Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μ. Αλιφιεράκης ξανά υποψήφιος και επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά για το Επιμελητήριο» 

«Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, όπως κάναμε τα τελευταία χρόνια, πλέον όμως, πατώντας με σιγουριά πάνω σε μια σειρά έργων που έχουν ολοκληρωθεί,  αδειοδοτηθεί και μπαίνουν σε άμεση λειτουργία. Έχουμε δημιουργήσει τις δομές εκείνες που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Δομές και μηχανισμούς απόλυτα προσαρμοσμένους στη σύγχρονη κρητική επιχείρηση, που θα προσφέρουν ένα μείγμα διορατικών στρατηγικών και πρακτικών λύσεων για την πλοήγηση στο παγκόσμιο επιχειρηματικό τοπίο και σε όλα αυτά που έρχονται» δήλωσε ο  Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης ο οποίος ανακοίνωσε ότι τίθεται ξανά επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά για το Επιμελητήριο» και υποψήφιος πρόεδρος  του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 17 Ιουλίου, ο κ. Αλιφιεράκης, πλαισιωμένος από όλους τους εκλεγμένους σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο συμβούλους της παράταξής του, αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση της παράταξης να τεθεί εκ νέου επικεφαλής, αλλά και στην απόφαση των μελών της να είναι ξανά υποψήφιοι στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «η παράταξη αποφάσισε ότι ένα πλούσιο έργο που έχουμε δημιουργήσει δεν μπορεί να μείνει στη μέση – γιατί μπαίνουμε σε μια περίοδο υψηλών προκλήσεων για την αγορά και για την κοινωνία και μεγάλων ανακατατάξεων, στις οποίες πρέπει να είμαστε παρόντες. Τα μέλη της παράταξής μας, με αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη, μου ανέθεσαν να ηγηθώ ως Υποψήφιος Πρόεδρος στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας στις Επιμελητηριακές Εκλογές του Νοεμβρίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, 

«Ήταν μια απόφαση ομόφωνη, μια απόφαση που με γεμίζει ευθύνες. Μια απόφαση τιμητική. Η παράταξη πέρα από δυναμική, έμπειρη και υπεύθυνη, είναι ανανεωμένη σε μεγάλο βαθμό. Στηρίζεται στην εμπειρία αλλά και στη δυναμική των νέων μελών της. Είμαστε αυτοί που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα (οικονομική κρίση, πανδημία, φυσικές καταστροφές, ενεργειακή κρίση) που στάθηκαν στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  με δημιουργικότητα και αφοσίωση. Που βγάλαμε το φορέα ασπροπρόσωπο ανεβάζοντάς τον ακόμα πιο ψηλά στην κατάταξη της Ελληνικής Επιμελητηριακής Κοινότητας και μετατρέποντας τον σε ένα αξιόπιστο κινητήριο μοχλό της τοπικής ανάπτυξης».

Κάνοντας μια ανασκόπηση της επταετίας που πέρασε, ο κ. Αλιφιεράκης ανέφερε ότι ήταν μια επταετία γεμάτη διαδοχικές κρίσεις που το Επιμελητήριο τις αντιμετώπισε άμεσα και αποτελεσματικά. Στην πανδημία  υλοποίησε ακαριαία μια ευρεία δέσμη δράσεων στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας. «Αναπροσαρμόσαμε την οργάνωσή μας ώστε να μπορεί να επεξεργάζεται τα ερεθίσματα από την αγορά και τις επιχειρήσεις και αφενός να τα επιστρέφει πίσω στις επιχειρήσεις, ως πηγή πληροφόρησης, και αφετέρου να τα προωθεί στα κατάλληλα κέντρα λήψης απόφασης. Κάναμε δεκάδες παρεμβάσεις για τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Στηρίξαμε κοινωνικά τον τόπο όπως με τη δωρεά κλινών ΜΕΘ κατά την πανδημία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Μανώλης Αλιφιεράκης αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει σε αυτή τη θητεία, ένα έργο που μετατόπισε το βάρος του θεματολογίου από τα τετριμμένα, σε νέες προτεραιότητες, όπως η καινοτομία, η βιωσιμότητα και η συνεργατική ανάπτυξη που αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της ανάπτυξης της Κρήτης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πλήρη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, καθώς και όλων των διαθέσιμων πόρων (εθνικών και ευρωπαϊκών), προϋπολογισμού άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ, με βαρυσήμαντο αντίκτυπο στην τοπική οικονομία. Ανέφερε το Παγκρήτιο Φόρουμ που συνέδεσε έμπρακτα τον τουριστικό με τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης και το εκκολαπτήριο επιχειρηματικών ιδεών Heraklion HUB, ενώ μίλησε για τις  σημαντικότατες παρεμβάσεις που ανέλαβε το Επιμελητήριο στην Κεντρική Διοίκηση που δίνουν ώθηση στην Κρητική Επιχειρηματικότητα (πχ Μεταφορικό Ισοδύναμο ). Μίλησε επίσης για την αδειοδότηση του Καταδυτικού Πάρκου στη θαλάσσια περιοχή Σταλίδας –το δεύτερο στην Ελλάδα – που στοχεύει στην αναβάθμιση του Κρητικού τουριστικού προϊόντος, και στη σύστασης της Ενεργειακής Κοινότητας «ΗΡΑ-ΦΩΣ», μια πρωτοβουλία που θα οδηγήσει στην αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Μανώλης Αλιφιεράκης, ανέφερε πως τώρα είναι που χρειάζεται να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας, αντιλαμβανόμενοι πλήρως τις προκλήσεις που δημιουργούνται και την αβεβαιότητα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, και να σχεδιάσουμε μια συλλογικότερη προοπτική. «Στους άμεσους στόχους μας είναι η μεγέθυνση της εξωστρέφειας του Επιμελητηρίου Ηρακλείου μέσα από την πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών και της δομής του, η εντατικοποίηση των ενεργειών σύζευξης της αγροδιατροφικής παραγωγής με τον τουρισμό και η ενεργοποίηση έργων και δράσεων σε θέματα οριζόντιας και εξατομικευμένης υποστήριξης των Επιχειρήσεων μελών μας. Μέσα στις προτεραιότητές μας είναι και η  καθιέρωση της Κρήτης ως προορισμού Κατάδυσης, αλλά και προορισμού εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η περαιτέρω ενίσχυση του εξωστρεφούς χαρακτήρα των επιχειρήσεων μελών μας μέσα από επιχειρηματικές αποστολές και Β2Β συνεργασίες» όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη τύπου.

Ολόκληρη η ομιλία

Σας καλωσορίζω στο Επιμελητήριο Ηρακλείου και σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη σημερινή σας παρουσία, αλλά και  για τη συνεργασία μας τα τελευταία χρόνια. Μια συνεργασία που είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχιστεί, προς όφελος της Επιμελητηριακής Κοινότητας.

Τα χρόνια που πέρασαν

Την τελευταία επταετία βιώσαμε όλοι μας σημαντικά γεγονότα τόσο στη Διεθνή όσο και στην Εθνική Πολιτικο-οικονομική Σκηνή, γεγονότα που διαμόρφωσαν λίγο ή πολύ νέες συνθήκες στη ζωή των πολιτών αλλά και στον επιχειρηματικό στίβο. 

Ήταν μια επταετία γεμάτη διαδοχικές κρίσεις. 

Τι να πρωτο-θυμηθώ.   

Στον απόηχο της οικονομικής κρίσης και πάνω που η Ελληνική  οικονομία πήγαινε να σταθεί στα πόδια της, χτύπησε η πανδημία. Μια πρωτοφανής διεθνής υγειονομική κρίση, που στη χώρα μας ανέκοψε και αντέστρεψε την πορεία ανάκαμψης. Άμεσα πραγματοποιήσαμε μια ευρεία δέσμη δράσεων στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας. Αναπροσαρμόσαμε την οργάνωσή μας ώστε να μπορεί να επεξεργάζεται τα ερεθίσματα από την αγορά και τις επιχειρήσεις και αφενός να τα επιστρέφει πίσω στις επιχειρήσεις ως πηγή πληροφόρησης και αφετέρου να τα προωθεί στα κατάλληλα κέντρα λήψης απόφασης. Κάναμε δεκάδες παρεμβάσεις για τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Στηρίξαμε κοινωνικά τον τόπο όπως με τη δωρεά κλινών ΜΕΘ κατά την πανδημία.

Στη συνέχεια και όταν πια η πανδημία τέθηκε υπό έλεγχο και σταμάτησε να ανατρέπει τις ζωές και τις δουλειές μας, είδαμε την κλιματική κρίση να κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία της, με ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές. Σταθήκαμε στο πλευρό των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων με όλα μας τα μέσα, και στο πλευρό των επιχειρήσεων που πλήγηκαν από τις πλημμύρες σε όλο το Νομό Ηρακλείου αλλά και στη Θεσσαλία και στην Εύβοια. Πάντα με τις μικρές μας δυνάμεις πλάι στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  με δημιουργικότητα και αφοσίωση  

Είδαμε, μετά από δεκαετίες, να ξεσπά πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος και μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Είδαμε οικονομίες, επιχειρήσεις και πολίτες να δοκιμάζονται.

Το έργο μας μέχρι Σήμερα

Απέναντι σε όλα αυτά, προσαρμοστήκαμε και δείξαμε θετικά αντανακλαστικά. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το Επιμελητήριο Ηρακλείου στάθηκε και στέκεται στο πλευρό των επιχειρήσεων με κάθε μέσο και κάθε πόρο που διαθέτει. Αρωγός και συμπαραστάτης τους ώστε να ανακτήσουν τη δυναμικότητα τους και να επιβιώσουν.

Με όραμα και επικεντρωμένη στρατηγική, δρομολογήσαμε διαδικασίες ανανέωσης και αναδιάρθρωσης που μας επέτρεψαν να διατηρήσουμε αφενός τη βιωσιμότητά μας και αφετέρου την υψηλή θέση που έχουμε στην κατάταξη της Ελληνικής Επιμελητηριακής Κοινότητας, και την εικόνα ενός από τα πιο πρωτοποριακά και καινοτόμα Επιμελητήρια στη χώρα. 

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου σήμερα είναι το μεγαλύτερο περιφερειακό Επιμελητήριο στην Ελλάδα, με αξιοζήλευτή και μοναδική δράση, ενώ έχει καθιερωθεί ως το πλέον πρωτοποριακό και καινοτόμο, το οποίο αποτελεί ένα κέντρο διάχυσης τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών προς τα άλλα Επιμελητήρια της Χώρας. Είμαστε το μοναδικό Επιμελητήριο με αυτό το εύρος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (ΚΕΚ- ΙΙΕΚ  Τεχνικές Σχολές) και το μοναδικό με αδειοδοτημένο Καταδυτικό Πάρκο.

  • Αξιοποιήσαμε πλήρως την ακίνητη περιουσία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, (Τεχνικές Σχολές, Ακίνητο στην οδό 1866, Κορωναίου 14, Επιμελητηριακό Μέγαρο) 
  • Αξιοποιήσαμε όλους τους διαθέσιμους πόρους είτε εθνικών είτε ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πλέον υλοποιούμε προυπολογισμό περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, με βαρυσήμαντο αντίκτυπο στην τοπική οικονομία
  • Ξεκινήσαμε και αναπτύξαμε δραστικά το Παγκρήτιο Φόρουμ συνδέοντας έμπρακτα τον τουριστικό με τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης
  • Ιδρύσαμε  το εκκολαπτήριο επιχειρηματικών ιδεών Heraklion HUB, ακολουθώντας τις επιχειρηματικές ανάγκες και τις διεθνείς τάσεις, παρέχοντας καινοτόμες υπηρεσίες και κατάλληλους χώρους σε νέους και εν δυνάμει επιχειρηματίες
  • Αναλάβαμε σημαντικότατες πρωτοβουλίες παρεμβαίνοντας στην Κεντρική Διοίκηση που δίνουν ώθηση στην Κρητική Επιχειρηματικότητα (πχ Μεταφορικό Ισοδύναμο )
  • Επενδύσαμε σταθερά στη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών και clusters που αποτελούνται από συσχετιζόμενες επιχειρήσεις και αφορούν νευραλγικούς κλάδους της Κρήτης  όπως είναι η τυροκομία, η οινοποιία η ελαιοκομία κλπ.  
  • Ενισχύσαμε τον εξωστρεφή χαρακτήρα των επιχειρήσεων μελών μας με την οργάνωση και τη συμμετοχή σε διεθνείς Β2Β επιχειρηματικές συναντήσεις και διεθνείς εκθέσεις 
  • Αναπτύξαμε και αξιοποιήσαμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων
  • Δώσαμε έμφαση στη διαμόρφωση μιας μακρόπνοης εθνικής στρατηγικής, για τη στήριξη νέων, εξωστρεφών κλάδων και για την ανάδειξη νέων καινοτόμων βιομηχανιών.
  • Ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση συστήσαμε  την Ενεργειακή Κοινότητα «ΗΡΑ-ΦΩΣ», μια πρωτοβουλία που θα οδηγήσει στην αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το Επιμελητήριό μας και οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν, σύντομα θα βρεθούν ένα βήμα πιο κοντά στο να λαμβάνουν φθηνή, καθαρή ενέργεια μέσα από αυτό το εγχείρημα ενώ θα αξιοποιηθεί έτι περαιτέρω και ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, των ακίνητο των τεχνικών σχολών.
  • Επενδύσαμε και πετύχαμε την αδειοδότηση του Καταδυτικού Πάρκου στη θαλάσσια περιοχή Σταλίδας –το δεύτερο στην Ελλάδα – στοχεύοντας στην αναβάθμιση του Κρητικού τουριστικού προϊόντος. 
  • Σε κάθε στιγμή της διαδρομής μας το Επιμελητήριο Ηρακλείου παράλληλα με την στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν υστέρησε ποτέ σε κοινωνική προσφορά και δράση, όπως η δωρεά κλινών ΜΕΘ κατά την πανδημία, η στήριξη των πληγέντων σε φυσικές καταστροφές κ.α.

Απόφαση για μια νέα θητεία

Λίγες εβδομάδες πριν, συνεδρίασε η παράταξή μας. Στη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης, έγινε ένας εποικοδομητικός μα προπάντων ένας ειλικρινής διάλογος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της δικής μας Παράταξης, έκρινε το δικό μας έργο θετικά. 

Έκρινε το έργο μας πλούσιο το οποίο δεν μπορεί να μείνει στη μέση

Αποφάσισε ότι πρέπει να συνεχίσουμε.

 Ότι πρέπει να διεκδικήσουμε μια ακόμα θητεία στη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Τα μέλη της παράταξης μας με αποφασιστικότητα, με εμπιστοσύνη μου ανέθεσαν να ηγηθώ ως Υποψήφιος Πρόεδρος στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας στις Επιμελητηριακές Εκλογές του Νοεμβρίου.

Ήταν μια απόφαση ομόφωνη, μια απόφαση που με γεμίζει ευθύνες. Μια απόφαση τιμητική.

 Μια απόφαση που πάρθηκε από αυτούς που ήταν κάθε μέρα δίπλα μας. Που έμαθαν να δουλεύουν για το Επιμελητήριο Ηρακλείου. Που δαπάνησαν προσωπικό χρόνο, πολλές φορές εις βάρος των επιχειρήσεών τους. Τους ανθρώπους αυτούς τους ευχαριστώ ειλικρινά. Τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη τους. 

Τους υπόσχομαι ότι όλοι μαζί, μέσα σε αυτή την περίοδο των υψηλών προκλήσεων για την αγορά και για την κοινωνία και των μεγάλων ανακατατάξεων θα πάμε το Επιμελητήριο ένα βήμα μπροστά.

Ποιοι είμαστε και ποιο το δικό μας στίγμα

  • Είμαστε μια παράταξη  δυναμική, έμπειρη και υπεύθυνη, και ταυτόχρονα ανανεωμένη σε μεγάλο βαθμό. Που στηρίζεται στην εμπειρία αλλά και στη δυναμική των νέων μελών της.
  • Είμαστε η παράταξη που εκπροσωπεί τους πολλούς και όχι τους λίγους
  • Είμαστε αυτοί που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα (οικονομική κρίση, πανδημία, φυσικές καταστροφές, ενεργειακή κρίση) που στάθηκαν πλάι στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  με δημιουργικότητα και αφοσίωση. Που βγάλαμε το φορέα ασπροπρόσωπο ανεβάζοντάς τον ακόμα ποιο ψηλά στην κατάταξη της Ελληνικής Επιμελητηριακής Κοινότητας και μετατρέποντας τον σε ένα αξιόπιστο κινητήριο μοχλό της τοπικής ανάπτυξης 

Τι Οραματιζόμαστε και το σχέδιο μας για την Επόμενη Μέρα

Συνεχίζουμε πάνω στον ίδιο δρόμο, όπως κάναμε τα τελευταία χρόνια, πλέον όμως πατώντας πάνω σε μια σειρά έργων που έχουν ολοκληρωθεί και αδειοδοτηθεί και σε μια υποδομή που μπαίνει σε άμεση λειτουργία. Έχουμε δημιουργήσει τις δομές εκείνες που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Δομές και μηχανισμούς απόλυτα προσαρμοσμένους στη σύγχρονη κρητική επιχείρηση, που θα προσφέρουν ένα μείγμα διορατικών στρατηγικών και πρακτικών λύσεων για την πλοήγηση στο παγκόσμιο επιχειρηματικό τοπίο και σε όλα αυτά που έρχονται.

Στοχεύουμε 

  • στην μεγέθυνση της εξωστρέφειας του Επιμελητηρίου Ηρακλείου μέσα από την πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών και της δομής του,
  • στην εντατικοποίηση των ενεργειών σύζευξης της αγροδιατροφικής παραγωγής και της τοπικής βιοτεχνίας/χειροτεχνίας με τον πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας μας – τον τουρισμό,
  • στην ενεργοποίηση έργων και δράσεων σε θέματα οριζόντιας και εξατομικευμένης υποστήριξης των Επιχειρήσεων μελών μας, 
  • στην διευθέτηση των ζητημάτων και των προβλημάτων των βιομηχανικών και βιοτεχνικών περιοχών ,
  • στην καθιέρωση της Κρήτης ως προορισμού Κατάδυσης αλλά και προορισμό εναλλακτικών μορφών τουρισμού, 
  • στην περαιτέρω ενίσχυση του εξωστρεφούς χαρακτήρα των επιχειρήσεων μελών μας μέσα από επιχειρηματικές αποστολές και Β2Β συνεργασίες,
  • στην μεγέθυνση της τοπικής οικονομίας με νέες καινοτόμες επιχειρήσεις και σε νέες συνεργασίες επιχειρήσεων με πανεπιστήμια, 
  • στην  αύξηση των επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής, 
  • στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας, 
  • στην ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί