Τροχαία με εγκατάλειψη: Σε ένα εξάμηνο 46 συμβάντα με 50 θύματα…

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα, μέσω της οποίας παρουσιάζει μετά από δική του έρευνα τον τραγικό απολογισμό των τροχαίων με εγκατάλειψη για το Α΄ Εξάμηνο του 2024.

Στην ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρεται:

Τροχαία με Εγκατάλειψη: Α΄ Εξάμηνο 2024 ένας τραγικός απολογισμός

Τα πρόσφατα περιστατικά στη Λεωφόρο Αθηνών και στην Κάρυστο με το σοβαρό τραυματισμό μιας 17χρονής και το θάνατο ενός 16χρονου «ξάφνιασαν» πολλούς που για μια ακόμα φορά έσπευσαν να πέσουν από τα σύννεφα. Δεν ξάφνιασαν φυσικά ούτε την Τροχαία ούτε την ΕΛΣΤΑΤ που συνεχίζουν να μη καταγράφουν χωριστά τα τροχαία με εγκατάλειψη ακολουθώντας την άποψη της πολιτείας ότι δεν πρόκειται και για κάτι σημαντικό.  

Παρουσιάζουμε εδώ το σύνολο των συμβάντων που καταγράψαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Ο κατάλογος φυσικά είναι ελλιπής. Αλλά εξαιρετικά ανησυχητικός, ιδιαίτερα κάποια πρώτα συμπεράσματα που αβίαστα βγαίνουν. (Ολόκληρη η λίστα: ΕΔΩ)

Πηγές μας είναι οι ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ για αναζήτηση μαρτύρων. Ανακοινώσεις για αναζήτηση μαρτύρων από οικογένειες θυμάτων. Θύματα που απευθύνθηκαν για βοήθεια στο σύλλογο μας και σχετικά δημοσιεύματα από τον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο τόσο τα «μεγάλα» ΜΜΕ όσο και από ιστοσελίδες ενημέρωσης από όλους τους νομούς της χώρας.  

Σε ένα εξάμηνο: 46 συμβάντα με 50 θύματα…

Αναφερόμαστε αποκλειστικά σε τροχαία με εγκατάλειψη και τραυματισμό και δεν περιλαμβάνουμε συμβάντα μόνο με υλικές ζημιές που αν και δηλωτικά της ίδιας νοοτροπίας δεν καταγράφονται σχεδόν καθόλου (θα είναι πιθανά εύκολο να προσδιοριστεί ο αριθμός τους από τις ασφαλιστικές εταιρίες).

46 συμβάντα με συνολικά 50 θύματα καταγράψαμε την περίοδο Ιανουαρίου 2024. 

Στα 50 θύματα περιλαμβάνονται 8 νεκροί και 42 τραυματίες.

Αναλυτικά στοιχεία για την βαρύτητα των τραυματισμών και τις συνέπειες του δεν παρέχονται. Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πολλαπλά κατάγματα, κακώσεις θώρακα, διασωλήνωση τραυματιών, χειρουργεία και εισαγωγή στην ΜΕΘ αναφέρονται συχνά, αλλά όλα επικαλύπτονται από το πέπλο: «διέφυγε τον κίνδυνο». Κι αυτό αρκεί…

24 από τα θύματα είναι γυναίκες (48%) και 26 άνδρες (52%).

Ιδιαίτερα σημαντικό: Από τα 50 θύματα τα 10 (ποσοστό 20%) είναι ανήλικα!

Στα 10 ανήλικα θύματα περιλαμβάνονται: 8 πεζοί, ένας επιβάτης ΙΧ, και ένας οδηγός μοτό (νεκρός). Οι αναφερόμενες ηλικίες για τους ανήλικους κυμαίνονται από 5 έως 17 ετών.

Από την ιδιότητα με την οποία κυκλοφορούσαν στο οδικό δίκτυο τα θύματα προκύπτει πώς: 

2 από τα θύματα είναι ποδηλάτες (4%)

11 από τα θύματα είναι οδηγοί ή επιβάτες ΙΧ (22%)

15 από τα θύματα είναι οδηγοί μοτό (30%), ενώ,

Ιδιαίτερα σημαντικό: Από τα 50 θύματα τα 22 (ποσοστό 44%) είναι πεζοί!

Ενώ συνολικά το 70% των θυμάτων ανήκει στους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου.

Τα στοιχεία που αφορούν στις περιοχές όπου συνέβησαν τα περιστατικά μαρτυρούν πως είχαμε:

Ιδιαίτερα σημαντικό: 36 από τα 46 συμβάντα σε κατοικημένες περιοχές (78, 2%)

8 σε αγροτικούς δρόμους ( 17,4%)

2 σε Εθνικές οδούς              ( 4,4%)

0 σε Αυτοκινητόδρομους

Ανά γεωγραφική περιοχή της χώρας τα συμβάντα κατανέμονται: Αττική 14, Στερεά Ελλάδα 7, Πελοπόννησος 5, Κρήτη 5, Θεσσαλία 4, Μακεδονία 3, Νησιά Αιγαίου 3, Ήπειρος 2, Νησιά Ιονίου 2, Θράκη 1.

Όσον αφορά στους 8 νεκρούς, έχουμε 3 γυναίκες και 5 άνδρες. Από αυτούς 4 είναι πεζοί, 3 οδηγοί μοτό και 1 οδηγός ΙΧ. 5 από τα θανατηφόρα συμβάντα είχαμε σε περιοχές κατοικίας και 3 σε επαρχιακές οδούς.

Υπενθυμίζουμε πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας ανήλικος 16χρονος οδηγός μοτό.

Σε ένα εξάμηνο: 46 συμβάντα με 50 θύματα και 48 δράστες.

Παρότι η πλειοψηφία των δραστών διαφεύγει ακόμα την σύλληψη από τα στοιχεία που παρατίθενται προκύπτει πως:

Στα 46 συμβάντα εμπλέκονται 48 δράστες.

41 από τους δράστες είναι οδηγοί ΙΧ επιβατικών ή ακόμα κα βαρέων οχημάτων. 

7 από τους δράστες είναι οδηγοί μοτό.

13 από τους δράστες αναφέρεται ότι συνελήφθησαν αργότερα από τους οποίους οι 4 δεν είχαν άδεια οδήγησης και οι 2 βρέθηκαν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Αν και τα δημοσιεύματα που εξετάσαμε έχουν αναρτηθεί λίγες ώρες μέχρι και λίγες ημέρες μετά από κάθε συμβάν δυστυχώς ο αριθμός αυτών που ταυτοποιήθηκαν/συνελήφθησαν πρεπει να είναι μικρός αν ληφθεί υπόψιν πως ακόμα και για τροχαία με εγκατάλειψη σε κεντρικούς δρόμους, σε συμβάντα που γνώρισαν μεγάλη δημοσιότητα (Θανατηφόρο με θύμα πεζή στη Βούλα στις 2 Μαΐου, Σοβαρός τραυματισμός δύο νέων στη Λ. Ποσειδώνος στις 12 Ιουνίου, Σοβαρός τραυματισμός ανήλικης πεζής στη Λ. Αθηνών στις 26 Ιουνίου) οι δράστες παραμένουν άγνωστοι….  

Κάποιοι από τους δράστες βέβαια θα παρουσιαστούν από μόνοι τους για να δηλώσουν ότι «δεν κατάλαβαν τι συνέβη» όταν θα έχει παρέλθει όχι μόνο το αυτόφωρο αλλά και κάθε πιθανότητα ανίχνευσης αλκοόλ ή ουσιών στο σώμα τους.

Τροχαίο με εγκατάλειψη: η δύναμη της συνήθειας 

Αν και ορισμένα τροχαία με εγκατάλειψη αντιμετωπίζονται με αποτροπιασμό από τα ΜΜΕ και με κορώνες απόγνωσης για την κατάντια της κοινωνίας «μας», εντυπωσιακή είναι η σιωπή με την οποία τα αντιμετωπίζουν οι άρχοντες και καθ’ ύλην αρμόδιοι (λέμε τώρα) για το θέμα της οδικής ασφάλειας. Άκρα του τάφου σιωπή.  

Το θέμα έχει φυσικά τεθεί σε κάθε αρμόδιο, και μέσα στη Βουλή με ποικίλες παρεμβάσεις μας χωρίς αποτέλεσμα. 

Αν σταθούμε στα τρία πιο εμφατικά στοιχεία αυτής της επισκόπησης μπορούμε να έχουμε και μια οδηγό παράσταση για το τι πρέπει να γίνει. 78, 2% των συμβάντων γίνονται σε κατοικημένες περιοχές, 44% των θυμάτων είναι πεζοί, 20% των θυμάτων είναι παιδιά. Τα στοιχεία φωνάζουν πως το τροχαίο με εγκατάλειψη είναι συμβάν της πόλης, μιας πόλης μη βιώσιμης και ιδιαζόντως απειλητικής για τους πιο ευάλωτους χρήστες της, τα παιδιά και τους πεζούς.

Είναι τραγελαφικό οι αυτοκινητόδρομοι στους οποίους έχουμε μηδενικά τροχαία με εγκατάλειψη αλλά και γενικότερα πολύ μικρό αριθμό τροχαίων να επιτηρούνται σ όλο τους το μήκος από κάμερες και μέσα στις πόλεις οι κάμερες καταγραφής ταχύτητας, παραβίασης κόκκινου κλπ να είναι ανύπαρκτες. Ενδεικτικά σ ολόκληρη την Αττική (εκτός Αττικής οδού) υπάρχουν μόλις 2 κάμερες καταγραφής παραβίασης του κόκκινου σε διάβαση της Λ. Ποσειδώνος. Διαπιστώνει δυστυχώς κανείς πως μέσα στις συνεχείς εξαγγελίες επέκτασης του ψηφιακού κράτους απουσιάζει παντελώς η διάσταση της οδικής ασφάλειας και το μόνο έργο είναι η ψηφιοποίηση των προστίμων. Μέσα στο λαβύρινθο των αλληλοσυγκρουόμενων αρμοδιοτήτων η προμήθεια και εγκατάσταση καμερών εκχωρήθηκε στην Περιφέρεια για να ναυαγήσει οριστικά όταν το Μάιο το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε τον διαγωνισμό για την προμήθεια 388 καμερών με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θεωρώντας τον υπερτιμολογημένο. Και τα χρήματα κινδυνεύουν να χαθούν και η εγκατάσταση καμερών μετατίθεται στο απροσδιόριστο μέλλον. 

1η προτεραιότητα για μια πολιτεία στην οποία κάθε χρόνο χάνουν την ζωή τους πάνω από 650 άνθρωποι και ακόμα περισσότεροι μένουν ανάπηροι μετά από τροχαίες συγκρούσεις είναι η τοποθέτηση καμερών στο οδικό δίκτυο των πόλεων γεγονός που θα σημάνει ουσιαστική επιτήρηση του οδικού δικτύου πράγμα που είναι αδύνατον να κάνει η Τροχαία. Αυτό θα επιφέρει και μία θεαματική αναστροφή των περιστατικών τροχαίων με εγκατάλειψη και των ποσοστών ταυτοποίησης – έγκαιρης σύλληψη των δραστών.

2η προτεραιότητα που απορρέει και από την ανάλυση των συμβάντων είναι η θέσπιση του ορίου ταχύτητας των 30km/h στις κατοικημένες περιοχές κύριο τόπο των συμβάντων των οποίων κύριος στόχος είναι πεζοί και παιδιά. Μέτρο δοκιμασμένο για την αποτελεσματικότητα του ιδιαίτερα όσον αφορά στην ασφαλή μετακίνηση των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου και για την επανάκτηση της πόλης από τους κατοίκους της. Μέτρο που η ελληνική κυβέρνηση εξήγγειλε επίσημα στις 21 Φεβρουαρίου 2021 αλλά έκτοτε αρνείται να νομοθετήσει!

-3η προτεραιότητα που απορρέει από την χρόνια διάσταση του φαινομένου είναι η αλλαγή της ποινικής αντιμετώπισης των εγκληματιών που εγκαταλείπουν τα θύματα τους και των συνεργών τους. Σήμερα ισχύει το άρθρο 43 του ΚΟΚ που ορίζει την εγκατάλειψη θύματος στην άσφαλτο ως πλημμέλημα τιμωρούμενο με 6 μήνες φυλάκιση (η συνήθης ποινή που επιβάλουν τα δικαστήρια όταν μετά από 8 χρόνια τελεσιδικήσει η υπόθεση). Αυτή είναι μια βαθιά ανήθικη νομοθετική ρύθμιση που ελαχιστοποιεί τις συνέπειες για τους δράστες οδηγούς κατά παράβαση και της ισονομίας αφού οποιοσδήποτε άλλος (πλην οδηγών) εγκαταλείψει αβοήθητο θύμα του θα δικαστεί για κακούργημα με βάση το άρθρο 306 του ΠΚ που προβλέπει έξη (6) χρόνια κάθειρξη.

Η εγκατάλειψη τραυματία στο δρόμο πρέπει να θεωρηθεί ατιμωτική πράξη, τα ονόματα και η φωτογραφία των δραστών να δημοσιοποιούνται, να τους αφαιρείται δια βίου η άδεια οδήγησης, να κατάσχεται το όχημα και να δικάζονται για κακούργημα με το άρθρο 306 του ΠΚ και να θεωρείται ότι οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ στη ανώτατη βαθμίδα. Άμεση κατάργηση του  άρθρου 43 του ΚΟΚ. Να σταματήσει το κράτος να διαμηνύει στους δράστες «μπορείς να το κάνεις, τίποτα δεν θα πάθεις».                    

Τροχαία εγκλήματα με εγκατάλειψη – Ελλάδα Α’ εξάμηνο 2024

18 Ιανουαρίου, Μεσσήνη: Νεκρός οδηγός μηχανής σε τροχαίο με εγκατάλειψη Ο 48χρονος οδηγός της  μηχανής βρήκε ακαριαίο θάνατο, μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο στην 7η επαρχιακή οδό, στην  έξοδο της πόλης. Ο οδηγός του Ι.Χ. εγκατέλειψε τον 48χρονο. 

23 Ιανουαρίου, Κεφαλονιά: Νεκρός πεζός σε τροχαίο με εγκατάλειψη Πρωί στην περιοχή Σπήλια στο  ύψος της εισόδου του Σταδίου Αργοστολίου 32χρονος οδηγός ΙΧ παρέσυρε, τραυμάτισε και εγκατέλειψε  89χρονο πεζό. Ο 89χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, όπου τις μεσημβρινές  ώρες κατέληξε. Ο δράστης ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη αργότερα. 

25 Ιανουαρίου, Χαλάνδρι: Σοβαρός τραυματισμός οδηγού ΙΧ σε τροχαίο με εγκατάλειψη  Ξημερώματα στην οδό Αποστολοπούλου 50χρονος άνδρας οδηγός ΙΧ τραυματίστηκε σοβαρά μετά απο  τροχαία σύγκρουση και εγκαταλείφθηκε εγκλωβισμένος στο όχημα του απο τον οδηγό του άλλου  οχήματος. 

29 Ιανουαρίου, Πειραιάς: Τραυματισμός οδηγού μηχανής σε τροχαίο με εγκατάλειψη Μεσημβρινές  ώρες στην περιοχή ακτής Ηετίωνα – Πύλη Ε2 οδηγός αγροτικού οχήματος λευκού χρώματος  συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα, τραυμάτισε και εγκατέλειψε την οδηγό της η οποία διακομίστηκε στο  Νοσοκομείο ¨ΑΤΤΙΚΟΝ¨από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. 

1 Φεβρουαρίου, Κομοτηνή: Τραυματισμός 15χρονης πεζής σε τροχαίο με εγκατάλειψη Στο εμπορικό  κέντρο, επί της οδού Φιλίππου, οδηγός οχήματος που κινούταν με μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη  από το όριο ταχύτητα, παρέσυρε κι εγκατάλειψε στην άσφαλτο μαθήτρια 15 ετών που περνούσε το  δρόμο από τη διάβαση πεζών. 

1 Φεβρουαρίου, Νίκαια: Σοβαρός τραυματισμός πεζού σε τροχαίο με εγκατάλειψη Σε σοβαρή  κατάσταση νοσηλεύεται πεζός που παρασύρθηκε από οδηγό μοτοσικλέτας στις 20.30, στη διασταύρωση  Πέτρου Ράλλη και Ανακρέοντος, στη Νίκαια. Ο οδηγός, και ο συνεπιβάτης της μοτοσυκλέτας  εγκατέλειψαν τον τόπο του συμβάντος. 

11 Φεβρουαρίου, Αιτωλικό: Τραυματισμός οδηγού μηχανής σε τροχαίο με εγκατάλειψη  Στην Εθνική Οδό Μεσολογγίου -Αιτωλικού Οδηγός ΙΧ συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα, με αποτέλεσμα να  τραυματιστεί ο οδηγός του δικύκλου που μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Μεσολογγίου. Ο  οδηγός του ΙΧ που εγκατέλειψε τον τραυματία συνελήφθη αργότερα. 

12 Φεβρουαρίου, Θεσσαλονίκη: Σοβαρός τραυματισμός οδηγού σε τροχαίο με εγκατάλειψη Πρώτες  πρωινές ώρες στη συμβολή των οδών Μοναστηρίου και Κωλέττη, 26χρονος οδηγός αφού παραβίασε  ερυθρό σηματοδότη έκανε αναστροφή και έπεσε πάνω σε ΙΧ φορτηγό που οδηγούσε 57χρονη με  αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών και τον τραυματισμό της οδηγού. Ο δράστης που εγκατέλειψε  το θύμα του, που μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο, ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη την επομένη. 25 Φεβρουαρίου, Αχαΐα: Τρεις τραυματίες ανάμεσά τους ένα παιδί σε τροχαίο με εγκατάλειψη  Σφοδρή σύγκρουση δυο οχημάτων το μεσημέρι στην εθνική Πύργου-Πατρών στο ύψος των Σαγέικων. Στο  όχημα, που ντελαπάρισε, επέβαιναν τρία άτομα, ένα ζευγάρι και ένα κοριτσάκι, τα οποία  τραυματίστηκαν, απεγκλωβίστηκαν από την Πυροσβεστική και μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ στο  νοσοκομείο. Ο οδηγός του προκάλεσε την σύγκρουση έφυγε από το σημείο, και η αστυνομία τον αναζητά. 

27 Φεβρουαρίου, Γλυφάδα: σοβαρός τραυματισμός πεζής σε τροχαίο με εγκατάλειψη Στις 5 και 30 το απόγευμα η Μαρία Σ. περπατούσε στο πεζοδρόμιο της οδού Ελεύθερου Ανθρώπου στην Άνω Γλυφάδα όταν ένας οδηγός μηχανής που έκανε σούζα έχασε τον έλεγχο, ανέβηκε πάνω στο  πεζοδρόμιο την χτύπησε προκαλώντας σοβαρά τραύματα στα κάτω άκρα της και την εγκατέλειψε.  27 Φεβρουαρίου, Γλυφάδα: τραυματισμός οδηγού ΙΧ σε τροχαίο με εγκατάλειψη Στη συμβολή  Μετεώρων & Νυμφών οδηγός ΙΧ Toyota Yaris/Aygo, παραβίασε το SΤΟΡ και συγκρούστηκε με άλλο όχημα  η οδηγός του οποίου εγκλωβισμένη λόγω παραμόρφωσης του οχήματος της και με εγκεφαλική διάσειση  μετά τη σύγκρουση εγκαταλείφθηκε από το δράστη. 

28 Φεβρουαρίου, Ηλεία: Σοβαρός τραυματισμός οδηγού μηχανής σε τροχαίο με εγκατάλειψη Απόγευμα στον Πύργο, στο ύψος του παλιού Νοσοκομείου οδηγός ΙΧ παρέσυρε και εγκατέλειψε οδηγό  δικύκλου που τραυματισμένος σοβαρά μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου. 29 Φεβρουαρίου, Ηράκλειο: Τραυματισμός οδηγού μηχανής σε τροχαίο με εγκατάλειψη Συνελήφθη ο δράστης, μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα. Στην παραλιακή λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου στις 18.30 ΙΧ που οδηγούσε 24χρονος συγκρούστηκε με δίκυκλο, με αποτέλεσμα ο 46χρονος οδηγός της μηχανής να  τραυματιστεί. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ενώ ο οδηγός του ΙΧ εξαφανίστηκε. Όμως στον  κόμβο Καλλιθέας πήρε φωτιά το αυτοκίνητο του, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί και να συλληφθεί  από αστυνομικούς: ο δράστης δεν είχε δίπλωμα οδήγησης, και ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ. 2 Μαρτίου, Κορωπί: Νεκρή πεζή σε τροχαίο με εγκατάλειψη Ξημερώματα στη Λεωφόρο Λαυρίου, στο  Κορωπί οδηγός αυτοκινήτου Hyundai Accent χρώματος σκούρου γκρι παρέσυρε και σκότωσε πεζή και στη  συνέχεια την εγκατέλειψε. 

7 Μαρτίου, Χαλκίδα: τραυματισμός επιβάτη ΙΧ σε τροχαίο με εγκατάλειψη Στην λεωφόρο Μακαρίου,  στο λιμάνι της Χαλκίδας, οδηγός αυτοκινήτου συγκρούστηκε με ένα σταθμευμένο, που δεν είχε  επιβαίνοντες, προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο σταθμευμένο αυτοκίνητο ενώ τραυματίστηκε ο συνοδηγός,  με αποτέλεσμα τη διακομιδή του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου  νοσηλεύεται. Ο οδηγός εγκατέλειψε το σημείο που σημειώθηκε η σύγκρουση 

8 Μαρτίου, Kρήτη: Σοβαρός τραυματισμός 16χρονης πεζής σε τροχαίο με εγκατάλειψη 16χρονη από το Ρέθυμνο τραυματίστηκε σοβαρά το βράδυ στην οδό Μάχης Κρήτης στα Περιβόλια  ενώ προσπαθούσε να περάσει από διάβαση όταν οδηγός διερχόμενου ΙΧ την χτύπησε και την  εγκατέλειψε. Η νεαρή κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε σπληνεκτομή. 15 Μαρτίου, Τρίκαλα: τραυματισμός ποδηλάτη σε τροχαίο με εγκατάλειψη  

08:15 το πρωί όταν ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο παρέσυρε ποδηλάτη επί της οδού Κολοκοτρώνη (στο ύψος των  Δικαστηρίων) και τον εγκατέλειψε. 

19 Μαρτίου, Ιωάννινα: Τραυματισμός δύο 15χρονων πεζών σε τροχαίο με εγκατάλειψη Το βράδυ σε κεντρικό δρόμο, συμβολή Μεγάλου Αλεξάνδρου & Πετροπουλάκη, οδηγός ΙΧ παρέσυρε,  τραυμάτισε και εγκατέλειψε δύο 15χρονες πεζές από τη Γερμανία που βρίσκονται στην Ελλάδα στο  πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. 

20 Μαρτίου, Αιτωλικό: τραυματισμός οδηγού ΙΧ σε τροχαίο με εγκατάλειψη Σε σύγκρουση δύο ΙΧ  τραυματίστηκε η οδηγός του ενός οχήματος. Ο οδηγός του άλλο οχήματος εγκατέλειψε την τραυματία.  Συνελήφθη αργότερα και διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ. 

20 Μαρτίου, Χαλκίδα: Τραυματισμός οδηγού μηχανής σε τροχαίο με εγκατάλειψη Στις 21:00 το βράδυ  στην οδό Αλιβερίου, στο κέντρο της πόλης οδηγός Peugeot 206 χρωματος μαύρου χτύπησε, τραυμάτισε  και εγκατέλειψε οδηγό βέσπας. 

22 Μαρτίου, Σάμος: Τραυματισμός οδηγού μηχανής σε τροχαίο με εγκατάλειψη Στο Καρλόβασι σε  σύγκρουση δυο μοτοσικλετών με οδηγούς άνδρα και γυναίκα τραυματίστηκε η δεύτερη ενώ ο πρώτος  εγκατέλειψε την τραυματία. Συνελήφθη αργότερα και διαπιστώθηκε πως στερούταν άδειας οδήγησης  αφού του είχε αφαιρεθεί για άλλη παράβαση του ΚΟΚ.

28 Μαρτίου, Κέρκυρα: τραυματισμός πεζής σε τροχαίο με εγκατάλειψη Απογευματινές ώρες, σε  περιοχή περιφερειακά της πόλης, οδηγός δικύκλου μοτοποδήλατου, παρέσυρε 70χρονη πεζή, με  αποτέλεσμα τον τραυματισμό της, ενω στη συνέχει την εγκατέλειψε. Ο 20χρονος δράστης συνελήφθη, το  βράδυ, στην Κέρκυρα. 

30 Μαρτίου, Εύβοια: Νεκρή οδηγός ΙΧ σε τροχαίο με εγκατάλειψη Περίπου στη 01:00 τα ξημερώματα  στην Καστέλλα, μια 45χρονη μητέρα δυο ανήλικων παιδιών, οδηγός ΙΧ, έχασε τη ζωή της μετά από  σύγκρουση με άλλο ΙΧ ο οδηγός του οποίου εγκατέλειψε το θύμα. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που η  οδηγός εκτινάχθηκε έξω από το όχημα. Η γυναίκα πιθανότατα παρασύρθηκε και από άλλο οδηγό  διερχόμενου οχήματος που εγκατέλειψε το σημείο. Ο δράστης, κάτοικος Νέας Αρτάκης συνελήφθη.  Αναζητείται αυτός που παρέσυρε τη σορό της γυναίκας. 

2 Απριλίου, Ηράκλειο: τραυματισμός πεζής σε τροχαίο με εγκατάλειψη  

Γυναίκα 22 ετών, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο ενώ διέσχιζε διάβαση πεζών στην παραλιακή λεωφόρο.  Εγκαταλείφθηκε στην τύχη της από τον οδηγό. Μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο. Ο δράστης οδηγός συνελήφθη δύο ώρες μετά στην περιοχή των Λινοπεραμάτων. 

5 Απριλίου, Χανιά: Τραυματισμός οδηγού μηχανής σε τροχαίο με εγκατάλειψη  78χρονος οδηγός αυτοκινήτου που προσπαθούσε να παρκάρει χτύπησε το μηχανάκι που οδηγούσε  42χρονος διανομέας που έπεσε τραυματίας στο οδόστρωμα. Ο 78χρονος ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε. Ο δράστης συνελήφθη αργότερα.  

6 Απριλίου, Δάσος Χαϊδαρίου: τραυματισμός πεζού σε τροχαίο με εγκατάλειψη  Ωρα 17:00-18:00 στη διασταύρωση Κυπρίων Αγωνιστών & Αφροδίτης οδηγός που κατέβαινε με ταχύτητα  με μεγάλο όχημα αγροτικού τύπου χτύπησε 46χρονο πεζό και τον εγκατέλειψε! 

Το θύμα νοσηλεύεται με σπασμένο ώμο, σπασμένα πλευρά εκδορές και μώλωπες. 9 Απριλίου, Πάτρα: Τροχαίο με εγκατάλειψη ποδηλάτη σε πεζόδρομο  

Στην περιοχή της Παραλίας Πατρών σε πεζόδρομο στην οδό Σουνίου και Κολοκοτρώνη, οδηγός ΙΧ παρέσυρε ποδηλάτη, με τον οδηγό του οχήματος να εγκαταλείπει το σημείο. Ο ποδηλάτης τραυματίστηκε  και μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο. 

10 Απριλίου, Νέα Πέραμος: Τραυματισμός και εγκατάλειψη 6χρονης από οδηγό ΙΧ  

8.25 πρωί στην παλιά εθνική οδό στο ύψος της Νέας Πέραμου οδηγός ΙΧ χτύπησε, τραυμάτισε και  εγκατέλειψε ένα 6χρονο κοριτσάκι. Ο οδηγός του οχήματος ανέπτυξε ταχύτητα και εξαφανίστηκε. 11 Απριλίου, Γλυφάδα: τραυματισμός οδηγού σε τροχαίο με εγκατάλειψη 

Απόγευμα στην οδό Γούναρη οδηγός ΙΧ συγκρούστηκε με προπορευόμενο όχημα το οποίο έπεσε πάνω σε  άλλο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μίας γυναίκας οδηγού. Ο υπεύθυνος οδηγός  εγκατέλειψε το σημείο. Την επόμενη ημέρα μετά την αυτοκτονία ενός 29χρονου σεσημασμένου που του  είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι υποχρεωτικής παρουσίας κάθε 15 ημέρες στο αστυνομικό τμήμα της  Γλυφάδας διαπιστώθηκε πως αυτός είχε εμπλακεί στο τροχαίο με την εγκατάλειψη. 21 Απριλίου, Ίλιον:τραυματισμός πεζής σε τροχαίο με εγκατάλειψη  

Παράσυρση 23 χρονης πεζής με τραυματισμό και εγκατάλειψη από οδηγό ΙΧ, στις έντεκα το βράδυ στη  συμβολή της Λεωφόρου Θηβών με την Ανδρέα Παπανδρέου όταν μια 23χρονη επιχείρησε να περάσει το  δρόμο από διάβαση και την ΙΧ, ο οδηγός του οποίου διέφυγε από το σημείο. Οδηγός ντελίβερι  ακολούθησε και στη συνέχεια ακινητοποίησε τον 49χρονο δράστη κάλεσε την αστυνομία, η οποία τον  συνέλαβε ενώ το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.  

26 Απριλίου, Θεσσαλονίκη: Τραυματισμός ανήλικης πεζής σε τροχαίο με εγκατάλειψη Δικυκλιστής παρέσυρε, τραυμάτισε και εγκατέλειψε ανήλικη πεζή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λίγο  μετά τις 3 στην οδό Αγίας Σοφίας, ύψος Παναγίας Αχειροποιήτου. Το κορίτσι, ηλικίας 10 – 11 ετών,  παραλήφθηκε από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο. Κατά  πληροφορίες, η ανήλικη τραυματίστηκε στα κάτω άκρα. 

Μεγάλη Εβδομάδα, Αθήνα: Νεκρός οδηγός μηχανής μετά από τροχαίο με εγκατάλειψη από οδηγό ΙΧ Στο Περιστέρι ο 41χρονος Ανδρέας Δημητρουλόπουλος χτυπήθηκε τραυματίστηκε και εγκαταλείφθηκε από οδηγό ΙΧ. Το θύμα μεταφέρθηκε σε Νοσοκομείο και πάλεψε στη ΜΕΘ μέχρι της 26 Ιουνίου. Το τροχαίο με εγκατάλειψη δημοσιοποιήθηκε μετα το θανατο του από ΜΜΕ του τόπου καταγωγής (Ηλεία). Καμιά ανακοίνωση από την ΕΛΑΣ η είδηση στα ΜΜΕ δεν υπήρξε όταν αυτό συνέβη.

30 Απριλίου, Μυτιλήνη: Τραυματισμός πεζής σε τροχαίο με εγκατάλειψη από οδηγό ΙΧ Οδηγός Ι.Χ. παρέσυρε, τραυμάτισε και εγκατέλειψε πεζή γυναίκα σε δημοτική οδό της Μυτιλήνης, ο  οδηγός εγκατέλειψε με το όχημά του τον σημείο, χωρίς να προβεί στις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία  ενέργειες αλλά συνελήφθη αργότερα. Ο δράστης οδηγούσε χωρίς δίπλωμα οδήγησης, καθώς του είχε  αφαιρεθεί για άλλη παράβαση του Κ.Ο.Κ. 

2 Μαΐου,Βούλα: Νεκρήπεζή μετά από τροχαίο με εγκατάλειψη από οδηγό μηχανής 

Απόγευμα Μεγάλης Πέμπτης 72χρονη πεζή έχασε τη ζωή της όταν οδηγοί δύο μηχανών μεγάλου  κυβισμού με πολύ υψηλή ταχύτητα την χτύπησαν διαδοχικά με αποτέλεσμα των θάνατο της μπροστά στα  μάτια του συζύγου της στη λεωφόρο Καραμανλή με κατεύθυνση προς Σούνιο, στο ύψος της οδού Διός. Η  γυναίκα προσπάθησε να περάσει κάθετα τη λεωφόρο. 

Ο οδηγός που την χτύπησε πρώτος εγκατέλειψε το σημείο ενώ ο δεύτερος τραυματίστηκε σοβαρά.  Εξετάζεται το ενδεχόμενο οι δύο οδηγοί να έκαναν κόντρες, ενώ αναζητείται ο πρώτος δράστης.  4 Μαΐου, Καρδίτσα: Τραυματισμός πεζής από οδηγό ΙΧ, παράσυρση και εγκατάλειψη Γύρω στη 1.30 τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου, οδηγός ΙΧ παρέσυρε και  εγκατέλειψε πεζή η οποία κινούνταν στην άκρη του δρόμου συνοδεύοντας ανήλικα έξω από  τον Πρόδρομο, στο δρόμο Καρδίτσας – Δέλτα. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε την  τραυματισμένη γυναίκα στο Νοσοκομείο.  

5 Μαίου, Ηράκλειο: Τραυματισμός 8χρονου πεζού από οδηγό ΙΧ, παράσυρση και εγκατάλειψη Απόγευμα Κυριακής του Πάσχα στην Γέργερη οδηγός ΙΧ παρέσυρε, τραυμάτισε και εγκατέλειψε έναν  8χρονο παιδί. Ο οδηγός πάτησε γκάζι και έφυγε από το σημείο. Ο 8χρονος μεταφέρθηκε στο  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Το όχημα ήταν ενοικιασμένο, έτσι τρεις ημέρες μετά εντοπίστηκε 28χρονη Γαλλίδα κατά την παράδοση του οχήματος η οποία ισχυρίστηκε πως δεν οδηγούσε η ίδια, αλλά ο σύντροφός της που είχε επιστρέψει αεροπορικώς στη Γαλλία. 

17 Μαΐου Βόλος: Τραυματισμός οδηγού ΙΧ σε τροχαίο με εγκατάλειψη  

Σύγκρουσή δύο οχημάτων το μεσημέρι στον κόμβο του περιφερειακού, στην οδό Λαρίσης με αποτέλεσμα  τον τραυματισμό του ενός οδηγού ο οποίος διεκομίσθη στο Νοσοκομείο του Βόλου. Ο άλλος εμπλεκόμενος οδηγός εγκατέλειψε το σημείο.  

22 Μαΐου, Γιάννινα: τραυματισμός οδηγού μηχανής σε τροχαίο με εγκατάλειψη. Το πρωί κοντά στο Πανηπειρωτικό στάδιο στην περιοχή της Ανατολής, οδηγός ΙΧ έκανε έναν απότομο  ελιγμό την ώρα που ο μοτοσικλετιστής τον προσπερνούσε με αποτέλεσμα να τον ρίξει στο έδαφος ενώ  στη συνέχεια επιτάχυνε και εξαφανίστηκε. 

Ο οδηγός του δίκυκλου διακομίστηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο.  

23 Μαΐου, Βόλος: Τραυματισμός οδηγού μηχανής σε τροχαίο με εγκατάλειψη  Γύρω στις 5.30 το πρωί, εντοπίστηκε αιμόφυρτος στον δρόμο ένας 20χρονος άνδρας και μεταφέρθηκε με  ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Βόλου όπου διαοιστώθηκαν πολλαπλά κατάγματα. Ο τραυματίας  κινούνταν με το δίκυκλο του προς Βόλο, όταν κατά τη διάρκεια αναστροφής στη Λάρισας, χτυπήθηκε από  διερχόμενο οδηγό τζιπ Ι.Χ.Ε. οχήματος, ο οποίος στη συνέχεια τον εγκατέλειψε.  28 Μαΐου, Λέσβος: Τραυματισμός οδηγού μηχανής σε τροχαίο με εγκατάλειψη  Στο οδικό δίκτυο Πέτρας – Σκαλοχωρίου συγκρούστηκαν δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε  31χρονος, με επιβατικό αυτοκίνητο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του οδηγού της μοτοσυκλέτας. Ο οδηγός του ΙΧ εγκατέλειψε το σημείοι. Το όχημα του δράστη ταυτοποιήθηκε και ο ιδιος αναζητείται.  4 Ιουνίου 2024, Πάτρα: τραυματισμός πεζού σε τροχαίο με εγκατάλειψη  

Σοβαρό τροχαίο με εγκατάλειψη σημειώθηκε το απόγευμα στην οδό Φιλοποίμενος. Στη συνέχεια ο  οδηγός εγκατέλειψε τη σκηνή του ατυχήματος χωρίς να προσφέρει βοήθεια στο θύμα. Η άμεση επέμβαση της αστυνομίας ήταν καταλυτική, καθώς έφτασαν στο σημείο και ξεκίνησαν την  έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη. 

12 Ιουνίου, Βούλα: Σοβαρός τραυματισμός δύο νεαρών σε τροχαία με εγκατάλειψη  Λίγο πριν τις 8 το πρωί στη Λ. Ποσειδώνος, απέναντι από το Ασκληπιείο, σε διάβαση παρασύρθηκαν από  βαρύ όχημα ένας 25χρονος οδηγός δικύκλου και πήγαινε στη δουλειά του και ένας νεαρός πεζός που  περίμενε στη διάβαση για να περάσει απέναντι. Και οι δύο νοσηλεύονται σοβαρή κατάσταση στον Ευαγγελισμό. Ο δράστης οδηγός εγκατέλειψε αβοήθητα τα θύματα του.

13 Ιουνίου, Πέλλα: Νεκρός πεζός μετά από τροχαίο με εγκατάλειψη από οδηγό ΙΧ 

Γύρω στις 9 το πρωί στο 2ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Αριδαίας – Έδεσσας οδηγός ΙΧ, παρέσυρε,  τραυμάτισε θανάσιμα και εγκατέλειψε 68χρονο πεζό που μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο  Έδεσσας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο δράστης οδηγός συνελήφθη αργότερα την ίδια ημέρα. 16 Ιουνίου, Αιτωλοακαρνανία: τραυματισμός πεζού σε τροχαίο με εγκατάλειψη από οδηγό ΙΧ Στην Κατούνα οδηγός ΙΧ ενήργησε οπισθοπορεία και παρέσυρε εργαζόμενο αποκομιδής απορριμμάτων του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, εγκλωβίζοντάς τον μεταξύ του οχήματός του και του απορριμματοφόρου, με  αποτέλεσμα να προκληθεί ο βαρύς τραυματισμός του, ενώ στη συνέχεια εγκατέλειψε τον τόπο του  τροχαίου. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ρίου. Ο δράστης συνελήφθη αργότερα.  26 Ιουνίου, Λεωφ. Αθηνών: σοβαρά τραυματίας 17χρονη πεζή σε τροχαίο με εγκατάλειψη 

5 και 18 ξημερώματα σε διάβασή πεζών στη Λ. Αθηνών (ρεύμα προς Κόρινθο) οδηγός ΙΧ παρέσυρε,  τραυμάτισε σοβαρά και εγκατέλειψε 17χρονη πεζή που έμεινε στη μέση του δρόμου ξαναχτυπήθηκε και  εγκαταλείφθηκε και από δεύτερο οδηγό ΙΧ ενώ παρέμεινε επί 28 λεπτά στο οδόστρωμα τραυματισμένη,  με μια σειρά οχημάτων να την προσπερνούν αδιάφορα… 

Το θύμα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που έφτασε 28 λεπτά μετά στο Αττικό νοσοκομείο. 27 Ιουνίου Εύβοια: Νεκρός 16χρονος οδηγός μηχανής σε τροχαίο με εγκατάλειψη από «οδηγό» νταλίκας. 17 χρόνος οδηγώντας νταλίκα (!) λίγο μετά τις 14.00, μέσα στην Κάρυστο, παραβίασε SΤOP παρέσυρε,  τραυμάτισε θανάσιμα και εγκατέλειψε έναν 16χρονο οδηγό μηχανής. 

Ο δράστης συνελήφθη αργότερα μερικά χιλιόμετρα μακριά και αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα

Ο πρόεδρος του SOS Τροχαία Εγκλήματα Γιώργος Κουβίδης στο δελτίο ειδήσεων του Kontra channel για το θεμα των τροχαίων με εγκατάλειψη: 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί