Επιμελητήριο Ηρακλείου: Υποψήφιος πρόεδρος ο Βαγγέλης Καρκανάκης, επικεφαλής της ΝΔ Ηρακλείου

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ως επικεφαλής της παράταξης “Επιμελητηριακή Σύμπραξη”, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Καρκανάκης, πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου της ΝΔ.

Στην τοποθέτησή του τόνισε:

Σήμερα, με αίσθημα ευθύνης ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στις προσεχείς εκλογές.  με την Παράταξη μας  “ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ”.

Μια παράταξη που δημιουργήθηκε το 2017 εκφράζοντας μια μεγάλη μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου, που επιθυμούσε ρηξικέλευθες αλλαγές μέσα από θεσμικές, ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες.

Μια παράταξη που γεννήθηκε από την συναίσθηση της ευθύνης που έχουμε όλα τα μέλη της για το συλλογικό μας φορέα…: Το επιμελητήριο Ηρακλείου.

Και θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω και δημόσια τον αγαπητό φίλο Μηνά Μελισσείδη, για την τιμητική για μένα πρόταση του αλλά και κυρίως όλα τα μέλη της παράταξης μας που με τίμησαν με την αποδοχή της,  να τεθώ επικεφαλής της νέας προσπάθειας. Τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη τους και την εκτίμηση τους προς το πρόσωπο μου και κυρίως γιατί παραμένουν συνοδοιπόροι στην προσπάθεια αυτή με ακόμη μεγαλύτερη πίστη στις αρχές, τις ιδέες, τις αξίες και τους στόχους  που από την αρχή είχαμε όλοι μαζί θέσει. 

Στις εκλογές του 2017 δώσαμε ένα καθαρό αγώνα, και καταφέραμε με λόγο πειστικό, καθαρό και ειλικρινή, να εκφράσουμε  τη φωνή μεγάλης μερίδας επαγγελματιών του Ηρακλείου και να επιτύχουμε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα, φθάνοντας το ποσοστό 41,82% και τις 13 έδρες.

Η ευρύτατη αποδοχή των θέσεων και των προτάσεων μας στις εκλογές του 2017 απέδειξε ότι έχουμε έτσι κι αλλιώς γυρίσει σελίδα στην ιστορία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Μπορεί να μην πετύχαμε την αυτοδυναμία σε έδρες,  λόγω στρεβλώσεων του εκλογικού νόμου και να αποκλειστούμε στην συνέχεια από διοικητικές θέσεις και θέσεις ευθύνης μέσω ανίερων -και όπως στην συνέχεια αποδείχτηκε- απατηλών συμφωνιών μεταξύ των άλλων τριών παρατάξεων.  Σίγουρα όμως πετύχαμε να στείλουμε ένα καθαρό και ηχηρό μήνυμα, ότι οι επαγγελματίες του Ηρακλείου ήθελαν ένα νέο διαφορετικό Επιμελητήριο. Ένα Επιμελητήριο για τους πολλούς, ένα Επιμελητήριο ανοιχτό, ένα Επιμελητήριο δίπλα στην επαγγελματική και παραγωγική κοινότητα του Ηρακλείου.

 Παρά την δικαιολογημένη πικρία μας από τον άδικό αποκλεισμό μας και το ως αποτέλεσμα των τότε  παζαριών μοίρασμα θέσεων ευθύνης, εμείς  την σταθερή πίστη μας ότι στο Επιμελητήριο Ηρακλείου και γενικότερα στον Επιμελητηριακό θεσμό,  δε χωρά ο τοξικός λόγος και οι διχαστικές γραμμές, το αποδείξαμε έμπρακτα και την υποστηρίξαμε την πίστη μας αυτή σε όλη τη θητεία μας ως αντιπολίτευση. Όλο αυτό το διάστημα, με παρεμβάσεις και τεκμηριωμένες τοποθετήσεις μας στηλιτεύσαμε αστοχίες, παραλείψεις και λανθασμένες επιλογές αλλά ταυτόχρονα βάλαμε πλάτη και ενισχύσαμε αποφάσεις της εκλεγμένης διοίκησης του Επιμελητηρίου, όσες πιστεύαμε ότι ωφελούν την επιχειρηματικότητα. 

Δεν  λαϊκίσαμε, δεν περιχαρακωθήκαμε πίσω από συνθήματα ή στείρα αντιπολίτευση, αλλά γόνιμα και με προτάσεις υποστηρίξαμε το επιμελητηριακό έργο.

Η ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ, η παράταξη μας, ήταν παρούσα και παρέμεινε ένας πυρήνας, ένα ενεργό κύτταρο της κοινωνίας του Ηρακλείου . Αφήσαμε το στίγμα μας με αυστηρή κριτική αλλά και λογική συγκλίσεων και συνέσεων όπου απαιτείτο. 

Όπως λοιπόν αποτυπώνεται και σήμερα, η παράταξη μας  αποφάσισε να κατέλθουμε στις επικείμενες εκλογές με τις ίδιες αρχές και αξίες.

Με σημαία μας πάλι ένα Επιμελητήριο ανοιχτό, αποκεντρωμένο.

Ένα Επιμελητήριο δίπλα στην επαγγελματική και παραγωγική κοινότητα του Ηρακλείου.

Ένα Επιμελητήριο το οποίο μπορεί να βοηθήσει πραγματικά τις τοπικές επιχειρήσεις, με δράσεις και παρεμβάσεις και κανόνες τους οποίους θα φτιάξουμε όλοι μαζί από την αρχή.

Στόχος με την ομάδα μας είναι να φέρουμε νέα πνοή στο Επιμελητήριο Ηρακλείου μακριά από στεγανά και λογικές «καμαρίλας».

Στη σημερινή δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, με τις συνεχείς μεταπτώσεις, τις τεκτονικές αλλαγές, την καλπάζουσα τεχνολογική εξέλιξη  και τις αλλεπάλληλες κρίσεις, ο επαγγελματικός κόσμος του Ηρακλείου, ιδιαίτερα ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας  παλεύει να κρατηθεί όρθιος.  Δυστυχώς χωρίς την ουσιαστική  θεσμική, οικονομική και τεχνοκρατική υποστήριξη των αρμόδιων φορέων. 


Σύγχρονες επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς της καινοτομίας, της τεχνολογίας, της κυκλικής οικονομίας, της παραγωγής νέων προϊόντων, υβριδικών υπηρεσιών και της ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα περνούν σχεδόν απαρατήρητες. Κρίσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, σημαντικοί Κοινοτικοί πόροι, θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να αξιοποιηθούν  από τις  μικρές  και μεσαίες επιχειρήσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση το Επιμελητήριο θα πρέπει ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας  να είναι ο κύριος φορέας ουσιαστικής και αποτελεσματικής υποστήριξης των επιχειρήσεων αυτών. Να λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας με την πολιτεία, με διεκδικητικό αλλά τεκμηριωμένο λόγο, με προτάσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις και συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση των μελών του.  Είναι πασιφανές ότι ιδιαίτερα στον τομέα αυτό το Επιμελητήριο πρέπει να αλλάξει ριζικά.

Η μέχρι τώρα διοίκηση δείχνει ανελλιπώς την εξάντληση των δυνατοτήτων της και την αδυναμία της να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, που απαιτούν νέους τρόπους υποστήριξης ειδικά της μικρής και μεσαίας επιχείρησης προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική, ανθεκτική, ισχυρή και βιώσιμη στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. 

Με γνώμονα αυτό, συγκροτούμε από σήμερα ένα ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό και διευρυμένο.
Ένα ψηφοδέλτιο που θα συνδυάζει την εμπειρία με την ανανέωση, την γνώση με το όραμα  
Η διαφορετικότητα της κίνησής μας, προσδιορίζεται από την ταυτότητά μας αλλά και από τις θέσεις και τις προτάσεις μας, τις οποίες θα διατυπώσουμε και θα αναλύσουμε με λεπτομέρεια τις επόμενες μέρες.

Στην προσπάθεια αυτή καλούμε τους επιχειρηματίες, εμπόρους, βιοτέχνες και γενικότερα επαγγελματίες από όλους τους κλάδους του τοπικού επιχειρείν όλου του νομού, να στελεχώσουν και να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο μας. 

Κλείνοντας θέλω για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω τα μέλη της παράταξης μας που έκαναν την τιμή και με επέλεξαν ως επικεφαλής της. Μια τιμή που συνιστά μεγάλη ευθύνη και βαρύ καθήκον το οποίο σκοπεύω να υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις, με αξιοπρέπεια και ανιδιοτέλεια.

Έχω πολλά να πω ακόμα, αλλά θα συνοψίσω σε μια φράση.

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου δεν είναι αυτοσκοπός. 

Δεν αποτελεί και δεν πρέπει να αποτελεί μέσο ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών και εφαλτήριο πολιτικής ανέλιξης.  Είναι το μέσο  που πρέπει να υπηρετεί τις επιχειρήσεις μέλη του, να ικανοποιεί τις πραγματικές τους ανάγκες, να παρέχει σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εξατομικευμένης στήριξης, να διεκδικεί και να προωθεί έργα υποδομών και τέλος να δίνει δημιουργικές διεξόδους στις ανησυχίες και τις αναζητήσεις των νέων επιχειρηματιών.

Ξεκινάμε λοιπόν σήμερα  με την ανανεωμένη Επιμελητηριακή Παράταξη “ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ”. Μια παράταξη αποτελούμενη από επιχειρηματίες με γνώση και εμπειρία στην τοπική αγορά, με διάθεση να υπηρετήσουν την τοπική επιχειρηματικότητα.

Μια παράταξη που θέλει να δει τις επιχειρήσεις ξανά  στο προσκήνιο .

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί