Β. Σμπώκος: Επερώτηση για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των δημόσιων πανεπιστημιακών και ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης

Επερώτηση για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των δημόσιων πανεπιστημίακών και ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης, κατέθεσε ο Περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου κ.Βασίλης Σμπώκος.
Η επερώτηση θα συζητηθεί στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης, την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024.

Ολόκληρο το κείμενο της επερώτησης του κυρίου Σμπώκου:

“Προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κ. Ευάγγελο Ζάχαρη 

Κύριε πρόεδρε 

Την τελευταία χρονική περίοδο και με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, αναδείχθηκε γλαφυρά η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των δημόσιων Πανεπιστημίων στην Περιφέρεια μας.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου τα τελευταία 15 χρόνια, έχουν μειωθεί η χρηματοδότηση  58% και οι μόνιμες θέσεις απασχόλησης διδακτικού, επιστημονικού και λοιπού προσωπικού πάνω από 20%.
Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Παράλληλα σε πρόσφατη επίσκεψη μου στο Ινστιτούτο Έρευνας Τεχνολογίας και σε συνάντηση με εργαζόμενους, διαπίστωσα ότι η χρηματική επιχορήγηση του Κράτους προς το Ι.Τ.Ε.είναι σταθερή από το 2017-18 μέχρι σήμερα.
Αλλά το 2017-18 βρισκόμασταν σε μνημονιακές συνθήκες.Ενώ σήμερα 6 χρόνια μετά, εκτός μνημονίων και όπως παρουσιάζεται η κατάσταση της Εθνικής μας Οικονομίας, με σταθερότητα, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ανάκαμψης, δεν δικαιολογείται να μην έχει αυξηθεί το συγκεκριμένο κονδύλι.
Οφείλω να σημειώσω ότι τα χρήματα αυτά αφορούν τη λειτουργία και διαχείριση σε ετήσια βάση του Ιδρύματος. Δεν έχουν σχέση με την έρευνα, όπου όπως μου εξήγησαν οι εργαζόμενοι, η συνεισφορά του Κρατικού προϋπολογισμό μέσω του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων, είναι αναιμική.

Κύριε πρόεδρε

Η  δημιουργία χαρτοφυλακίου Αντιπεριφέρειας για τη σχέση και διασύνδεση Περιφέρειας Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών  Ιδρυμάτων ήταν μια σωστή πράξη,  αρκεί να συνοδεύεται από ενέργειες και  αποφάσεις ουσιαστικής στήριξης των Πανεπιστημιακών  και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Περιφέρειας μας.

Στο πλαίσιο αυτό,  ερωτάται η Περιφερειακή διοίκηση Κρήτης:

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ποιές είναι οι πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρετε για την αναστροφή αυτής της αρνητικής κατάστασης και ποιό είναι το σχέδιο και ο προγραμματισμός σας ως Περιφερειακή διοίκηση Κρήτης για την ανάδειξη των γενικότερων προβλημάτων και την εξεύρεση των  λύσεων που απαιτούνται για την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Περιφέρειας Κρήτης

Βασίλης Μιχ. Σμπώκος
Περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί