΑ εμβάθυναν μέσα στην πραγματικότητά των ατόμων με αυτισμό και νοητικές αναπηρίες, στον ενδιάθετο λόγο τους, στην κρυμμένη προσωπικότητά τους κοιτώντας βαθιά, πέρα από την κορυφή του παγόβουνου, βλέποντας τα κρυμμένα θέλω και αλήθειες τους.

Ο Σύλλογός γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου χρωστάει πολλά σε όλους τους εμπνευσμένους ανθρώπους που στο Ρέθυμνο τόλμησαν να κοιτάξουν κατάματα, με αγάπη και ενσυναίσθηση την αναπηρία, δίνοντας μάχη για να πείσουν την κοινωνία για αυτό που και στο γονεϊκό κίνημα ονειρευόμαστε. Από την ταινία STELIANNA με τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Δράμας περιμένουμε τα καλύτερα, ενώ η ταινία ΔΗΘΕΝ αναμένουμε να τρέξει σε άλλα φεστιβάλ Και οι δύο μαζί με την ταινία ΠΩς ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΎΣΕΙς ΈΝΑ ΑΝΤΙΗΡΩΑ είναι το επιστέγασμα της δουλειάς και του οράματος για μια αυτόνομη ποιοτική ζωή των ατόμων με αυτισμό και νοητική αναπηρία.

Έφτασε ο καιρός επιτέλους για ένα νέο καλλιτεχνικό ξεκίνημα μέσω των προγραμμάτων της Πύλης Πολιτιστικών φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού. Μέσα στα νέα εγκεκριμένα 42 προγράμματα και το πρόγραμμα ΤΑΙΝΙΟΝΟΗΣΗ παίρνει το δρόμο για πραγματοποίηση και νέο ξεκίνημα της θεατρικής ομάδας ΑΝΤΙΗΡΩΕΣ. Η δράση αυτή που θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο 2024 περιέχει ένα μεγάλο κομμάτι εκπαίδευσης στο να παρακολουθούν τα μέλη της ομάδας ταινίες και να μπορούν να αντιληφθούν τις βαθύτερες έννοιες που περιέχει κάθε ταινία. Το κύριο μέρος στην εκπαίδευση αφορά τη μετάβαση όμως, δηλαδή από καλοί και συγκεντρωμένοι θεατές να μπορουν να μεταλαμπαδεύσουν και σε άλλους φορείς, άτομα με νοητικές αναπηρίες στην Κρήτη με τη δική τους παρουσίαση μια ταινία στο ευρύ κοινό, να μιλήσουν για τα βαθύτερα νοήματα της, καθώς και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή σε μία θεατρική ομάδα, τη σημασία του θεάτρου στη ζωή τους και την προσωπική τους ανάπτυξη.

Ο Σύλλογος γονέων και φίλων προχωράει δυναμικά σε όλα τα επίπεδα, υποστηρίζοντας την εξοικείωση με την τέχνη του θεάτρου, με εξωστρέφεια και πίστη στις κρυμμένες δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, που με κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να ξεδιπλωθεί και να ανοίξει νέες προοπτικές για την ζωή τους.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί