Στην ακύρωση του συμβολαίου αγοραπωλησίας του ακινήτου «φιλέτου» επί της οδού Γιαμπουδάκη από την τότε τρόφιμο της Αγίας Σκέπης, Ασπασία Πατεράκη, στην σύζυγο του εργολάβου που την ίδια περίοδο εκτελούσε εργασίας ανακαίνισης στο ίδρυμα, οδηγήθηκε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Χανίων, κάνοντας δεκτή την σχετική αγωγή δύο ανιψιών της θανούσης που έφυγε από την ζωή τον Δεκέμβριο του 2017, τρία χρόνια μετά την μυστηριώδη μεταφορά της στο ίδρυμα σε χρόνο εξπρές και υπό συνθήκες που διερευνώνται.
Με την ίδια απόφαση, το Δικαστήριο ακυρώνει και το πληρεξούσιο με το οποίο η 90χρονη εξουσιοδοτεί την υπεύθυνη της δομής να ενεργεί αντ’ αυτής, κρίνοντας πως και στις δύο χρονικές φάσεις, η Πατεράκη δεν είχε συνείδηση των πράξεών της και ήταν εντελώς ανίκανη να προσδιορίσει με συνείδηση την βούλησή της
Πρόκειται για ένα ακίνητο πουλήθηκε 50.000 ενώ η αντικειμενική του αξία ανερχόταν σε 157.000 ευρώ και η εμπορική σχεδόν 300.000 ευρώ Μάλιστα ούτε το τίμημα αυτό των 50.000 ευρώ έχει εντοπιστεί καθώς υποτίθεται ότι καταβλήθηκε τοις μετρητοίς.
Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο της απόδοσης ευθυνών για τις συνθήκες διαβίωσης και τους θανάτους τουλάχιστον 32 ηλικιωμένων μέσα στο ίδρυμα, υπόθεση για την οποία κατηγορούνται οι συνιδιοκτήτριες, μητέρα και κόρη, δύο γιατροί, ένας παθολόγος και ένας ψυχίατρος, η προϊσταμένη νοσηλεύτρια και η μαγείρισσα και η οποία θα εκδικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας μετά και την επαναφορά της κατηγορίας της κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης, με έναρξη στις 27 Νοεμβρίου.
Την υπόθεση χειρίζεται αστικά και ποινικά το δικηγορικό γραφείο Χαζηράκη, με την Άρτεμις Χριστοπούλου – Χαζηράκη να κάνει λόγο για «μια εξαιρετικά ευχάριστη μέρα, μια μέρα δικαίωσης για εμάς που εκπροσωπούμε της ανιψιές της Ασπασίας Πατεράκη, η οποία υπό αδιευκρίνιστες μέχρι σήμερα συνθήκες είχε σχεδόν απαχθεί και είχε πάει στο ίδρυμα της Αγίας Σκέπης.
Το Δικαστήριο λοιπόν και συγκεκριμένα το πολυμελές πρωτοδικείο Χανίων, στην απόφασή του οδηγήθηκε στην κρίση ότι τόσο κατά τον χρόνο τόσο σύνταξης του πληρεξουσίου όσο και κατά την σύνταξη της σύμβασης πώλησης, η ίδια ήταν ανίκανη για την κατάρτιση σύμβασης δηλαδή δεν είχε ούτε τη διαύγεια πνεύματος ούτε την πνευματική ισορροπία ώστε να μπορεί με πλήρη συνείδηση να προσδιορίσει την βούλησή της.
Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι θα παίξει ρόλο και στην έκβαση των ποινικών δικαστηρίων » σημειώνει η κα Χριστοπούλου – Χαζηράκη, σχολιάζοντας πως «ήταν η μοναδική της κατοικία οπότε θεωρώ ότι η κρίση του δικαστηρίου να αναγνωρίσει την ακυρότητα του συμβολαίου, των πληρεξουσίων κλπ είναι μια κρίση απολύτως δίκαιη. Γενικά το γραφείο όλα αυτά τα χρόνια κινήθηκε πολύ σεμνά και πολύ ταπεινά παρότι αφορά μια πολύκροτη υπόθεση και θεωρούμε ότι κάναμε τα σωστά βήματα.».
Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή του ακινήτου στις δύο νόμιμες κληρονόμους της γιαγιάς, οι οποίες διεκδικούν επίσης τα μισθώματα από όλα αυτά τα χρόνια της αστικής εκμετάλλευσης του κτηρίου.
Πώς άρπαξαν τη γιαγιά
Σήμερα η κοινωνική λειτουργός που μετέφερε την ηλικιωμένη στην Αγία Σκέπη παρά τη θέλησή της παραπέμπεται για «αρπαγή και συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση, με προσδοκώμενο περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ», ενώ κατηγορούμενες είναι και δύο γυναίκες συμβολαιογράφοι αλλά και ο τελικός αγοραστής.
Κομβικό ρόλο στην υπόθεση έχει η κοινωνική λειτουργός της διεύθυνσης υγείας και πρόνοιας της Π.Ε. Χανίων, η οποία φέρεται να ενήργησε αυθαίρετα και χωρίς εισαγγελική παραγγελία για την απομάκρυνση της ηλικιωμένης από το σπίτι της. Η συγκεκριμένη υπάλληλος που σήμερα έχει συνταξιοδοτηθεί, είπε ότι ενεργούσε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, κάτι που όμως στην συνέχεια αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε.
Σε ερώτηση του zarpanews.gr για τις συνθήκες της απομάκρυνσης, η επίσημη θέση της υπηρεσίας είναι ότι υπήρχαν κλήσεις από γείτονες ότι η ηλικιωμένη «τα έχει χάσει» και περιφέρεται πάνω-κάτω σε ένα επικίνδυνο μπαλκόνι χωρίς κουπαστή.
Ωστόσο, περίοικοι μεταφέρουν στο zarpanews.gr την έκπληξή τους για τα γεγονότα της εποχής, υποστηρίζοντας ότι η ηλικιωμένη ήταν πάντα περιποιημένη και καθαρή, ότι η γειτονιά είχε την έγνοια της και ότι όλοι απόρησαν με την ξαφνική της απομάκρυνση.
Εμπλοκή δύο συμβολαιογράφων
Στη δικογραφία εμπλέκoνται και δύο συμβολαιογράφοι των Χανίων: Η συμβολαιογράφος που έκανε το πληρεξούσιο ενώ η ηλικιωμένη ήταν σε ανισορροπία και η δεύτερη συμβολαιογράφος που έκανε την αγοραπωλησία.
Κατηγορούμενος είναι ακόμα ο τελικός αγοραστής, ο εργολάβος, η σύζυγος του οποία εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια.
Πηγή: zarpanews.gr