Συγκέντρωση κατά των φωτοβολταϊκών στη Σητεία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Ιουλίου, στο Πολύκεντρο Ζάκρου, η Συγκέντρωση – Ενημέρωση με θέμα: «ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΥΤΩΝ». 

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι τοπικοί φορείς της Ζάκρου (ΤΟΕΒ Ζάκρου , Πολιτιστικός Σύλλογος , Αγροτικός Συνεταιρισμός , Τοπική Κοινότητα),  σε συνεργασία με την Επιτροπή Αγώνα Σητείας  κατά των ΒΑΠΕ.

Παρευρέθηκαν  εκπρόσωποι φορέων, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου από την Ζάκρο και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σητείας. 

Βασικοί εισηγητές ήταν : 

  • Η κα. Βάνα Σφακιανάκη, αρχιτέκτων μηχανικός,  μέλος της παγκρήτιας επιτροπής αγώνα κατά των ΒΑΠΕ με θέμα: «Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ & ΤΑ «ΟΙΚΟΠΕΔΑ» ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ».
  • Ο κ. Κώστας Γιαννακόπουλος, πολιτικός μηχανικός και μέλος της επιτροπής αγώνα κατά των ΒΑΠΕ, με θέμα: «ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ – ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ ΟΧΙ».
  • Γραπτή εισήγηση απέστειλε ο κ. Κώστας Αντωνιάδης, γεωλόγος, σύμβουλος του Συνήγορου του Πολίτη για θέματα περιβάλλοντος.

Στην συνέχεια πήραν το λόγο εκπρόσωποι φορέων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη της επιτροπής αγώνα,  καθώς και πολίτες, οι οποίοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους  και δήλωσαν την συμπαράστασή τους στον αγώνα κατά των ΒΑΠΕ και στην προσπάθεια για την διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Ακολούθησε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, έγιναν ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις. 

 Μετά το πέρας της εκδήλωσης το σώμα ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΩΣ ΕΔΩ! ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΑ ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΒΟΥΝΑ!

Οι κάτοικοι της Ζάκρου, των γύρω χωριών αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σητείας, που συγκεντρωθήκαμε στο Πολύκεντρο Ζάκρου,  το Σάββατο 20 Ιουλίου, μετά από διεξοδική ενημέρωση και συζήτηση, διατρανώνουμε την καθολική μας αντίθεση στην σχεδιαζόμενη κατασκευή νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στον τόπο μας.

Σε ένα από τα πιο ζωντανά και απομακρυσμένα μέρη της Κρήτης, με τεράστιες ελλείψεις λόγω της διαχρονικής εγκατάλειψης από τους κρατούντες, Περιφέρεια και Δήμος στρώνουν κόκκινο χαλί στους «πράσινους» οδοστρωτήρες.

Κάνουμε κάλεσμα συντονισμού και κοινής δράσης προς όλους τους φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους της Σητείας, για να υψώσουμε τείχος προστασίας του τόπου μας σε όλη τη Σητεία, το Λασίθι, την Κρήτη.

Διεκδικούμε έργα για την βελτίωση και την στήριξη της ποιότητας της καθημερινότητας και των παραγωγικών δραστηριοτήτων μας, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τη γη μας, την φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά και την ήπια τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί