Συρεγγέλα: Η “ευαίσθητη” της ΝΔ που καταγγέλλει τον Πολάκη ήταν επί χρόνια πράκτορας της ΕΥΠ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε, για τους λάθος λόγους, η βουλευτής της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα. Ένα πρόσωπο που το προηγούμενο διάστημα μπήκε σε υπουργικό συμβούλιο του Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς διετέλεσε υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ωστόσο, μιλώντας για τα έργα και τις ημέρες της κ. Συρεγγέλα, λίγοι γνωρίζουν πως ήταν επί σειρά ετών υπάλληλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών…

Η κ. Συρεγγέλα υποστηρίζει πως έχει ασχοληθεί με θέματα κοινωνικής και εργασιακής ενδυνάμωσης των γυναικών, της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και της ενίσχυσης της οικογένειας. Από το βιογραφικό της απουσιάζει φυσικά πως προσελήφθη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών το, όχι και τόσο μακρινό, 2005. Το 2009 απομακρύνθηκε από την ΕΥΠ, μαζί με περίπου δέκα «γαλάζια» στελέχη, όταν έγινε αντιληπτό ότι η ΝΔ ότι χάνει τις εκλογές και πήραν αποσπάσεις σε άλλες υπηρεσίες.

Μάλιστα, η κ. Συρεγγέλα, υπηρέτησε στη Διεύθυνση Κατασκοπίας, ως στενή συνεργάτης του καταδικασμένου, αρχικατασκόπου, Κώστα Αγγελάκη, γνωστού και από την εις βάρος του δίωξη για το σχέδιο ηθικής και φυσικής εξόντωσης του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη. Οι καταδίκες οδήγησαν τελικά στην αποπομπή του από την ΕΥΠ.

Στενή συνεργάτης του καταδικασμένου Κώστα Αγγελάκη

Ο πρώην πράκτορας της ΕΥΠ, Κώστας Αγγελάκης, είχε απασχολήσει για αρκετές υποθέσεις τις οποίες είχε φέρει στο φως και είχε στηλιτεύσει το Documento και το Hot Doc πριν από μερικά χρόνια. Πρωστίστως, στον Κώστα Αγγελάκη και σε συνεργό του είχε επιβληθεί πολύμηνη ποινή φυλάκισης για κατοχή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων τα οποία θα χρησιμοποιούσαν στη συνέχεια για να συκοφαντήσουν πρώην διευθύντριά υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς.

Η δίωξη κατά των δυο ασκήθηκε έπειτα από αναφορά του δημοσιογράφου και εκδότη Κώστα Βαξεβάνη στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με προστατευόμενο μάρτυρα ο οποίος εργαζόταν για τον πρώην πράκτορα της ΕΥΠ (και κάποια στιγμή κατά τα κοινώς λεγόμενα τον πούλησε αποκαλύπτοντας δημόσια όσα έγιναν), ο Κ. Αγγελάκης και ο Σ. Κουκουλίτσιος παρακολουθούσαν την Αγγελική Αγούλου, πρώην διευθύντρια υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Ζάκυνθο. Κατείχαν φωτογραφίες της και άλλα προσωπικά της δεδομένα (τηλέφωνα που καλούσε, επικοινωνίες και συναντήσεις που είχε, περιουσιακά της στοιχεία κ.α) τα οποία επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν αργότερα σε επιχείρηση συκοφάντησης εναντίον της.

Συγκεκριμένα, θα τοποθετούσαν ναρκωτικά σε κατάστημα της οικογένειας Αγούλου με στόχο να απαξιωθεί η τελευταία ως βασικός μάρτυρας σε άλλη μεγάλη υπόθεση που σχετιζόταν με την Τράπεζα Πειραιώς και τον πρώην επικεφαλής της τράπεζας, Μιχάλη Σάλλα.

Και οι πλαστές αποδείξεις 

Ακόμα, ο Κώστας Αγγελάκης μαζί με ομάδα συνεργατών του στην ΕΥΠ, διώχθηκαν για την υπόθεση των πλαστών αποδείξεων, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν από συγκεκριμένα μπλογκ σε μια προσπάθεια ηθικής εξόντωσης και αποδόμησης δημοσιογράφων. Οι αποδείξεις που δήθεν είχαν εκδώσει οι μυστικές υπηρεσίες εμφάνιζαν συνολικά 14 δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων και τον Κώστα Βαξεβάνη, ως έμμισθους της υπηρεσίας.

Το κουβάρι της υπόθεσης Αγγελάκη άρχισε να ξετυλίγεται το 2012, όταν εν μέσω δημοσιευμάτων του περιοδικού Hot Doc αλλά και του διεθνούς πρακτορείου Reuters για την προβληματική και αδιαφανή λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δόθηκαν στη δημοσιότητα αποδείξεις που εμφάνιζαν δημοσιογράφους ως έμμισθους των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Εκτός του Κώστα Βαξεβάνη οι συμμετέχοντες στην κατά την εισαγγελία εγκληματική ομάδα ενέπλεξαν στην υπόθεση τους δημοσιογράφους Βασίλη Χήτο, Τάσο Τέλλογλου, Ιωάννα Μάνδρου κ.ά

Η διαδικασία της έρευνας ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία του Κώστα Βαξεβάνη, ενώ η γραφολογική εξέταση της γυναίκας η οποία φερόταν ως η πλαστογράφος απέδειξε πως πράγματι τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν ήταν πλαστά.

Το ερώτημα Βελόπουλου

Βέβαια, για το παρελθόν της Μαρίας Συρεγγέλα, αναρωτήθηκε το πρωί της Πέμπτης ο Κυριάκος Βελόπουλος μέσω του Open. «Η κυρία Συρεγγέλα πριν γίνει πολιτικός, τί δουλειά έκανε; Ηταν στην ΚΥΠ, Κυπατζού οκτώ χρόνια. Τι κράτος της πλάκας είναι αυτό, που πράκτορας της ΚΥΠ γίνεται πολιτικός μετά. Ηταν συνδικαλίστρια της Νέας Δημοκρατίας στην ΚΥΠ; Είναι δυνατόν, κρατική υπηρεσία πληροφοριών με συνδικαλιστές ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία;» διερωτήθηκε. Και πρόσθεσε «αυτά είναι τα ζητήματα».

Πηγή: Documentonews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί