Μιχάλης Ανδριανάκης: Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός Κρητικός αρχαιολόγος και συγγραφέας

Απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών ο διακεκριμένος Χανιώτης αρχαιολόγος που είχε διατελέσει επί χρόνια προϊστάμενος της εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μιχάλης Ανδριανάκης.

Νοσηλευόταν στη Νευρολογική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων τις τελευταίες εβδομάδες αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο Μιχάλης Ανδριανάκης ήταν Αρχαιολόγος του  Υπουργείου Πολιτισμού (1975-2000) και διευθυντής της 13ης και 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (2000-2011). Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την αποκατάσταση των Βυζαντινών και Ενετικών Φρουρίων στην Κρήτη (2004-2013).

Εργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια στην έρευνα και αποκατάσταση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Κρήτης και δημοσίευσε έργα για αυτά.

Μάλιστα, το τελευταίο βιβλίο του «Χανιά: Μνηµεία και Μνήµη» είχε παρουσιαστεί μόλις πριν έναν μήνα. «Απευθύνεται στον πολίτη που είναι ο κληρονόμος της πολιτιστικής κληρονομιάς», είχε δηλώσει τότε ο Χανιώτης αρχαιολόγος.

Στις 27 Ιουνίου, στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση, ο Μιχάλης Ανδριανάκης είχε μεταβεί στα Θοδωρού σε εκδήλωση για τον Μπάτζιο Τζουλιάνι που είχε αυτοπυρποληθεί αντιστεκόμενους στους Οθωμανούς στη νησίδα. Μίλησε εκεί για τις Βενετσιάνικες οχυρώσεις του νομού Χανίων.

Μετά τη συνταξιοδότηση είχε αναγορευθεί σε επίτιμο διευθυντή της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ο Μιχάλης Ανδριανάκης είχε υπάρξει και νομαρχιακός σύμβουλος  και πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων τη δεκαετία του 1990.

Με πληροφορίες από zarpanews

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί