Αλέξης Καλοκαιρινός: «Μπορώ να μιλήσω σαν μαθητής του Θεοχάρη Δετοράκη. Μαθητής που έγινε συνοδοιπόρος του».
Στην εκδήλωση με τίτλο «Θεοχάρης Δετοράκης ο δάσκαλός μας», που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Ελληνικής Γλώσσας και Μουσικής στη μνήμη του αείμνηστου Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Θεοχάρη Δετοράκη, παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος υπήρξε μαθητής αλλά και συνοδοιπόρος του.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Αλέξης Καλοκαιρινός, αναφέρθηκε στην κοινή 30νταετή διαδρομή με τον Θεοχάρη Δετοράκη, στην προσφορά του ως Προέδρου της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών επί τέσσερις θητείες, στην εξέλιξη που δόθηκε στα Διεθνή Κρητολογικά Συνέδρια όπου ο Θεοχάρης Δετοράκης άσκησε διαδοχικά τη γενική γραμματεία για να προεδρεύσει στο Συνέδριο του 2001, στη πολύπλευρη συμβολή του στον ειδικότερο τομέα της επιστήμης του αλλά και ως λαογράφου και ιστορικού της Κρήτης, που έγραψε την επίτομη «Ιστορία της Κρήτης» και συνεχάρη την Εταιρία Ελληνικής Γλώσσας και Μουσικής και το Διοικητικό της Συμβούλιο για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης.
Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού:
«Άννα, Μαρίνα, Στάθη και οικογένεια του αγαπημένου μας Θεοχάρη Δετοράκη, έχει περάσει ενάμισης χρόνος χωρίς τον Θεοχάρη Δετοράκη και στέκομαι μπροστά σας με την ιδιότητα και του Δημάρχου αλλά δεν μπορώ να μιλήσω σαν Δήμαρχος όταν μπορώ να μιλήσω σαν μαθητής του Θεοχάρη Δετοράκη. Μαθητής που έγινε συνοδοιπόρος του. Κι αυτή ήταν μια μεγάλη διαδρομή, ήταν μια διαδρομή 30 χρόνων μαζί με τον Θεοχάρη Δετοράκη από την οποία – και κυρίως αυτό θέλω να καταθέσω – ωφελήθηκα πάρα πολύ. Κι αυτή η ωφέλεια που έγινε σε μένα νομίζω ότι ήταν συνυφασμένη με την κοινή ωφέλεια, με την προσφορά τη συνολική του Θεοχάρη Δετοράκη και στα πνευματικά πράγματα αλλά και σε αυτό το οποίο αποπνέει πολιτιστικά ο τόπος μας, η πόλη ιδιαίτερα, ο τόπος γενικότερα.
Όπως γνωρίζετε, ο Θεοχάρης Δετοράκης διαδέχθηκε το Μενέλαο Παρλαμά στην προεδρία της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών το 1997. Άσκησε την προεδρία της ΕΚΙΜ επί τέσσερις θητείες έως το 2009 και είχα την τύχη και νομίζω μπορώ να πω και στο χώρο αυτό ταιριάζει ακόμα περισσότερο, την ευλογία, να είμαι ο Γραμματεύς του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Και βέβαια δεν είναι η στιγμή για να κάνουμε ένα απολογισμό ακόμα και συνοπτικό διότι ακόμα και ένας συνοπτικός απολογισμός θα έπαιρνε χρόνο αρκετό. Ωστόσο, αυτό που έγινε στο Ιστορικό Μουσείο, η εξέλιξη που δόθηκε στα Διεθνή Κρητολογικά Συνέδρια, όπου ο Θεοχάρης Δετοράκης άσκησε διαδοχικά τη γενική γραμματεία για να προεδρεύσει στο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο του 2001 έχοντας στα προηγούμενα του 1991 και του 1996 διατελέσει ο Γενικός τους Γραμματέας, δεν ξέρω αν όλοι αντιλαμβανόμαστε τί μόχθος είναι αυτός. Αυτά φέρουν, όπως λέμε τώρα που έχει γίνει μια έκφραση του συρμού, το αποτύπωμα, αλλά πραγματικά φέρουν τη δική του σφραγίδα και κυρίως έχουν μορφοποιηθεί με μια δυναμική και η δυνατότητα που δόθηκε σε μένα να σταθώ στο πλάι του Θεοχάρη Δετοράκη και να συνοδοιπορήσω μαζί του θεωρώ ότι ήταν μια πραγματική χάρις. Μου δόθηκε αυτή η χάρις.
Ο Θεοχάρης Δετοράκης – και χαίρομαι που είμαστε τόσοι πολλοί σε αυτή την αίθουσα και αυτή τη μέρα που δεν είναι μια πολύ εύκολη μέρα για να βρεθούμε και να τον σκεφτούμε όλοι μαζί, δεν λέω να τον θυμηθούμε, θεωρώ ότι όλοι τον θυμόμαστε – ήταν βεβαίως ο βυζαντινολόγος, ο αγιολόγος ο οποίος έχει σίγουρα αποδώσει μια πολύ σημαντική συμβολή στον ειδικότερο τομέα της επιστήμης του. Αλλά ήταν επίσης και ο λαογράφος, ο λαογράφος της Κρήτης, και ήταν και ο ιστορικός της Κρήτης και ήταν και ο άνθρωπος ο οποίος έγραψε αυτό το οποίο δεν αποτολμήθηκε και ούτε καν έχει αποτολμηθεί μέχρι και σήμερα από τότε που ο ίδιος το έκανε: Τη επίτομη ιστορία της Κρήτης η οποία βεβαίως μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Αυτό το εύρος, αυτή η ευρεία επιστημοσύνη είναι κάτι που αυτή τη στιγμή, ίσως να μην υπάρχουν οι προϋποθέσεις, και της κατανομής της γνώσης και οι θεσμικές προϋποθέσεις, το ακαδημαϊκό περιβάλλον για να ξαναεμφανιστεί. Αλλά ήταν πολύ χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Ήταν χαρακτηριστικό του ανδρός.
Θέλω να μαρτυρήσω, τελειώνοντας, για το Θεοχάρη Δετοράκη, από τη μεγάλη γνωριμία που είχα μαζί του από την διαρκή μας συμπόρευση, ότι δραστηριοποιούνταν στο χώρο αυτό, στο χώρο του πνεύματος, ο Θεοχάρης Δετοράκης ήταν και ένας πολύ πρακτικός άνθρωπος. Ήταν ένας πολύ πρακτικός άνθρωπος. Είχε μια πολύ θετική σκέψη. Και αυτό το οποίο, ανάμεσα σε πολλά, τον χαρακτήριζε ήταν και μια άμεση ευθυκρισία. Ο Θεοχάρης ήξερε να εντοπίζει το σημαντικό, ήξερε να παίρνει ή να συμμετέχει σε σημαντικές αποφάσεις και ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος άνοιγε πεδίο, άνοιγε πεδίο και στους συνεργάτες του, ανάμεσα στους οποίους είχα και εγώ την τύχη να βρεθώ και να περπατήσω μαζί του.
Θέλω να συγχαρώ την Εταιρία Ελληνικής Γλώσσας και Μουσικής και το Διοικητικό της Συμβούλιο για αυτή την πρωτοβουλία και να ευχηθώ φεύγοντας απόψε από εδώ, αυτή η μνήμη που έχουμε, που νομίζω ότι είναι βαθιά μέσα μας, και ο πλούτος τον οποίο έχουμε αποκομίσει από το Θεοχάρη Δετοράκη, να είναι ακόμα περισσότερο στερεωμένος.».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, την Κυριακή 30/6, στην Εκκλησία του Αγίου Πέτρου (των Δομηνικανών).