ΛΑΡΚΟ: Μεγάλη η απεργιακή συγκέντρωση στη Λοκρίδα

Φωτο: 902.gr

Στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ βρίσκονται εκατοντάδες εργαζόμενοι, τόσο στη συγκεκριμένη βιομηχανία όσο και σε άλλες στην ευρύτερη περιοχή, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τη σύμβαση των εργαζομένων και, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, «χωρίς καμία διασφάλιση βρίσκονται στον δρόμο».

Αυτήν την ώρα ξεκινά η 24ωρη γενική απεργία στη Λοκρίδα και συνολικότερα στα χωριά γύρω από την ΛΑΡΚΟ, καθώς, όπως υπογραμμίζουν, το πλήγμα που δέχονται είναι τεράστιο αφού πρέπει να ξεσπιτωθούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τη Λάρυμνα, στο Μαρτίνο, τη Μαλεσίνα, τον Αϊ Γιάννη και το Κόκκινο έκλεισαν ακόμη και τα καφενεία και οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται μπροστά από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ.

«Είμαστε εδώ. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στον τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε», είναι το κεντρικό σύνθημα από την πλευρά των εργαζομένων, οι οποίοι τονίζουν πως «ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να καπνίσει και πάλι τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ για να μη μαραζώσει ο τόπος μας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι με λεωφορεία οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής μεταφέρονται στην ΛΑΡΚΟ, όπως επίσης μεταφέρονται και από εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια, ιδιαίτερα στα μεταλλεία στα Ψαχνά, ενώ τη συμπαράστασή τους ήδη έχουν εκφράσει σύλλογοι και φορείς της ευρύτερης περιοχής.

902.gr


«Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη. Για να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα, απολύει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και ενεργοποιεί τον κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος. Θα αντέξουμε και στη νέα φάση του αγώνα. Όλοι μαζί για να μη μείνει κανένας μόνος του. Για να μην ερημώσουν τα χωριά μας. Εδώ θα μας βρουν οι νέοι ιδιοκτήτες, όλους μαζί», τονίζουν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, τα συνδικάτα και οι φορείς της Λοκρίδας.

Από την Αθήνα λεωφορεία για τη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρυμνα ξεκίνησαν στις 8 π.μ. από την πλατεία Μεταξουργείου.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και της απεργίας και κινητοποίησης στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα βρίσκονται πλήθος συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ) έχει προκηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία. Ενώ ανακοινώσεις στήριξης έχουν εκδώσει μεταξύ άλλων: Τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Πάτρας, Λάρισας, Τρικάλων και Θεσπρωτίας, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η ΟΕΝΓΕ, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και εκατοντάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία από όλη τη χώρα.

Τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ενάντια στις απολύσεις τους εκφράζουν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρυμνα.

Στην απεργιακή συγκέντρωση καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Ο αγώνας τους για να μείνουν στις δουλειές τους και στα σπίτια τους είναι και δικός μας αγώνας», τονίζει.

Στο πλευρό των συναδέλφων τους της ΛΑΡΚΟ στέκονται οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής, που αντιπροσωπεία των σωματείων τους θα συμμετέχει και στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση, «ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης».

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και ο Δήμος Λοκρών, με το Δήμαρχο Λοκρών Α. Ζεκεντέ να κάνει λόγο για καταστροφική εξέλιξη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τη τοπική κοινωνία.

Ο Δήμος σε ψήφισμά του ζητά την άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου αλλά και μέτρα προστασία των χώρων μέχρι την λειτουργία του.ω

Ο κ. Ζεκεντές τόνισε, όπως μεταδίδει το lamianow.gr, ότι κανείς δεν γνωρίζει ούτε οι ίδιες οι οικογένειες τι θα κάνουν από δω και στο εξής εκφράζοντας φόβους ότι θα επικρατήσει η εσωτερική μετανάστευση με τις οικογένειες να αποχωρούν από την Λοκρίδα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί