«Συνεχείς είναι οι αφίξεις μεταναστών στην Κρήτη και την Γαύδο. Το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλείται να σηκώσει το βάρος μιας ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς υποδομές και βεβαίως χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό το Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2024, περίπου 1500 άνθρωποι αφίχθηκαν στα νότια παράλια της Κρήτης και της Γαύδου. Πρόκειται για μια χρονίζουσα, πλέον, κατάσταση η οποία δημιουργεί εύλογη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, επιβαρύνει το έργο των φορέων της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι στην ουσία χωρίς σχετικούς πόρους, αναλαμβάνουν το κόστος των πρώτων ωρών ή και ημερών φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων και φυσικά επιφορτίζει την καθημερινότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος», τονίζει προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Μετανάστευσης και Ασύλου, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Ο Βουλευτής υπενθυμίζει στους αρμόδιους Υπουργούς ότι «σε προηγούμενή ερώτησή του με Α.Π. 3734/12-03-2024, είχε επισημάνει πως οφείλουν να ενισχύσουν άμεσα το Λιμενικό Σώμα στην Κρήτη, τα στελέχη του οποίου επιφορτίζονται με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Στις 3 Απριλίου 2024, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε απάντηση της παραπάνω ερώτησης μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι «περαιτέρω, προωθείται η μεταβολή κατηγορίας από τέταρτη σε τρίτη των Λιμενικών Αρχών Αγίας Γαλήνης, Χώρας Σφακίων, Παλαιόχωρας, Σελίνου, Κόκκινου Πύργου και Καλών Λιμένων, ενώ με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 2415.1/984/2024/29-3-2024 διαταγή της Λιμενικής Αρχής Χανίων επεκτάθηκε η λειτουργία του Λιμενικού Φυλακίου Γαύδου καθ’ όλη τη διάρκεια τους έτους».
Και επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που απαιτείται για την εφαρμογή της παραπάνω απόφασης, τους καλεί να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων για την αναβάθμιση των Λιμενικών Αρχών στις περιοχές της Κρήτης που αναφέρονται παραπάνω.
Επιπρόσθετα, επειδή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του, το 2030 έως το 2035 θα έχει συνταξιοδοτηθεί το 50% του στελεχιακού προσωπικού που υπηρετεί σήμερα, ενώ ο Μέσος Όρος ηλικίας με τα σημερινά δεδομένα παραμένει στα 45 και άνω έτη, ο Φραγκίσκος Παρασύρης θεωρεί αναγκαίες τις μαζικές προσλήψεις στο Λιμενικό Σώμα, καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες κυρίως στις περιοχές που επιφορτίζονται με την υποδοχή και στη συνέχεια με τη μεταγωγή μεγάλου αριθμού μεταναστών.
Ιδιαίτερα αναφορά κάνει στις ανάγκες για το Λιμάνι του Ηρακλείου υπογραμμίζοντας το Υπουργείο Ναυτιλίας οφείλει να αυξήσει τις οργανικές θέσεις του Λιμενικού Σώματος στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Λιμάνι του Ηρακλείου, το οποίο με βάση τα επίσημα στοιχεία είναι το τρίτο μεγαλύτερο Λιμάνι της Ελλάδας.
Με δεδομένο, μάλιστα, το γεγονός ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας επικαλείται τις ελλείψεις σε κτίρια και υποδομές στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις ελλείψεις στο Σώμα, ο Βουλευτής ζητά τη σχετική ενημέρωση για την ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδιασμού για την αναβάθμιση ή επέκταση της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων.