Η απάντηση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης στον Φρ. Παρασύρη για τα άτομα δάνεια των σεισμόπληκτων

Στις 9 Ιουλίου, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προχώρησε σε μία ακόμα κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους σεισμόπληκτους του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Στην αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή, τόνιζε πως συστηματικά οι τράπεζες αρνούνται να χορηγήσουν άτοκα δάνεια στους σεισμόπληκτους, παρά τη ρητή νομοθετική πρόβλεψη. Τόνιζε, μάλιστα πως «η κυβέρνηση αρχικά προχώρησε σε σημαντικές ανακοινώσεις, οι οποίες δημιούργησαν προσδοκίες, στη συνέχεια όμως οι αποφάσεις και οι ενέργειες της ήταν αποσπασματικές, επιμέρους και ελλιπείς, με συνέπεια σήμερα 34 μήνες μετά, η κατάσταση στις σεισμόπληκτες περιοχές να είναι πολύ δύσκολη και οι διαδικασίες να έχουν βαλτώσει, μεταξύ των οποίων και αυτές της στεγαστικής συνδρομής».

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην απάντησή του περιορίζεται στο να παρουσιάσει για ακόμα μία φορά την υπ’ αριθ. 2/86599/0025/15.03.2022 Υ.Α. (Β’ 1257), που αφορά στην παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για τα άτοκα δάνεια που προβλέπεται να χορηγούνται στους δικαιούχους από τα πιστωτικά ιδρύματα, κατ ́ εφαρμογή των ισχυουσών Κ.Υ.Α. για τον σεισμό της 24ης Ιουλίου και 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην Κρήτη (βλ. Β’ 4646/2021 και Β’ 4882/2021).

«Ωστόσο, όσον αφορά στη χορήγηση ή μη των εν θέματι δανείων από τα πιστωτικά ιδρύματα, η Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ. δεν έχει περαιτέρω αρμοδιότητα. Τέλος, όσον αφορά στα ζητήματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων μας, και προκειμένου να δοθεί μια σαφής και ολοκληρωμένη απάντηση επί των τεθέντων ερωτημάτων, αρμόδιο να σας ενημερώσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο.

«Με τη συνήθη πρακτική, ακολουθώντας την πεπατημένη η ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, περιορίζεται στην παράθεση νόμων, δεν δίνει καμία ουσιαστική απάντηση και «πετάει τη μπάλα» σε άλλα Υπουργεία» δήλωσε ο Φραγκίσκος Παρασύρης, σχολιάζοντας την τελευταία απάντηση για τη χορήγηση των άτοκων δανείων προς τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί