Εργαζόμενοι στην Αποκατάσταση Επιπτώσεων Φυσικών: «Η κατάσταση έχει υπερβεί τα όρια της αντοχής μας»

Καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων στην Αποκατάσταση Επιπτώσεων Φυσικών στάλθηκε στον Σύλλογο Σειμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας “Η Ελπίδα”

Οι εργαζόμενοι ενδεικτικά αναφέρουν:

1. Δηλώνουν ότι βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθούν σε θεμελιώδεις προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες.

2. Μιλούν για ανεξόφλητα στο ακέραιο ημερολόγια οδοιπορικών εντός και εκτός έδρας.

3. Αναφέρουν πως έχουν προκαταβάλει χρήματα για την περίοδο Οκτωβρίου 2023 συνολικού ύψους 300.000 ευρώ.

4. Οι εργαζόμενοι είναι 5μηνητες, 6μηνητες,7μηνητες, 8μηνητες που ουσιαστικά χρηματοδοτούν την υπηρεσία.

5. Παρά τις διαρκείς επισημάνσεις και προσπάθειες του ΣΕΑΕΦΚ προς την πολιτική ηγεσία, για το πρόβλημα, μέχρι στιγμής δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα.

Παράλληλα, δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα συνάντηση με τον κ. Υφυπουργό αλλά και τον κ. Υπουργό παρά το συνεχές αίτημά τους.

Αναλυτικά η καταγγελία του Συλλόγου Εργαζοµένων στην Αποκατάσταση Επιπτώσεων Φυσικών  Καταστροφών

∆ΙΟΓΚΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ Γ∆ΑΕΦΚ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 

Ανεξόφλητα στο ακέραιο παραμένουν τα Ημερολόγια Οδοιπορικών Εξόδων και Εκτός  Έδρας Αποζημίωσης μηχανικών και διοικητικών υπαλλήλων της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.. Χρήματα  που έχουν προκαταβάλει οι εργαζόμενοι και αφορούν την περίοδο από τον Οκτώβριο  του 2023, συνολικού ποσού άνω των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ. Δηλαδή εργαζόμενοι,  με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χρηματοδοτούν την Υπηρεσία, με προκαταβολές  δαπανών 5, 6, 7 και πλέον 8 μηνών. Με ατομικά ποσά τα οποία ισοδυναμούν με έναν,  δυο… ως και δέκα μισθούς.  

Οι διαρκείς επισημάνσεις και προσπάθειες του ΣΕΑΕΦΚ προς την πολιτική ηγεσία, για το  πρόβλημα, μέχρι στιγμής δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα.  

Παράλληλα, δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα συνάντηση με τον κ. Υφυπουργό  αλλά και τον κ. Υπουργό παρά το συνεχές αίτημα μας, προκειμένου να συζητηθούν αυτό  καθώς και άλλα, πιεστικά και κρίσιμα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους όπως την  καθημερινή λειτουργία, την αποτελεσματική οργάνωση, την απουσία οργανισμού και την  χρονίζουσα σχέση καθεστώτος εργασίας ΙΔΟΧ για το προσωπικό που εξυπηρετεί μόνιμες  και πολλαπλές ανάγκες της Υπηρεσίας.  

Αφενός η κατάσταση έχει υπερβεί τα όρια της αντοχής μας. Αφετέρου όπως επισημαίνεται  και στο έγγραφο μας προς τον κ. Υπουργό «οι υπάλληλοι ήδη βρίσκονται σε αντικειμενική  αδυναμία να ανταποκριθούν σε θεμελιώδεις προσωπικές και οικογενειακές τους  ανάγκες και σε ενδεχόμενη εκδήλωση νέας φυσικής καταστροφής το έλλειμα – αδυναμία  ανταπόκρισης στο καθήκον τους θα εξελιχθεί σε ανεπάρκεια της υπηρεσίας και του  υπουργείου γενικότερα».  

Οι εργαζόμενοι, έχουν λάβει αποφάσεις δημοσιοποίησης και ενεργοποίησης για την  κατάσταση και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Με την παρούσα γνωστοποίηση, η  οποία αφορά τους πολίτες, τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, τους κοινοβουλευτικούς τομείς  και τις πολιτικές ηγεσίες, καθιστούμε δυνατή την δημόσια τοποθέτησή τους αλλά και την  ανάληψη της ευθύνης που τους αναλογεί.  

Ο στόχος για μια σύγχρονη, αξιόμαχη και αποτελεσματική υπηρεσία, με ικανότητα να  ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες της κοινωνίας και του τόπου, αποτελεί βασικό  στοιχείο της αντίληψης και των αρχών που υπηρετεί ο ΣΕΑΕΦΚ. Αυτό δεν μπορεί να  επιτευχθεί με παραμελημένους, δυσαρεστημένους, απλήρωτους και χρεωμένους,  εργαζόμενους.  

Οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, προερχόμενοι από αρχικές συμβάσεις του Υπουργείου Υποδομών, από το 2018, με διαδοχικές ανανεώσεις και συμπληρωματικές νέες συμβάσεις  6 ετών, στη μεγάλη πλειοψηφία τους μηχανικοί, , αρχιτέκτονες, , αλλά και διοικητικοί  υπάλληλοι, στην πλειοψηφία τους πτυχιούχοι ανωτάτων σχολών, Διοίκησης,  Πληροφορικής, κ.ά κατηγοριών, οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στη Γενική Γραμματεία  Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών & Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Πολιτικής 

Προστασίας, συνεπεία του ΠΔ 77/2023, με το οποίο μεταφέρθηκε η Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ. ως σύνολο  αρμοδιοτήτων, οργανικών μονάδων, θέσεων προσωπικού, όλα αυτά τα χρόνια έχουν  ανταποκριθεί στα καθήκοντά τους προσφέροντας πάντα το καλύτερο δυνατό.  Επιγραμματικά αναφέρονται κάποια από τα συμβάντα στα οποία έχουν συνδράμει με τις  υπηρεσίες τους : οι φονικές πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 σε περιοχές των  Περιφερειών Αττικής και Πελοποννήσου, τις πλημμύρες και κατολισθήσεις της 24ης  Φεβρουαρίου 2019 στην ΠΕ Χανίων, τις πλημμύρες της 8ης Αυγούστου 2020 στην Εύβοια,  τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» της 18ης Σεπτεμβρίου 2020 σε περιοχές της ΠΕ Καρδίτσας  και Ιόνιων Νήσων, τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020 στην Σάμο, τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021 σε περιοχές  της Π.Ε. Αττικής και Εύβοιας, τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στο Αρκαλοχώρι, τις  πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου 2023 σε περιοχές της Π.Ε Αττικής, Κορινθίας,  Ρόδου, Έβρου, τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 στην Περιφέρεια  Θεσσαλίας. Οι κυβερνήσεις, από το 2018 μέχρι σήμερα, έμμεσα ή άμεσα έχουν  αναγνωρίσει το σημαντικό ρόλο της υπηρεσίας αλλά και την υψηλή ποιότητα του  δυναμικού της ΓΔΑΕΦΚ. Ως προϊόν της δράσης του συλλόγου μας, σε μια σειρά ενεργειών,  υπομνημάτων, κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, υπηρεσιακών και κυβερνητικών  αξιολογήσεων, προέκυψε η πρόβλεψη-ψήφιση, (το 2022) από υπουργικό συμβούλιο  μόνιμων οργανικών θέσεων, οι οποίες θα καλύπτονταν εντός του 2023. Αντίθετα με αυτές  τις προβλέψεις και δεσμεύσεις, δια του προεδρικού διατάγματος 77, τον Ιούνιο του 2023, η  μεταφορά σύσσωμης της υπηρεσίας από το υπουργείο υποδομών στο υπουργείο Πολιτικής  Προστασίας, λειτούργησε ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΑ και ΑΚΥΡΩΤΙΚΑ.  

• Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία ενέργειες για την άμεση καταβολή των  καθυστερημένων που έχουν προκαταβάλει οι εργαζόμενοι.  

• Δουλεύουμε χρόνια, υπό-αμειβόμενοι, με ρυθμούς που εντατικοποιούνται  συνεχώς, σε διαρκή ετοιμότητα-χωρίς επίδομα ετοιμότητας, χωρίς πολλά  αυτονόητα δικαιώματα, χωρίς προοπτική εργασιακής εξέλιξης.  

• Ζητάμε από τα πολιτική ηγεσία θετική, καθαρή και άμεση δέσμευση για τις  προθέσεις της σε σχέση με το καθεστώς εργασίας.  

Το προβληματικό καθεστώς εργασίας, ορισμένου χρόνου συμβάλει ως  πρωτογενής αιτία διαιώνισης και τροφοδότησης διαχρονικών ελαττωμάτων, με  δυσάρεστες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους αλλά και αρνητική επίδραση στην  οργάνωση και την αποτελεσματικότητα της Γενικής Γραμματείας.  

Η σταθερή διεκδίκηση του ΣΕΑΕΦΚ, για δίκαιο και ανθρώπινο καθεστώτος  εργασίας είναι απόλυτα συμβατή με την έννοια του δημοσίου συμφέροντος και  την ανάγκη για αδιάκοπη προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών στους πληγέντες  συμπολίτες μας . 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί