Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real News και υπογραμμίζει ότι οι «καιροί απαιτούν σοβαρότητα, ψυχική και πολιτική ενότητα ενάντια στη Δεξιά και την πολιτική της. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επισκιάζεται συνεχώς ο πολιτικός αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης της ΝΔ από ατέρμονες και άνευ πολιτικής βάσης συγκρούσεις στο εσωτερικό μας».
Ερωτηθείς αν το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία μπορεί να είναι «οδηγός» για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρας μας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «καλούμε το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις στο αυτονόητο: Στην οικοδόμηση πολιτικής εμπιστοσύνης μέσω ενός κοινοβουλευτικού μετώπου υπεράσπισης των συμφερόντων της κοινωνίας. Εύχομαι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».
Όπως υπογράμμισε, «εμείς θα συνεχίσουμε με προτάσεις νόμου υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, πχ για το ιδιωτικό χρέος ή τη στεγαστική κρίση και θα καλούμε συνεχώς το ΠΑΣΟΚ να αποδείξει στην πράξη ότι θέλει και μπορεί να πορευτεί με μια κοινή ατζέντα σύγκρουσης με τη δεξιά, νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ προφανώς και δεν θα παρέμβουμε. Αλλά σε επίπεδο κοινοβουλευτικού έργου, δεν μπορούμε να περιμένουμε ως τον Οκτώβριο. Ελπίζω η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Αναφερόμενος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και στο κατά πόσο σκοπεύει να προχωρήσει σε διαγραφές, είπε: «Ήμουν σαφής στην ομιλία μου στην Κεντρική Επιτροπή. Το καταστατικό μας έχει σαφείς διατάξεις και το ίδιο σαφής είναι και ο ρόλος της Επιτροπής Δεοντολογίας. Οι καιροί απαιτούν σοβαρότητα, ψυχική και πολιτική ενότητα ενάντια στη Δεξιά και την πολιτική της. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επισκιάζεται συνεχώς ο πολιτικός αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης της ΝΔ από ατέρμονες και άνευ πολιτικής βάσης συγκρούσεις στο εσωτερικό μας».
Σχετικά με τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε ότι «μετά τις ευρωεκλογές κάνουμε αγώνα για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, εξοικονομώντας όσους πόρους μπορούμε. Η απόφαση για τη διακοπή του καθημερινού φύλλου της Αυγής ήταν ιδιαίτερα επώδυνη, αλλά ελήφθη από το Εκτελεστικό Γραφείο προκειμένου να διασώσουμε το κυριακάτικο φύλλο και την ιστοσελίδα της εφημερίδας. Όντως, θα πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, σε διάλογο με τους εργαζομένους στα ΜΜΕ του κόμματος».
Ερωτηθείς για τον Αλέξη Τσίπρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ανάγκη τη μέγιστη δυνατή ενότητα και ομοψυχία, για να είμαστε αποτελεσματικοί στον αγώνα για την ανατροπή της Δεξιάς και σε αυτή την προσπάθεια για τη μέγιστη δυνατή ενότητα προσδοκώ από τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει το παράδειγμα, ως ιστορικός ηγέτης του χώρου».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη:
Το αποτέλεσμα στη Γαλλία μπορεί να είναι «οδηγός» για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα; Εκεί η «συγκόλληση» δυνάμεων που απορρίπτετε φαίνεται να πέτυχε το στόχο.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο συγκροτήθηκε με βάση το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας, που είναι πλειοψηφικό δύο γύρων με μονοεδρικές περιφέρειες και δεν είναι «συγκόλληση», αφού οι δυνάμεις που το συγκροτούν δεν ρευστοποιήθηκαν σε ένα σχήμα. Αν είχαμε και στην Ελλάδα ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα, τότε θα ήταν αυτονόητη η ανάγκη τεχνικής και πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων για την ήττα της Δεξιάς. Η απόφαση των συνιστωσών του Νέου Λαϊκού Μετώπου, αλλά και σημαντικού τμήματος του κόμματος του Μακρόν να αποσύρουν εν όψει του β’ γύρου τους υποψηφίους τους που ήρθαν τρίτοι σε περισσότερες από 200 εκλογικές περιφέρειες, έδωσε τη νίκη στον συνασπισμό της πληθυντικής αριστεράς και διέσωσε εκλογικά το κόμμα του Μακρόν, βυθίζοντας την Ακροδεξιά της Λεπέν στην τρίτη θέση στο κοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή, ο εκλογικός νόμος στην Ελλάδα στερεί από συνασπισμούς κομμάτων το δικαίωμα να λάβουν το γνωστό μπόνους εδρών. Το αναφέρω αυτό, για να δούμε τις καθοριστικές διαφορές των εκλογικών συστημάτων των δύο χωρών. Παρόλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά έχει αποδείξει την πολιτική του βούληση για συνεργασίες: θέσπισε την απλή αναλογική, κάλεσε το 2023 το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις σε προοδευτική συγκυβέρνηση, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2023 απέδειξε στην πράξη ότι επιθυμεί μέτωπα κατά της δεξιάς πολιτικής, οδηγώντας τους υποψηφίους της ΝΔ σε ήττα στον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και αλλού. Και τώρα καλούμε το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις στο αυτονόητο: Στην οικοδόμηση πολιτικής εμπιστοσύνης μέσω ενός κοινοβουλευτικού μετώπου υπεράσπισης των συμφερόντων της κοινωνίας. Εύχομαι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Οι πρωτοβουλίες για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ που έχετε προαναγγείλει, οδεύουν για τον Οκτώβριο ή θα σηκώσετε το τηλέφωνο νωρίτερα; Θα περιμένετε την εκλογή της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη ή θα μιλήσετε άμεσα με τον Νίκο Ανδρουλάκη;
Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση. Εμείς θα συνεχίσουμε με προτάσεις νόμου υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, πχ για το ιδιωτικό χρέος ή τη στεγαστική κρίση και θα καλούμε συνεχώς το ΠΑΣΟΚ να αποδείξει στην πράξη ότι θέλει και μπορεί να πορευτεί με μια κοινή ατζέντα σύγκρουσης με τη δεξιά, νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ προφανώς και δεν θα παρέμβουμε. Αλλά σε επίπεδο κοινοβουλευτικού έργου, δεν μπορούμε να περιμένουμε ως τον Οκτώβριο. Ελπίζω η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Σε δηλώσεις σας ζητήσατε τη δέσμευση όλων και του πρώην πρωθυπουργού ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι ο επικεφαλής ενός νέου φορέα εφόσον προκύψει συνεργασία στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο έχετε πει πως θα πρέπει ο επικεφαλής να βγει από τη βάση και πως θα είστε υποψήφιος. Δεν είναι αντιφατικό αυτό;
Βλέπω πολλούς που «βιάζονται» να βάλουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Που μιλούν για συγκόλληση των κεντροαριστερών δυνάμεων και προκριματικές εκλογές για τον επικεφαλής ενός κοινού σχήματος. Όσοι το πράττουν αυτό, αδικούν την υπόθεση της συνεργασίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, γιατί πολύ απλά ξεπερνούν το πιο κρίσιμο: την πολιτική και προγραμματική συζήτηση. Η συμπόρευση για μένα ξεκινά από ένα κοινό κοινοβουλευτικό και κοινωνικό μέτωπο κατά της δεξιάς πολιτικής της κυβέρνησης του κου. Μητσοτάκη. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι δικαιούμαστε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και ηγέτιδα δύναμη του προοδευτικού χώρου να διεκδικήσουμε την ηγεσία ενός κοινού σχήματος, εάν αυτό προκύψει μέσα από τους κοινούς μας αγώνες. Σε κάθε πάντως περίπτωση, η βάση των κομμάτων θα πρέπει να είναι αυτή που θα έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα.
Θεωρείτε πως κάποιοι προετοιμάζουν έναν «από μηχανής Θεό» για να αναλάβει τα ηνία ενός νέου φορέα στην Κεντροαριστερά;
Δεν με αφορά η παραφιλολογία και η παραπολιτική. Όποιος επεξεργάζεται το οποιοδήποτε σενάριο, οφείλει να το θέσει καθαρά και χωρίς υπεκφυγές στη δημόσια συζήτηση και κυρίως στη βάσανο της πραγματικότητας. Στην κοινωνία και την πραγματική ζωή κρίνονται όλα και όχι σε κλειστά γραφεία.
Οι «ιδέες» που παρουσιάσατε για τις αλλαγές των οργάνων προκάλεσαν πολλές συζητήσεις και «θόρυβο» στην Κεντρική Επιτροπή με στελέχη να λένε πως οδηγείτε σε ρευστοποίηση το κόμμα. Θεωρείτε πως θα υπάρξει σύγκρουση στο Καταστατικό Συνέδριο;
Θα συζητήσουμε συλλογικά την επόμενη περίοδο τις αλλαγές που θα προτείνει προς την Κεντρική Επιτροπή του Σεπτεμβρίου η αρμόδια επιτροπή που ορίσαμε το Σάββατο. Στο πλαίσιο αυτής της κρίσιμης συζήτησης, θέλησα να συνεισφέρω με μερικές ιδέες που μπορούν να κάνουν το κόμμα μας πιο σύγχρονο, λιγότερο γραφειοκρατικό και πιο αποτελεσματικό. Ιδέες που μπορούν να αναβαθμίσουν και σε καμία περίπτωση να ρευστοποιήσουν τη δομή και τη λειτουργία μας. Θα τα συζητήσουμε όλα χωρίς φοβίες και χωρίς να ποινικοποιούμε εκ των προτέρων καμία ιδέα ή πρόταση. Με στόχο τη σύνθεση κι όχι τη σύγκρουση.
Είπατε στην ΚΕ πως δεν «απειλείτε» αλλά αποτελεί κοινή λογική ότι θα επέμβετε και εσείς και τα όργανα αν συνεχιστούν δηλώσεις διαφοροποίησης στα μέσα Ενημέρωσης. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε διαγραφές;
Ήμουν σαφής στην ομιλία μου στην Κεντρική Επιτροπή. Το καταστατικό μας έχει σαφείς διατάξεις και το ίδιο σαφής είναι και ο ρόλος της Επιτροπής Δεοντολογίας. Οι καιροί απαιτούν σοβαρότητα, ψυχική και πολιτική ενότητα ενάντια στη Δεξιά και την πολιτική της. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επισκιάζεται συνεχώς ο πολιτικός αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης της ΝΔ από ατέρμονες και άνευ πολιτικής βάσης συγκρούσεις στο εσωτερικό μας.
Έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για τα οικονομικά του κόμματος. Είναι τόσο τραγική η κατάσταση που παραλάβατε; Ποιες είναι οι δύσκολες αποφάσεις που είπατε πρόσφατα ότι πρέπει να ληφθούν;
Παρέλαβα όντως μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση, χωρίς όμως αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μην χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες. Τα συσσωρευμένα χρέη μας προς προμηθευτές και τα εξαιρετικά μειωμένα έσοδα μάς ανάγκασαν να κάνουμε μια πολύ συγκρατημένη εκστρατεία στις Ευρωεκλογές, που προφανώς μας στοίχισε σε ψήφους, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι η ΝΔ που είναι το πιο χρεωμένο πολιτικό κόμμα στην Ευρώπη, έκανε την πιο ακριβή ψηφιακή καμπάνια στην Ευρώπη, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για την προέλευση αυτών των χρημάτων.
Μετά τις Ευρωεκλογές κάνουμε αγώνα για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, εξοικονομώντας όσους πόρους μπορούμε. Η απόφαση για τη διακοπή του καθημερινού φύλλου της Αυγής ήταν ιδιαίτερα επώδυνη, αλλά ελήφθη από το Εκτελεστικό Γραφείο προκειμένου να διασώσουμε το κυριακάτικο φύλλο και την ιστοσελίδα της εφημερίδας. Όντως, θα πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, σε διάλογο με τους εργαζομένους στα ΜΜΕ του κόμματος.
Φαίνεται πως ο «μήνας του μέλιτος» με τον Αλέξη Τσίπρα έχει τελειώσει. Τι οδήγησε από τα ζεστά λόγια που είχατε πάντα για τον προκάτοχο σας στην «αμιγώς πολιτική σχέση» που είπατε ότι έχετε πια και στην ανάρτηση περί «υπονόμευσης» που αντικαταστάθηκε από τη λέξη «παιχνίδια»;
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ανάγκη τη μέγιστη δυνατή ενότητα και ομοψυχία, για να είμαστε αποτελεσματικοί στον αγώνα για την ανατροπή της Δεξιάς και σε αυτή την προσπάθεια για τη μέγιστη δυνατή ενότητα προσδοκώ από τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει το παράδειγμα, ως ιστορικός ηγέτης του χώρου.
Η ανάρτησή σας με τις αναφορές στο «μαύρο χρήμα» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν λάθος σας ή πιστεύετε ότι υπήρξαν στο παρελθόν τέτοια φαινόμενα στο κόμμα;
Έχω ξεκαθαρίσει ότι οι αναφορές μου σε μαύρο χρήμα δεν αφορούσαν στο δικό μας κόμμα. Σε ό,τι με αφορά, μπορώ να μιλήσω για την περίοδο που είμαι πρόεδρος του κόμματος και να διαβεβαιώσω ότι όσο ηγούμαι του ΣΥΡΙΖΑ, καμία μαύρη σακούλα δεν έχει περάσει και δεν θα περάσει το κατώφλι της Κουμουνδούρου, όπως πέρασαν οι σακούλες της Ζίμενς στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί την ίδια διαβεβαίωση να δώσει και ο κ. Μητσοτάκης;
Από την πρώτη στιγμή έχετε δεχθεί αμφισβήτηση. Αρχικά από τα στελέχη που έχασαν στις εσωκομματικές εκλογές και αποχώρησαν στη συνέχεια από το κόμμα και τώρα από τους «87» που υπέγραψαν ένα κείμενο με πολλές αιχμές και το υποστήριξαν ουσιαστικά και στην Κεντρική Επιτροπή. Φοβάστε μια νέα διάσπαση;
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε την παραπολιτική παραφιλολογία για νέες διασπάσεις και αναταραχές. Καταγράφηκαν οι διαφωνίες, αλλά ο διάλογος έγινε με πολιτισμένο τρόπο, όπως αρμόζει στο κόμμα μας. Πολιτικές διαφωνίες είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν σ’ ένα σύγχρονο, πολυσυλλεκτικό και μεγάλο κόμμα της αριστεράς. Αρκεί να εκφράζονται στα όργανα του κόμματος κι όχι να ξεδιπλώνονται σε καθημερινή βάση στα κανάλια, πολλώ δε μάλλον με μοναδικό σκοπό να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως όμως οι όποιες διαφωνίες πρέπει να έχουν πολιτική βάση κι όχι να στηρίζονται σε ιδιοτέλειες και απωθημένα. Αυτή η εικόνα κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ αναξιόπιστο στα μάτια των πολιτών. Γι αυτό επιμένω στην ανάδειξη των διαφορών μας εντός των οργάνων του κόμματος. Γιατί στη δημόσια εικόνα μας οφείλουμε να είμαστε σοβαροί και να σεβόμαστε τις συλλογικές αποφάσεις.