Κ.. Αρβανίτης: Έγκλημα στα προγράμματα απεξάρτησης

Δήλωση του Αντιπροέδρου της Left και επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κώστα Αρβανίτη για την απαξίωση των θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης που επιχειρεί η κυβέρνηση

Απαξίωση των θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης και επισφάλεια των εργαζομένων σε αυτά, αλλά και διακινδύνευση της θεραπευτικής διαδικασίας για τους ωφελούμενους, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» που τέθηκε εν μέσω θέρους σε ηλεκτρονική διαβούλευση. «Το νομοσχέδιο τεμαχίζει τα θεραπευτικά προγράμματα, καταργεί το δικαίωμα των χρηστών να επιλέξουν τη θεραπεία τους και βάζει σε μεγάλη εργασιακή επισφάλεια τους εργαζόμενους», δήλωσε ο Κ. Αρβανίτης, αντιπρόεδρος της Ομάδας της Αριστεράς στο ΕΚ και επικεφαλής της ευρωομάδας της ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά και από διαδικτυακή συνάντηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ Βασίλη Γρετσίστα και τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Κολοκάθη, την Πέμπτη 11 Ιουλίου.

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο-κέλυφος, κενό περιεχομένου, καθώς αφήνει ανοιχτές τόσο τις διαδικασίες και την ουσία της θεραπείας, όσο και τις εργασιακές σχέσεις, ενώ νέος Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) που προωθεί η κυβέρνηση, καταργεί το δικαίωμα του χρήστη να επιλέξει τη θεραπεία που θέλει να ακολουθήσει, αν δηλαδή αυτή θα είναι “στεγνή” ή “μείωσης της βλάβης”, δηλαδή πρόγραμμα υποκατάστασης».

Ο Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος υπήρξε για χρόνια μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ και μέχρι το 2017 αντιπρόεδρος του φορέα, ως ευρωβουλευτής έχει επανειλημμένα συναντήσει εκπροσώπους εργαζομένων και έχει ακούσει τις κραυγές αγωνίας για το μέλλον των προγραμμάτων αυτών, αλλά κυρίως για το μέλλον χιλιάδων οικογενειών, που δεν θα έχουν πλέον τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες να επωφεληθούν, όπως τόσες οικογένειες επί δεκαετίες έκαναν, βρίσκοντας κατανόηση, υποστήριξη και θεραπεία μέσα στα προγράμματα 18 ΑΝΩ, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, ΙΑΝΟΣ, ΑΡΓΩ, ΜΕΘΕΞΙΣ, και ΔΙΑΠΛΟΥΣ.

«Στην Ευρώπη δώσαμε μεγάλες μάχες και πετύχαμε τελικά να πείσουμε τις πολιτικές ομάδες για τη διατήρηση και ρητή ανάδειξη των στεγνών προγραμμάτων στην ενωσιακή πρωτοπορία. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για το δικαίωμα της επιλογής στη θεραπεία, αλλά και για τις θέσεις εργασίας που το νομοσχέδιο αφήνει σε εκκρεμότητα», τονίζει ο Κ. Αρβανίτης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί