Δέκα σελίδες μόνο…

Του Μιχάλη Τζανάκη

Καλοκαιρινή ραστώνη, ανάπαυλα από την ψυχοφθόρα και πολλές φορές τοξική καθημερινότητα. Διακοπές, ξεκούραση, ευκαιρία για γενική ανασυγκρότηση του ανθρώπου. Ευκαιρία να κάνει όσα ονειρευόταν και ήθελε να κάνει τον χρόνο που πέρασε. Ευκαιρία και για τα νέα παιδιά, μαθητές, φοιτητές να ξεφύγουν από την μέγγενη των υποχρεώσεων τους που δεν είναι και λίγες.

Κι εδώ έρχονται τα «παράδοξα»! Αντί για το αίσθημα «ελευθερίας» αυτής της περιόδου να επενδυθεί γόνιμα, παρατηρείς παντού τον νέο τύπο «εγκλωβισμού» και «υποδούλωσης»! Οι άνθρωποι μπροστά σε μια οθόνη να μετακινούν τον δείκτη του χεριού τους πάνω-κάτω και να ζουν με την διαδοχή εικόνων, κειμένων, και αμφιβόλου αξιοπιστίας πληροφοριών! Άνθρωποι κάθε ηλικίας να κάθονται, αλλά να μη συζητούν, αλλά να μετακινούν τον δείκτη ακατάπαυστα σε μια μονότονη κάθετη κίνηση! Παντού, σε καφετέριες, σε παραλίες, στο σπίτι τους, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους σκυμμένοι, απορροφημένοι σε διαδοχή εικόνων αναφομοίωτων και παντελώς περιττών.

Αλήθεια πόσο πιο εποικοδομητικό, γόνιμο και επωφελές θα ήταν αυτή η θερινή ευκαιρία των διακοπών να αξιοποιούνταν στην ανάγνωση βιβλίων. Να ξεφύγει ο αναγνώστης από την «κάθετη» διαστροφή του δείκτη που διαρκώς κινείται και να προχωρήσει σε μια «οριζόντια» ανάγνωση που θα του δίνει το πλεονέκτημα της απόλαυσης, της κριτικής σκέψης, της επεξεργασίας, της γνώσης, ακόμα και της αμφισβήτησης, με άλλα λόγια της ενεργούς συμμετοχής στη λογική και το συναίσθημα.

Το κέρδος πολλαπλό και νομίζω αυτονόητο. Άσκηση πνευματική, συναισθηματική, διανοητική, κόντρα στον πνευματικό ευνουχισμό των πάσης φύσεων «εφαρμογών» που τείνουν να παγώσουν τη σκέψη και το νου του ανθρώπου και να τον μετατρέψει σε ρομποτάκι.

Ακόμα και δέκα σελίδες να διαβάσει κάποιος το όφελος είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο από το να βρίσκεται σε μια οθόνη διαρκώς εγκλωβισμένος σε μια ψευδεπίγραφη πραγματικότητα που απουσιάζει η αισθητική, η φαντασία, η ίδια η ουσία της ζωής!

Ευκαιρία λοιπόν το καλοκαίρι που διανύουμε να δούμε το βιβλίο σαν χρυσή ευκαιρία που θα μας δώσει χαρά, αλλά και πολλές ωφέλειες, ψυχικές και πνευματικές κόντρα στην μονομανία της ψηφιακής αποχαύνωσης!   

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί