Εκπρόσωπος εργαζομένων ΚΕΘΕΑ σε σχέση με το νομοσχέδιο για τη ψυχική υγεία που βγήκε σε διαβούλευση:
Μέσα στο κατακαλόκαιρο και με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση και το υπουργείο ετοιμάζονται να διαπράξουν έγκλημα σε βάρος της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης.
Με αυτό το νομοσχέδιο, που βγήκε σε διαβούλευση στις 5/7, δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες των εργαζομένων και των συλλόγων οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, που πλάι σε άλλους μαζικούς φορείς βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις μήνες τώρα, έχουν καταδικάσει το νομοσχέδιο αυτό και έχουν προειδοποιήσει ότι πρόκειται για πλήρη διάλυση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.
Συγκεκριμένα για την απεξάρτηση, αν αυτό το νομοσχέδιο ψηφιστεί, το ΚΕΘΕΑ καταργείται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και μαζί του κι άλλα προγράμματα απεξάρτησης με χρόνια εμπειρίας και με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Στην θέση τους θα φτιαχτεί ένας υπερφορέας, ένα ΝΠΙΔ, με το όνομα Ε.Ο.Π.Α.Ε. Η φιλοσοφία και το θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ που το καθιστά αποτελεσματικό τις τελευταίες δεκαετίες θα αφανιστεί και η ολοκληρωμένη θεραπεία των ανθρώπων και των οικογενειών τους θα αντικατασταθεί με τη «παροχή υπηρεσιών» και τη «μείωση της βλάβης».Η πρόληψη, η παρέμβαση στους εφήβους,η έμφαση στις νόμιμες εξαρτήσεις (αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο) που όλο και γιγαντώνονται, αλλά και η βοήθεια της οικογένειας των εξαρτημένων ατόμων, λείπουν παντελώς από τον νέο φορέα που οραματίζεται το υπουργείο.
Παράλληλα, όχι μόνο δεν λύνεται με κανέναν τρόπο η τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα με την υποστελέχωση, αλλά γιγαντώνεται, αφού δεν αναφέρεται πουθενά τί θα γίνει με πάνω από τους μισούς εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μόλις λήξει η σύμβασή τους, ενώ φυσικά δεν προβλέπονται προσλήψεις, παρά μόνο μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ φορέων και υπηρεσιών για να μπαλώνουν τρύπες.
Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση έχει σημαντικούς λόγος για μία τόσο προκλητική υποβάθμιση της δημόσιας απεξάρτησης. Στο ίδιο νομοσχέδιο που κλείνει το ΚΕΘΕΑ και άλλους φορείς, επισημαίνει συνεχώς ότι ένας από τους βασικούς στόχους του νέου φορέα είναι η ενθάρρυνση και ο συντονισμός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην απεξάρτηση. Ιδιώτες και ΜΚΟ είναι ευπρόσδεκτοί να κάνουν την απεξάρτηση πεδίο επιχειρηματικότητας και κερδοφορίας, ενώ μάλιστα τους υπόσχεται ότι θα αδειοδοτήσει και όσες τέτοιες επιχειρήσεις δρουν παράνομα και αντιεπιστημονικά εδώ και χρόνια στη χώρα μας ανενόχλητες.
Δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε από το νομοσχέδιο αυτό. Αντίθετα, έχουμε γνωρίσει πολύ καλά, ειδικά εδώ στη Κρήτη τί σημαίνει υποβάθμιση της δημόσιας υγείας. Η απεξάρτηση και η ψυχική υγεία χρειάζεται χρηματοδότηση και στελέχωση με προσωπικό, ενίσχυση τον προγραμμάτων που ήδη δρουν με αποτελεσματικότητα και όχι κλείσιμο και συγχωνεύσεις.
Να μη περάσει το διαλυτικό αυτό νομοσχέδιο. Η δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση και ψυχική υγεία είναι δικαίωμα που αφορά όλη τη κοινωνία και ως τέτοιο θα το υπερασπιστούμε!
Φουντά Σταυρούλα, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, θεραπευτικό προσωπικό στο ΚΕΘΕΑ Αριάδνη