Μινώα: Δήμος και φορείς απαιτούν εφαρμογή σχεδίου για την ανασυγκρότηση μετά το σεισμό -Συλλαλητήριο 24 Ιουλίου

Στη σύσταση Επιτροπής Αγώνα προχώρησαν, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και όλοι οι φορείς της περιοχής, με στόχο τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση, όσων δικαιούται ο τόπος, μετά την ενημέρωση όλων των υπουργείων που έγινε το προηγούμενο διάστημα.

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, στη διάρκεια συνάντησης που συγκάλεσε για την ενημέρωση των φορέων του τόπου, την Παρασκευή 5 Ιουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, ενημέρωσε ότι έχει μεν δρομολογηθεί ένας διάλογος με ορισμένα υπουργεία και έχουν ληφθεί επιμέρους θετικές αποφάσεις αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και χρειάζεται ουσιαστικές παρεμβάσεις και εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου της Δημοτικής Αρχής. Στη συνέχεια παρουσίασε εκτενώς τις ανάγκες της περιοχής και τα αιτήματα του Δήμου από την Πολιτεία και δεν απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα αν δεν υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση! Ορίστηκε μάλιστα η 24η Ιουλίου ως μέρα προειδοποιητικής δράσης. 

Το διεκδικητικό πλαίσιο της  Επιτροπής Αγώνα κινείται σε δύο άξονες με στόχο πρώτον, να ανασυγκροτηθεί η περιοχή από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 και δεύτερον να συγχρονιστεί η ανάπτυξη όλου του Δήμου, με τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Ζητούμενο από τη Δημοτική Αρχή, αλλά και όλη την τοπική κοινωνία, που αγωνιά για το μέλλον της, είναι η αναζωογόνηση του τόπου, μέσα από άμεσες διαδικασίες και ουσιαστική δέσμη μέτρων αλλά και χρηματοδότηση του  υλοποιήσιμου και ρεαλιστικού σχεδιασμού, ο οποίος θα έπρεπε ήδη να έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και όλοι οι φορείς της περιοχής που συνυπογράφουν μάλιστα και σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό, καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στις παρακάτω ενέργειες, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της απέναντι στην περιοχή και την κοινωνία του Δήμου:

 Συγκεκριμένα: 

1. Το Υπουργείο Υποδομών που έχει την ευθύνη του Αεροδρομίου, η πολιτική ηγεσία του οποίου απαξιοί να συναντηθεί με την δημοτική αρχή, οφείλει:

α) Να καταβάλει επιτέλους τις υποχρεώσεις του και να χρηματοδοτήσει το Δήμο για τα αναγκαία έργα 31εκ. 671.000 ευρώ που έχουμε ζητήσει και βάσει του άρθρου 18 της Σύμβασης Παραχώρησης  και αφορούν:

 –  Μικρά αντιπλημμυρικά 

– Οδικά Έργα και άμεση αποκατάσταση της βατότητας όλων των προσβάσεων και των δικτύων άρδευσης (40 χιλιόμετρα) που αποκόπηκαν από τα έργα.

 – Επανασύνδεση και Αποκατάσταση δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας.

 – Έργα περιβαλλοντικής προστασίας π.χ. απορροές του Βιολογικού για χρήση στην άρδευση. 

– Έργα ύδρευσης – αποχέτευσης.

β) Να φροντίσει για την καταβολή των απαλλοτριώσεων και του χαμένου εισοδήματος για όλο το διάστημα από την αποξένωση της αγροτικής γης από τους ιδιοκτήτες τους, για το οποίο δεν έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις.

γ) Να εφαρμοστεί η τροποποίηση Βορίδη για τα «κληροτεμάχια». 

δ) Να σταματήσουν επιτέλους οι υπάλληλοι, εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου να ζητούν συνεχώς αναβολές στα δικαστήρια για τις απαλλοτριώσεις. 

ε) Να οριστεί ο Δήμος  Μινώα Πεδιάδας διαχειριστής της εντός του Αεροδρομίου έκτασης, για την προβολή των τοπικών προϊόντων.

στ) Να αναπροσαρμοστεί το ανταποδοτικό τέλος 1% σε 2% για το Δήμο Μινώα Πεδιάδας όπως είχαν υποσχεθεί όλες οι κυβερνήσεις.

ζ) Να μελετήσει την δυνατότητα για μέσο Σταθερής Τροχιάς και να αναβαθμίσει τις  εναλλακτικές συνδέσεις του Αεροδρομίου με Βορά και Νότο.

ι) Τοπικό Σύμφωνο Απασχόλησης με προτεραιότητα στους εργαζόμενους της περιοχής.

2. Τα Υπουργεία Οικονομίας, ΠΕΚΑ, Εσωτερικών κτλ, να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής που περιλαμβάνει:

– Για την αναζωογόνηση της περιοχής:

α) Ειδικό Πρόγραμμα ανάπλασης των οικισμών με προτεραιότητα στους σεισμόπληκτους οικισμούς και χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, σήμερα μας διαθέτουν 180.000 ευρώ το χρόνο!!! 

β) Πρόγραμμα ανακαίνισης, ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής στήριξης κατοικιών για επαγγελματική αξιοποίηση ή για ιδιοκατοίκηση.

– Αποκατάσταση δημοτικών και δημόσιων εν γένει κτιρίων. 

– Πρόγραμμα Σχολικής στέγης  Αρκαλοχώρι, Καστέλλι, Θραψανό.

– Πρόγραμμα κοινωνικών υποδομών. 

– Πρόγραμμα στήριξης της Τοπικής Επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

– Έργα υποδομών και στήριξης του Πρωτογενή Τομέα. 

– Στοχευμένα Προγράμματα βιώσιμης τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.

– Ίδρυση Δημόσιου ΙΕΚ με τις αναγκαίες ειδικότητες για την αναπτυξιακή προοπτική.

– Προστασία, ανάδειξη, επισκεψιμότητα  και δικτύωση των αρχαιολογικών χώρων.

– Αποδοχή των προτάσεων μας για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

3. Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας οφείλει:

-Να προχωρήσει στην απλοποίηση επιτέλους των διαδικασιών αδειοδότησης, επισκευής και ανοικοδόμησης των ιδιωτικών σεισμόπληκτων κτιρίων και στη στελέχωση του ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου όπως έχει δεσμευτεί ο Υφυπουργός.

– Να ενισχυθούν χρηματοδοτήσεις προς τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών. 

4. Να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της η παραχωρησιούχος  Εταιρία, όπως πηγάζουν από την Σύμβαση Παραχώρησης αλλά και από την Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη απέναντι στην Τοπική Κοινωνία. (Στο Δαμάσι Θεσσαλίας, η παραχωρησιούχος έφτιαξε το Δημοτικό Σχολείο, σε μας ΤΙΠΟΤΑ, πέρα από κάποιες χορηγίες σε εκδηλώσεις). Έχουμε υποβάλλει στις εταιρείες ΔΑΗΚ και  ΤΕΡΝΑ πλαίσιο συνεργασίας και μέχρι σήμερα δεν λάβαμε απάντηση. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί