ΕΡΤ: Οι αποκαλύψεις για το πτυχίο του Ζούλα και τη «μαύρη» τρύπα εκατομμυρίων- Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προκάλεσαν οι αναφορές για δεκάδες εκατομμύρια που φαίνεται να χρωστούν στην ΕΡΤ οι εναλλακτικοί πάροχοι ενέργειας, καθώς επίσης και οι αποκαλύψεις για το πτυχίο του Κωνσταντίνου Ζούλα.

Όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, «τα όσα αποκαλύπτονται από σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Κωνσταντίνο Ζούλα, αναδεικνύουν το τι εννοεί ο Κυρ. Μητσοτάκης με την “αριστεία”. Τα οικονομικά πεπραγμένα της διοίκησης της ΕΡΤ επί προεδρίας του κ. Ζούλα, τον οποίο είχε προτείνει για τη συγκεκριμένη θέση ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης το 2019, ενώ διατελούσε διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ (!), έχουν ως εξής: Χρέη ύψους 122 εκατομμυρίων ευρώ προς τους παρόχους ενέργειας και ραγδαία πτώση κερδών τα τελευταία δύο χρόνια».

Επιπλέον, συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «όπως επισημαίνεται από τα σχετικά ρεπορτάζ, ο κ. Ζούλας δεν διαθέτει πτυχίο αναγνωρισμένο από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, το οποίο είναι προαπαιτούμενο για τη συγκεκριμένη θέση.

Απαιτούμε από τον κ. Μητσοτάκη και τη διοίκηση της ΕΡΤ να δώσουν στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία της ΕΡΤ. Επιπλέον, ο κ. Ζούλας και η κυβέρνηση οφείλουν να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις αναφορικά με τους τίτλους σπουδών του. Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι και δεν πρέπει να είναι τσιφλίκι της ΝΔ και της κυβέρνησης» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζεται ότι από ελέγχους των ορκωτών λογιστών στην ΕΡΤ, εντοπίζεται κενό επάρκειας ελεγκτικών τεκμηρίων αναφορικά με το ύψος των εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες, καθώς επίσης και από το κόστος για την κάλυψη των ζημιών που προκύπτουν από την αδυναμία είσπραξης των συγκεκριμένων απαιτήσεων. Το χειρότερο όμως είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να απαλλάξει τους ενεργειακούς παρόχους από την παρακράτηση του τέλους.

Συγκεκριμένα και με βάση δημοσιεύματα, οι απαιτήσεις των εισπράξεων που δεν ρευστοποιήθηκαν προς όφελος της δημόσιας τηλεόρασης:

  • για τη χρήση του 2019 υπολογιζόταν την 31/12/2019 σε 100 εκατομμύρια ευρώ και η ζημία από αυτή την εξέλιξη ανήλθε σε 45 εκατομμύρια ευρώ.
  • για το 2021 τα ελεγκτικά ευρήματα δείχνουν ότι οι μη ρευστοποιημένες απαιτήσεις ανήλθαν σε 114,5 εκατομμύρια ευρώ και η ζημία έφτασε στα 48,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ
  • και το 2022 τα δεδομένα δείχνουν επιβάρυνση με τους συγκεκριμένους δείκτες να διαμορφώνονται σε 122 και 51,4 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι το πρόβλημα της μη είσπραξης του ανταποδοτικού τέλους, αφορά και το 2023, που σημαίνει ότι τα διαφυγόντα έσοδα αγγίζουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το πτυχίο του Κωνσταντίνου Ζούλα

Σύμφωνα με το powergame.gr, σάιτ του ομίλου του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη, «ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΡΤ δεν διαθέτει πτυχίο αναγνωρισμένο στην Ελλάδα, το οποίο είναι προϋπόθεση για να μπορεί κάποιος, όχι να διοικήσει, αλλά ακόμα και να είναι υποψήφιος για να διοικήσει δημόσιο οργανισμό, σύμφωνα με τον νόμο Κεραμέως».

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ίδιο δημοσίευμα, ο Κωνσταντίνος Ζούλας ζητεί να εξαιρεθεί η ΕΡΤ από τον νόμο Κεραμέως, με ειδική ρύθμιση, δεύτερη, έπειτα από εκείνη για τις ανείσπρακτες οφειλές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί