Για έναν «επίμονο καύσωνα με επιθετικές τάσεις στους 44 βαθμούς Κελσίου» κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, σε ανάρτησή του στο Facebook.
Ο μετεωρολόγος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι, ο επίμονος καύσωνας που επηρεάζει και τη χώρα μας ενδέχεται να διατηρηθεί μέχρι τις 24-25 Ιουλίου» συμπληρώνοντας ότι, «το καυσωνικό επεισόδιο που ζούμε εκτός από την μεγάλη διάρκεια θα παρουσιάσει και ακραίες εξάρσεις».
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Τσατραφύλλια, «στο διάστημα αυτό οι επικρατέστερες θερμοκρασίες θα είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τους 40 βαθμούς στις συνήθεις ηπειρωτικές περιοχές που βρίσκονται μακριά από τη Θάλασσα.
Ωστόσο, το καυσωνικό επεισόδιο που ζούμε εκτός από την μεγάλη διάρκεια θα παρουσιάσει και ακραίες εξάρσεις. Μία από αυτές φαίνεται να πραγματοποιείται το διήμερο Τετάρτη- Πέμπτη 17-18/7 με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 42-43 βαθμούς. Σε ποιες περιοχές; Αιτωλοακαρνανία και Πελοπόννησο.
Επίσης, δεν αποκλείεται λίγο πριν αποκλιμακωθεί ο καύσωνας να έχουμε και νέα ακραία έξαρση.
Υ.Γ : Σε καμία περίπτωση μην υποτιμήσετε το φαινόμενο. Θα περάσει και αυτό!».
«Μαραθώνιος ζέστης» με 42αρια – Ποιες θα είναι οι πιο δύσκολες μέρες
Μικρή αλλά αισθητή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία το επόμενο διάστημα στη χώρα μας, με τις μέγιστες τιμές θερμοκρασίας να ξεπερνούν τους 40 °C σε πολλές πεδινές περιοχές μέχρι τουλάχιστον το επόμενο Σαββατοκύριακο 20-21 Ιουλίου, σύμφωνα με το meteo.gr.
Το γράφημα παρουσιάζει 32 προγνωστικά σενάρια από τις 13 έως 28 Ιουλίου 2024 από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, για την πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο μελετούμε την πορεία των αερίων μαζών
. Όλα σχεδόν τα σενάρια συμφωνούν σε ακραία θετικές αποκλίσεις τιμών θερμοκρασίας από τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020. Χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι ότι η μέγιστη ημερήσια τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπερνά καθημερινά τους 38-40 °C σε πολλές περιοχές της χώρας μας, φτάνοντας σε επίπεδα 8-10 °C πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές. Παράλληλα, οι ελάχιστες τιμές θερμοκρασίας νωρίς το πρωί στα περισσότερα αστικά κέντρα δεν θα υποχωρούν κάτω από τους 28-29 °C.
Αιτία αυτού του παρατεταμένου διαστήματος υψηλών θερμοκρασιών είναι η εμμονή της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων που δείχνει ο παρακάτω χάρτης. Αλλεπάλληλα βαρομετρικά χαμηλά (L στον χάρτη) στη Δυτική Ευρώπη έχουν εδραιώσει μια συνεχή ροή θερμών αερίων μαζών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ανατολική Ευρώπη (κόκκινο βέλος). Επίσης, η παρουσία υψηλών πιέσεων στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη (H στον χάρτη) προκαλεί επιπλέον θέρμανση των αερίων μαζών και εμποδίζει τα βαρομετρικά χαμηλά της Δυτικής Ευρώπης να επηρεάσουν τα Βαλκάνια. Στη χώρα μας, γι’ αυτόν τον λόγο θα απουσιάσουν οι αξιόλογες βροχοπτώσεις, ενώ το μελτέμι θα ενισχυθεί στο Αιγαίο λόγω του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στην Κεντρική Ευρώπη και στις χαμηλές πιέσεις του θερμικού βαρομετρικού χαμηλού στη Μέση Ανατολή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι παρόμοιες διατάξεις βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη δεν είναι σπάνιες το καλοκαίρι, όμως η κλιματική αλλαγή προκαλεί την ολοένα συχνότερη εμφάνισή τους, την ενίσχυση της έντασής τους, και την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε ξηρά και θάλασσα.
Το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Το νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 19/7.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας (κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη λόγω της θαλάσσιας αύρας.
Σε υψηλά επίπεδα θα κυμαίνονται, ιδίως από τη Δευτέρα 15/7 και οι ελάχιστες θερμοκρασίες.
Πιο αναλυτικά:
1. Σήμερα Σάββατο (13-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:
α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη Στερεά, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο τους 38 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
2. Την Κυριακή (14-7-2024) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:
α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 38 με 40 βαθμούς και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
στ. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
3. Τη Δευτέρα (15-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:
α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 39 με 40 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 με 42 και πιθανώς τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 36 βαθμούς Κελσίου.
στ. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
4. Την Τρίτη (16-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:
α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 40 με 41 και τοπικά 42 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 με 42 και τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 37 βαθμούς Κελσίου.
στ. Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
5. Την Τετάρτη (17-7-2024) και την Πέμπτη (18-7-2024) προβλέπεται κορύφωση των θερμοκρασιών οι οποίες αναμένεται να φτάσουν:
α. Στο εσωτερικό της δυτικής, κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας του 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.
β. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 38 βαθμούς Κελσίου.
5. Σε καθημερινή βάση θα γίνεται επαναπροσδιορισμός των θερμοκρασιών.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι προβλέπονται συνθήκες υψηλής θερμικής καταπόνησης λόγω των επικείμενων θερμοκρασιών, στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.
Το έκτακτο δελτίο θα επικαιροποιείται ανά 24ωρο.