Κεντροαριστερά: Εξελίξεις και προοπτικές

Tου Χάρη Μαμουλάκη*

Η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής των κομμάτων του προοδευτικού χώρου της κεντροαριστεράς, με πρωτευούσης σημασίας των ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, βρέθηκε ξανά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μετά τις Ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Των Ευρωεκλογών που έδειξαν την αποδοκιμασία της αλαζονικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ από τον ελληνικό λαό. Άλλωστε, το γεγονός του χειρότερου εκλογικού αποτελέσματος από την ιστορία της ΝΔ συνιστά πολιτικό γεγονός και δεν μπορεί να καμουφλαριστεί όση προσπάθεια κι αν καταβάλλει ο Πρωθυπουργός, το πολυπληθέστερο Υπουργικό Συμβούλιο στην ιστορία του τόπου καθώς και το πολυάριθμο επικοινωνιακό του επιτελείο. Παρά ταύτα, παραμένει ένα αδιαμφησβήτητο γεγονός, που στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποδοκιμασίας των πολιτικών του.

Ταυτόχρονα όμως, η κάλπη των Ευρωπαϊκών εκλογών έστειλε και ένα ισχυρό μήνυμα προς τον χώρο της κεντροαριστεράς. Ένα μήνυμα – πρόκληση ανασύνταξης και ανασυγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Αυτό το μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία το αποκωδικοποιήσαμε σωστά και από την πρώτη στιγμή, αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη επαναπροσδιορισμού, με στόχο την ανταπόκριση στις σύγχρονες προκλήσεις. Προκλήσεις που ανταποκρίνονται τόσο σε φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, όπως είναι το κόστος ζωής, κόστος στέγασης, Δημόσιας Υγεία, Δημόσια Παιδεία, Κράτος Δικαίου. Ζητήματα που απαιτούν λύσεις. Πρακτικές και ρεαλιστικές.

Ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς, περνάει μέσα από συνέργιες και συμμαχίες. Μέσα και έξω από τη Βουλή. Αυτό άλλωστε είναι ένα προνομιακό πεδίο της κεντροαριστεράς, όπου χωρίς αγκυλώσεις και εξαρτήσεις, μπορούμε να βάζουμε το κοινό καλό, το συμφέρον της χώρας και του λαού της, πέρα και πάνω από μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Με έναν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο οποίος θα ηγείται αυτής της προσπάθειας, επιδιώκοντας και χτίζοντας συμμαχίες με άλλα προοδευτικά κόμματα και κινήματα, έχοντας τη δυνατότητα να δημιουργήσει ενιαία μέτωπα απέναντι στη δεξιά και τον λαϊκισμό που τη συνοδεύει.

Σήμερα, έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία. Μπορεί να μην είναι η τελευταία, αλλά σίγουρα είναι σημαντική: Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα βάλουν ένα τέλος στο αλαζονικό καθεστώς της κυβέρνησης της ΝΔ. Θα βάλουν τέλος σε πολιτικές που ευνοούν λίγους και ισχυρούς. Θα βάλουν τέλος στα καρτέλ της αισχροκέρδειας και της εκμετάλλευσης.

Η ενίσχυση των κοινωνικών κινημάτων που θέτουν το συμφέρον της χώρας και των πολλών, πέρα και πάνω από τα κέρδη των «εκλεκτών φίλων», είναι μονόδρομος.

Η σύνδεση της κεντροαριστεράς με κάθε κοινωνική ομάδα είναι απαραίτητη. Και η ενίσχυση της γείωσής μας με τη νέα γενιά που έρχεται στο προσκήνιο, αναγκαία.
Μόνο έτσι θα μπούμε ξανά στα μονοπάτια της κοινωνικής Δικαιοσύνης. Της ισότητας και της ισονομίας. Της ελπίδας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα έρθουν ξανά στο προσκήνιο οι πολιτικές που θα στηρίζουν το κοινωνικό κράτος, θα αξιοποιούν την τεχνολογική πρόοδο, θα φέρνουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, θα ενισχύουν τη Δημοκρατική συμμετοχή.

Η κεντροαριστερά μπορεί και πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της και να την επαναπροσδιορίζει διαρκώς μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον. Να βάλει στην ατζέντα της την επικοινωνία μαζί με την ουσία, την ανάδειξη νέων ανθρώπων που μπορούν να προσφέρουν, τις απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις.

Η κεντροαριστερά, ο προοδευτικός κόσμος, με τις κατάλληλες στρατηγικές μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Στην προώθηση μιας πιο δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας. Σε αυτές τις εξελίξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μπορεί και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.

*Ο Χάρης Μαμουλάκης είναι Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου – Πολιτικός Μηχανικός BEng MSc

Πρώτη δημοσίευση, εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 6/7/2024

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί