Αρχές Απριλίου σε ερώτησή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε «τα αρδευτικά έργα στην Κρήτη είναι νευραλγικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα για μια περιοχή, όπως ο Δήμος Γόρτυνας. Κατά το παρελθόν είχε ξεκινήσει μελέτη για το Φράγμα του Ληθαίου Ποταμού. Σε Τεχνική Έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2010 και συντάχθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) με τίτλο «Καινοτόμες Μεθοδολογίες Διαχείρισης Υδατικών Πόρων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και Διακυβέρνηση» στις Προτάσεις Μέτρων και τα Προγραμματιζόμενα Έργα συμπεριλαμβάνεται και η «Μελέτη-Κατασκευή Φράγματος Αναρίθμησης και εμπλουτισμού του Ληθαίου Ποταμού».
Ο Βουλευτής Ηρακλείου, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα από την παρατεταμένη ανομβρία στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, η οποία έχει μειώσει τα διαθέσιμα αποθέματα νερού, καλούσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης, το οποίο θα καλύπτει τη θερινή περίοδο του 2024. Παράλληλα, στην με αριθμό 4203 ερώτηση ζητούσε την ενημέρωση για την ύπαρξη μελέτης για το Φράγμα του Ληθαίου Ποταμού στο Δήμο Γόρτυνας.
Τρεις μήνες μετά και ενώ Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κηρύσσονται σε έκτακτη ανάγκης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημερώνει ότι «η Κρήτη, είναι συνολικά οικολογικά εύθραυστη και επηρεάζεται από τις κυρίαρχες κλιματικές τάσεις. Δηλαδή είναι ιδιαίτερα τρωτή στις πιέσεις που ασκεί η ξηρασία (που είναι φυσικό και προσωρινό φαινόμενο), σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση νερού της καλοκαιρινής κυρίως περιόδου, λόγω τουρισμού και άρδευσης. Η δυνατότητα χρηματοδότησης εκπόνησης μελέτης (είτε για το Φράγμα του Ληθαίου Ποταμού, είτε για οποιαδήποτε άλλη θέση στον ελλαδικό χώρο), εξαρτάται από τους πόρους (εθνικούς ή/και ενωσιακούς) που διαχειρίζεται το ΥπΑΑΤ μέσω ετήσιων ή πολυετών προγραμμάτων».
«Μια γενική και αόριστη απάντηση λες και δεν γνωρίζουμε ότι οι χρηματοδοτήσεις έργων εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα των χρηματοδοτικών πόρων», δηλώνει με εμφατικό τρόπο ο Βουλευτής, επισημαίνοντας πως στην απάντηση του Υπουργείου «δεν γίνεται καμία αναφορά για την ύπαρξη μελέτης για το Φράγμα του Ληθαίου στη Γόρτυνα».
Στη συγκεκριμένα απάντηση αναφέρεται ότι έχει εγκριθεί το ΣΣΚΓΠ 2023-2027, το οποίο περιλαμβάνει την παρέμβαση Π3-73-1.1 «Έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων» με προϋπολογισμό περίπου 350 εκ. €. Η παρέμβαση αυτή και ειδικότερα η Δράση 2: «Έργα ταμίευσης και αρδευτικών δικτύων για νέα έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων» δύναται να χρηματοδοτήσει νέα έργα ταμίευσης επιφανειακού νερού για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, όπως το έργο του θέματος. Μετά την έκδοση της σχετικής Πρόσκλησης από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης για την προαναφερόμενη δράση, πρέπει να υποβληθούν τα σχετικά αιτήματα, προκειμένου αυτά να καταγραφούν και να αξιολογηθούν με βάση τα κριτήρια που θα τεθούν σε αυτήν.
Με αυτό το δεδομένο ο Φραγκίσκος Παρασύρης καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αφού δεν το έπραξε μέχρι σήμερα να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη μελετητική ωριμότητα του έργου, προκειμένου το Φράγμα του Ληθαίου στο Δήμο Γόρτυνας να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.