Σοκ από την απόπειρα κατά Τραμπ: 20χρονος ακροδεξιός και μέλος των Ρεμπουπλικάνων ο δράστης – Είναι νεκρός

Ραγδαίες και ανησυχητικές οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, απομακρύνθηκε εσπευσμένα από πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας από τη σκηνή προεκλογικής συγκέντρωσης στην πολιτεία της Πενσιλβάνια, με μικρή ποσότητα αίματος να διακρίνεται στο δεξί αυτί και στο πρόσωπό του. Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα είχαν ακουστεί πυροβολισμοί και το πλήθος άρχισε να φωνάζει. 

Η στιγμή της επίθεσης: 

«Χτυπήθηκα από σφαίρα η οποία διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού», ανέφερε ο Ντ. Τραμπ μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, προσωπικού του δημιουργήματος. «Είναι απίστευτο πως μπόρεσε να γίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος λίγη ώρα μετά το περιστατικό. Ο υποψήφιος πρόεδρος έφυγε αμέσως από το σημείο της εκδήλωσης, δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες και έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις στο πλησιέστερο νοσοκομείο. 

AP photo

Πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας πλαισίωσαν αμέσως τον υποψήφιο για να τον προστατεύσουν με τα σώματά τους όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί. Ο πρώην πρόεδρος φώναζε με τη γροθιά υψωμένη, αποχωρώντας από τη σκηνή ενώ το πλήθος ήταν εμφανώς σοκαρισμένο. 

AP Photo

Ένας νεκρός, δύο σοβαρά τραυματίες

Ένας πολίτης που είχε πάει στη συγκέντρωση κι ο ένοπλος που άνοιξε πυρ σκοτώθηκαν, ανέφερε δημοσιογράφος της εφημερίδας Washington Post μέσω X επικαλούμενος εισαγγελικό λειτουργό της κομητείας Μπάτλερ. Ακόμα, μαθαίνουμε πως υπάρχουν και δύο βαριά τραυματισμένοι άνδρες, επίσης από το πλήθος. 

Οι αρχές λένε ότι ο δράστης ήταν άνδρας και τον έχουν αναγνωρίσει, αλλά δεν είναι διατεθειμένες να δημοσιοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες. Η αστυνομία απευθύνει έκκληση στο κοινό για οποιαδήποτε πληροφορία και υλικό από κινητά τηλέφωνα.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Ντόναλντ Τραμπ προσγειώθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ και εθεάθη να κατεβαίνει τα σκαλιά του αεροσκάφους μετά την προσγείωση στο Νιούαρκ. 

Νεκρός ο δράστης

 Ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ είναι νεκρός, αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για τον άνδρα που έριξε τους πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών στην Πενσυλβάνια.

Πλάνα και εικόνες από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμο σκύβει να σωθεί ενώ οι άνδρες των Μυστικών Υπηρεσιών τρέχουν και δημιουργούν έναν κλοιό προστασίας γύρω του έχουν «ταξιδέψει» σε όλον τον κόσμο κυρίως μέσω των social media.

Ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν έξω από τον χώρο της συγκέντρωσης της προεκλογικής ομιλίας, σύμφωνα με πολλές πηγές επιβολής του νόμου. Δύο από τις πηγές αυτές ισχυρίζονται πως ο δράστης βρισκόταν σε μια στέγη, έξω από τον χώρο, ενώ κάνουν λόγο για ελεύθερο σκοπευτή.

Ο εισαγγελέας της κομητείας Μπάτλερ, Ρίτσαρντ Γκόλντινγκερ, δήλωσε ότι ενημερώθηκε για όλες τις εξελίξεις και υποστήριξε πως ο δράστης ήταν αρκετά μέτρα μακριά. Πρόσθεσε πως ο δράστης είναι νεκρός, καθώς επίσης και ένας πολίτης, ενώ ένας ακόμα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση

Ποιος ήταν ο δράστης

Ο ένοπλος που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον τέως Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (14/7, ώρα Ελλάδας), ταυτοποιήθηκε ως ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς, όπως δήλωσαν πηγές. Ωστόσο, τα κίνητρα του δράστη δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η New York Post, ο Τόμας Μάθιου Κρουκς ήταν από το Μπέθελ Παρκ της Πενσυλβάνια και εξαπέλυσε πυροβολισμούς – ένας από τους οποίους τραυμάτισε τον Ντόναλντ Τραμπ στο αυτί – σε μια υπαίθρια συγκέντρωση στο Μπάτλερ, λίγο έξω από το Πίτσμπουργκ. Πηγές δήλωσαν ότι ο Κρουκς ήταν στην οροφή ενός εργοστασίου παραγωγής σε απόσταση άνω των 130 μέτρων από τη σκηνή.

Στην ανακοίνωσή τους, οι αμερικανικές Αρχές ανέφεραν: «Το FBI ταυτοποίησε τον Τόμας Μάθιου Κρουκς, 20 ετών, από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια, ως το υποκείμενο που εμπλέκεται στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Ιουλίου, στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια».

Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς φέρεται πως φορούσε μπλούζα που σχετίζεται με ομάδες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ακροδεξιάς, οπότε εξετάζεται ενδεχόμενη εμπλοκή του με τον συγκεκριμένο χώρο. Ακόμα, υπάρχουν αναφορές που υποστηρίζουν ότι ήταν και μέλος των Ρεπουμπλικάνων.

Πώς έγινε η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τον ύποπτο δράστη να είναι ξαπλωμένος στην οροφή ενός κτηρίου και να φαίνεται ακίνητος. Πολλαπλές πηγές των Αρχών αναφέρθηκαν στο άτομο αυτό ως «ελεύθερο σκοπευτή», αν και οι πρόσθετες λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη σαφείς.

Η Μυστική Υπηρεσία δήλωσε ότι ο δράστης έριξε «πολλαπλούς πυροβολισμούς προς τη σκηνή από μια υπερυψωμένη θέση εκτός του χώρου της συγκέντρωσης». Ο δράστης σκοτώθηκε από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Όπως αναφέρει το CNN, ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν στη μέση της ομιλίας του, στραμμένος προς τα δεξιά με τα χέρια του στο βήμα του, όταν ακούστηκε ξαφνικά ο ήχος πολλαπλών πυροβολισμών. Ο Ντόναλντ Τραμπ έπιασε το δεξί του αυτί και έπεσε στο έδαφος, καθώς πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας τού είπαν να πέσει κάτω και έσπευσαν στη σκηνή, προστατεύοντας τον τέως Αμερικανό Πρόεδρο, ενώ ακούστηκαν αρκετοί ακόμη πυροβολισμοί. Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ παρέμεινε στο έδαφος, ακούστηκαν τόσο ένας τελευταίος γύρος πυροβολισμών όσο και δυνατές κραυγές από το πλήθος. Περίπου 45 δευτερόλεπτα μετά τον πυροβολισμό του τέως Αμερικανού Προέδρου, ακούστηκαν πράκτορες στο μικρόφωνο της συγκέντρωσης να λένε: «Ο δράστης εξουδετερώθηκε».

Ακόμα, ο Ντόναλντ Τραμπ σήκωσε τη γροθιά του στον αέρα, προκαλώντας ένα δυνατό χειροκρότημα από το πλήθος και ξεστόμισε τη λέξη «fight» («μάχη») τρεις φορές ενώ χτυπούσε τη γροθιά του. Στη συνέχεια, το πλήθος φώναζε «ΗΠΑ!» καθώς ο τέως Πρόεδρος της χώρας κατέβηκε από τις σκάλες, μαζί με αρκετούς πράκτορες και μπήκε στο όχημά του. Ένας από τους παρευρισκόμενους στη συγκέντρωση σκοτώθηκε από τους πυροβολισμούς και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά, σύμφωνα με τη Μυστική Υπηρεσία.

«Είδα τον δράστη στην ταράτσα ενός κτηρίου»

Ένας άνδρας με καραμπίνα εθεάθη, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (14/7, ώρα Ελλάδας), σε μια ταράτσα λίγα λεπτά πριν πέσουν πυροβολισμοί σε μια συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια, όπως δήλωσε ένας μάρτυρας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, ο Γκρεγκ Σμιθ δήλωσε ότι ο άνδρας είχε συρθεί στην κορυφή ενός κτηρίου ακριβώς έξω από την εκδήλωση στην κομητεία Μπάτλερ. Είπε, μάλιστα, ότι υπέδειξε τον ένοπλο στην Αστυνομία.

«Γιατί μιλάει ακόμα ο Τραμπ, γιατί δεν τον έχουν κατεβάσει από τη σκηνή;», σκέφτηκα, είπε ο ίδιος στη συνέχεια, και «το επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι να ακούγονται πέντε πυροβολισμοί». Ο τέως Αμερικανός Πρόεδρος περικυκλώθηκε αμέσως από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και απομακρύνθηκε με συνοδεία. Τον είδαν με αίμα στο πρόσωπό του και αργότερα δήλωσε ότι μια σφαίρα είχε διαπεράσει το αυτί του. Ο ένοπλος σκοτώθηκε, όπως επιβεβαίωσαν αργότερα αξιωματούχοι. Ο Γκρεγκ Σμιθ δήλωσε στο BBC ότι είδε πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας να πυροβολούν τον άνδρα.

Ο Γκρεγκ Σμιθ βρισκόταν έξω από τον χώρο της προεκλογικής συγκέντρωση και είπε ότι είδε τον ένοπλο περίπου πέντε λεπτά μετά την ομιλία του Τραμπ. «Παρατηρήσαμε τον τύπο να σέρνεται στην οροφή του κτηρίου δίπλα μας, μερικά μέτρα μακριά», είπε ο μάρτυρας και πρόσθεσε: «Είχε ένα τουφέκι, μπορούσαμε να δούμε ξεκάθαρα ένα τουφέκι. Τον δείχνουμε, η Αστυνομία, λέγοντας: “Έι, υπάρχει ένας τύπος στην οροφή με ένα τουφέκι”. Η Αστυνομία δεν ήξερε τι συνέβαινε».

Ακόμα, ο Γκρεγκ Σμιθ είπε ότι προσπαθούσε να ειδοποιήσει τις Αρχές για τρία με τέσσερα λεπτά, αλλά σκέφτηκε ότι πιθανότατα δεν μπορούσαν να δουν τον ένοπλο λόγω της κλίσης της οροφής. «Γιατί δεν υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες σε όλες αυτές τις οροφές εδώ;» αναρωτήθηκε και τόνισε: «Αυτό δεν είναι ένα μεγάλο μέρος». Είπε ότι, αργότερα, είδε τους πράκτορες να πυροβολούν τον ένοπλο: «Ανέβηκαν στην οροφή, τον σημάδευαν με τα όπλα τους και βεβαιώθηκαν ότι ήταν νεκρός. Ήταν νεκρός και αυτό ήταν – τελείωσε».

Ο Άντονι Γκουλιέλμι, εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας, δήλωσε ότι οι πράκτορες «εξουδετέρωσαν τον δράστη και ανταποκρίθηκαν γρήγορα με μέτρα προστασίας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί