Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών για τον θάνατο του αρχαιολόγου Μιχάλη Ανδριανάκη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών συνήλθε σήμερα εκτάκτως στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, με αφορμή την είδηση του θανάτου του αρχαιολόγου Μιχάλη Ανδριανάκη στις 21 Ιουλίου 2024.
Ο Μιχάλης Ανδριανάκης, επίτιμος διευθυντής της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αφιέρωσε πολλά χρόνια στην αποκατάσταση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Κρήτης και δημοσίευσε σημαντικά έργα σε αυτό το πεδίο. Διετέλεσε αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1975 έως το 2000, προϊστάμενος της 13ης και 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων από το 2000 έως το 2011 και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την αποκατάσταση των Βυζαντινών και Ενετικών Φρουρίων στην Κρήτη από το 2004 έως το 2013.
Ο Μιχάλης Ανδριανάκης διατηρούσε στενούς δεσμούς με την ΕΚΙΜ, ως αντεπιστέλλον μέλος της, με ενεργή συμμετοχή στην οργάνωση των Διεθνών Κρητολογικών Συνεδρίων από το Θ΄ ΔΚΣ του 2001 έως και το ΙΓ΄ ΔΚΣ του 2022. Στην καταληκτήρια συνεδρία του ΙΓ΄ ΔΚΣ στις 9 Οκτωβρίου 2022, ανέλαβε εκ μέρους του Φιλολογικού Συλλόγου «Χρυσόστομος» την διοργάνωση του
ΙΔ΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στα Χανιά το 2026, έργο που δυστυχώς δεν κατάφερε να ολοκληρώσει.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΙΜ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του και αποφάσισε να στείλει το παρόν ψήφισμα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να το αναρτήσει στην αρχική σελίδα του ιστότοπου του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Ηράκλειο, 22 Ιουλίου 2024

Για το ΔΣ της ΕΚΙΜ

Ο Πρόεδρος  Η Γενική Γραμματέας


Αλέξης Καλοκαιρινός Λένα Τζεδάκη-Αποστολάκη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί