Λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 4 δήμοι του Ηρακλείου και ένας των Χανίων

Την κήρυξη δυο ακόμα δήμων της Κρήτης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας, αποφάσισε ο ΓΓ ΠΟλιτικής Προστασίας. Πρόκειται για τους δήμος Γόρτυνας Ηρακλείου και Κισσάμου Χανίων. Έτσι συνολικά οι δήμοι του νησιού που είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι 5, καθώς είχαν προηγηθεί οι Μινώα Πεδιάδας, Φαιστού, Βιάννου.

Την κήρυξη του Δήμου Γόρτυνας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν εξαιτίας των φαινομένων λειψυδρίας, αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Είχε προηγηθεί η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον Δήμο Γόρτυνας, με σκοπό ο Δήμος να είναι σε θέση να αξιοποιήσει κάθε μέσο και να αποκτήσει την ευελιξία ώστε να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της λειψυδρίας.

«Όλοι οι Δήμοι της Κρήτης και οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας. Υποβάλαμε αυτό το αίτημα προκειμένου όχι μόνο να αναδείξουμε το πρόβλημα, αλλά και να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο που μας δίνει η νομοθεσία, ώστε να κινηθούμε πιο γρήγορα και να διεκδικήσουμε ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις. Χρειαζόμαστε περισσότερες γεωτρήσεις, πιο σύγχρονο εξοπλισμό, άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε» τόνισε ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Μιχάλης Κοκολάκης.

Και ο Δήμος Κισσάμου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της λειψυδρίας, κηρύχτηκε και ο Δήμος Κισάμου στα Χανιά, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Γίνονται προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης υποστηρίζει ο δήμαρχος, ωστόσο οι κάτοικοι πολλών χωριών της περιοχής διαμαρτύρονται, διότι πολύ συχνά και για μέρες στερούνται ακόμα και το πόσιμο νερό.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Χανίων ο Δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε χωριά του Δήμου, ωστόσο εκτίμησε ότι η απόφαση για την κήρυξή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα βοηθήσει ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει η δημοτική αρχή για την επίλυση του προβλήματος. Και ανάφερε χαρακτηριστικά, την διερευνητική  γεώτρηση που θα γίνει τις επόμενες ημέρες στο Στόμιο, αλλά και την δεύτερη γεώτρηση στην περιοχή Λειβάδια που θα αξιοποιηθεί, όπως είπε, άμεσα.

Από την πλευρά του ο κάτοικος της Χρυσοσκαλίτισσας Μιχάλης Τζανάκης, έκανε λόγο για «μειωμένα αντανακλαστικά του Δήμου», αφού -όπως υποστηρίζει ο ίδιος- «από πέρυσι το καλοκαίρι οι κάτοικοι είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για τα ίδια προβλήματα και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα». Παράλληλα ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη δοκιμαστική γεώτρηση στο Στόμιο, προκειμένου να υπάρξει μια άμεση λύση στο πρόβλημα ύδρευσης της περιοχής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί