Χανιά: Μπάχαλο (σκόπιμα;) οι μετακινήσεις μαθητών – Καταγγελίες από ΣΥΡΙΖΑ και της δημοτικής παράταξης “Όνειρο”

Καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Χανίων και τις δημοτικής παράταξης “Όνειρο είναι τα Χανιά”, για τις μετακινήσεις μαθητών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε έκπληκτοι την απόφαση του Δντη Βθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ Χριστοδουλάκη που αφορά στην αλλαγή ορίων και μετακίνησης μαθητών μακριά από τα όμορα στο σπίτι τους σχολεία , ακόμα και σε απόσταση άνω των 15 χλμ. Μαθητές από το Ακρωτήρι πηγαίνουν στη Σούδα, από τον Κλαδισό στο Δαράτσο ή στον Κουμπέ, μαθητές από την Αγία Μαρίνα στο Κολυμβάρι.

1. Οι μαθητές ΠΡΕΠΕΙ να φοιτούν στο σχολείο της γειτονιάς τους

2. Δεν επιτρέπεται να αλλάζει ο οικογενειακός προγραμματισμός προς διευκόλυνση των σχεδίων της Βθμιας

3. Ο σχεδιασμός για υποβάθμιση του ΓΕΛ Ακρωτηρίου, που είναι σαφώς μέσα στα σχέδια του Υπουργείου και των υπηρεσιακών παραγόντων του, όπως είχε διαφανεί και από την προηγούμενη μεθόδευσή για μετακίνηση του σχολείου στη θέση που είναι τώρα το Μουσικό σχολείο, είναι απαράδεκτος καθώς το Γενικό Λύκειο αφορά σ όλο τον πληθυσμό του Ακρωτηρίου που αριθμεί πάνω από 15.000 κατοίκους.

4. Με τις μετακινήσεις μαθητών είναι σαφές ότι ο κ Χριστοδουλάκης, μη λαμβάνοντας υπόψη του τις διαμαρτυρίες των πολιτών των Χανίων από πέρσι το καλοκαίρι που κορυφώθηκαν τον χειμώνα , σχεδιάζει την μετατροπή σχολείων γειτονιάς αφενός σε Πειραματικό και αφετέρου σε campus επαγγελματικής εκπαίδευσης στο Ακρωτήρι.

5. Την ίδια στιγμή όμως μαθητές που έκαναν αίτηση για να φοιτήσουν σε ΕΠΑΛ της πόλης δεν έχουν γίνει δεκτοί.

6. Καταγγέλουμε επίσης ότι καμια διαβούλευση δεν έγινε με την σχολική κοινότητα , εκπαιδευτικούς, γονείς , μαθητές, αλλά μονομερώς έχουν ληφθεί οι αποφάσεις.

Ζητούμε άμεσα την άρση των αποφάσεων αυτών, την αυτόματη μετεγγραφή των μαθητών στα όμορά τους σχολεία και τον τερματισμό της αναστάτωσης των οικογενειών.

Στεκόμαστε στο πλάι των γονέων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Τέλος το πρόβλημα της σχολικής στέγης που εδώ και πολλά χρόνια ταλαιπωρεί τα Χανιά δεν λύνεται παίζοντας ¨μουσικές καρέκλες¨ με τους μαθητές . Λύνεται με την ανέγερση κτηρίων με τον σωστό σχεδιασμό λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των κατοίκων, την ανοικοδόμηση της περιοχής και τις μετακινήσεις που μπορούν να γίνουν με βάση κυρίαρχα το συμφέρον των παιδιών .

Όνειρο είναι τα Χανιά: Κατανομές μαθητικού δυναμικού εκτός λογικής

Η κατανομή του μαθητικού δυναμικού στις σχολικές μονάδες είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος για την επίτευξη της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Όμως η σωστή κατανομή του μαθητικού δυναμικού θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι ο κάθε μαθητής/τρια θα πρέπει να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση που δικαιούται και αυτοί που έχουν την ευθύνη της κατανομής θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα στοιχεία εκείνα που με την κατάλληλη αξιολόγηση τους να αποτελέσουν οδηγό για μια συνολική κατανομή που θα χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη, από ισομέρεια, από τη διασφάλιση του «σχολείου της γειτονιάς», από την αποτύπωση των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, από την ύπαρξη συγκοινωνίας και πρόσβασης, από ανάλυση των δημογραφικών δεδομένων και των πληθυσμιακών μεταβολών, από τη διασφάλιση οικονομικών πόρων, από την ύπαρξη υλικοτεχνικής υποδομής κ.λπ.

Δυστυχώς στην κατανομή του μαθητικού δυναμικού που ανακοινώθηκε από τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, φαίνεται ότι όλα τα παραπάνω αγνοήθηκαν με αποτέλεσμα η κατανομή του μαθητικού δυναμικού σε Γυμνάσια και Λύκεια να δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση σε γονείς, σε μαθητές/τριες, σε εκπαιδευτικούς και σε σχολικές μονάδες και εν τέλει σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Γιατί πώς θα μπορούσε να εξηγηθεί η εντελώς εκτός λογικής κατανομή του μαθητικού δυναμικού, όταν για παράδειγμα μετακινούνται μαθητές/τριες από το Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών στο 4ο Λύκειο Χανίων στην Αμπεριά, αντί για το Λύκειο της περιοχής τους το Λύκειο Ακρωτηρίου; Ή από το 5ο Γυμνάσιο στη Νέα Χώρα αντί για το παρακείμενο 1ο Λύκειο, στο 3ο Λύκειο στον Κουμπέ; Ή από τα Δημοτικά του Ακρωτηρίου προς το Γυμνάσιο Σούδας, αντί για το 7ο Γυμνάσιο στο Κουμπελή όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια λόγω πληθώρας μαθητών στο Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών; Ή από το 7ο Γυμνάσιο στο Λύκειο Σούδας, αντί για το πλησιέστερο Λύκειο Ακρωτηρίου; Ή από την Αγία Μαρίνα αντί για το Λύκειο Νέας Κυδωνίας, να μετακινούνται στο Κολυμπάρι; Και ένα σωρό άλλα, όλα εκτός λογικής!

Ανεξήγητες και αλλοπρόσαλλες κινήσεις που έχουν αναστατώσει τόσο τους γονείς, που βλέπουν να διαφοροποιείται ο οικογενειακός προγραμματισμός τους, όσο και τους εκπαιδευτικούς, που θα υποστούν τις συνέπειες του εργασιακού τους καθεστώτος.

Κι επειδή πιθανόν πίσω από όλα αυτά τα ακατανόητα, που προγραμματίζει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, να κρύβονται και κάποιοι σχεδιασμοί που είτε έχουν να κάνουν με τη δημιουργία του περιβόητου campus επαγγελματικής εκπαίδευσης είτε με την ίδρυση πειραματικού Λυκείου σε ήδη υπάρχον Λύκειο, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η χανιώτικη κοινωνία και ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ήδη απαντήσει καταδικάζοντας αυτές τις πρακτικές. Να έχουν στέρεη τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουμε ως δημοτική παράταξη να βρισκόμαστε δίπλα σε μαθητές/τριες, γονείς και εκπαιδευτικούς για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας των σχολικών μας μονάδων, παρά τις όποιες προσπάθειες ανατροπής της, από όπου και αν εκπορεύονται.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί