Σκάνδαλο υποκλοπών – Krikel: Ολοκληρώνει απόρρητες συμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. και εξοφλεί τραπεζικό δανεισμό εκατ. ευρώ ενώ βρίσκεται χωρίς μέτοχο από το 2022

Ποιος ελέγχει την Krikel;

Γίνεται μία εταιρεία να βρίσκεται στα χαρτιά χωρίς μέτοχο από τον Σεπτέμβριο του 2022 και την ίδια στιγμή να ολοκληρώνει απόρρητες συμβάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και να εξοφλεί τραπεζικό δανεισμό εκατομμυρίων ευρώ; Γίνεται στην περίπτωση της Krikel, η οποία σύμφωνα με τα ρεπορτάζ έχει κομβικό ρόλο στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Όπως αναφέρει το Inside Story, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, θύμα παρακολούθησης από το παράνομο λογισμικό Predator της εταιρείας Intellexa, προχώρησε στις αρχές Ιουνίου σε επώνυμη καταγγελία κατά της εταιρείας Krikel, συμφερόντων Γιάννη Λαβράνου. Η καταγγελία απευθύνεται στην Επιτροπή Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, και περιέχει νέα στοιχεία που αφήνουν πολλά ανοιχτά ερωτήματα για μία από τις κομβικές εταιρείες του σκανδάλου των υποκλοπών.

Στη 18μελή Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και στην οποία απευθύνει την καταγγελία του ο Θανάσης Κουκάκης, συγκαταλέγονται ο πρόεδρος της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος, η αναπληρώτρια διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και ανώτατα στελέχη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και την Ελληνική Αστυνομία.

Στο φως τα ψέματα της Krikel

Το Inside Story παραθέτει μερικά τρανταχτά ευρήματα που περιλαμβάνονται στην καταγγελία του Θανάση Κουκάκη. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2022 πέρασε την πόρτα της Εξεταστικής Επιτροπής που ερευνούσε το σκάνδαλο των υποκλοπών ο Σταμάτης Τρίμπαλης, το άτομο δηλαδή που τον Ιούνιο του 2019 ανέλαβε τη διαχείριση και την εκπροσώπηση της Krikel. Μεταξύ άλλων είχε ισχυριστεί ότι εκτός από διαχειριστής, είναι και ιδιοκτήτης της εταιρείας Krikel.

Ο Σταμάτης Τρίμπαλης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής υποστήριξε ότι εκείνος ήταν που ίδρυσε τον Μάιο του 2017 την κυπριακή ENEROSS HOLDINGS LIMITED, η οποία είναι η μοναδική εταίρος της Krikel. Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τους κ.κ. Ιωάννη Λαβράνο και Φέλιξ Μπίτζιο και αρνήθηκε ότι η Krikel είχε την οποιαδήποτε σχέση με την Intellexa. Τα ρεπορτάζ που ακολούθησαν της κατάθεσής του τον διέψευσαν οικτρά.

Τα νέα στοιχεία που αποτελούν ενδεχομένως πιο ηχηρή διάψευση των όσων κατέθεσε ο Σταμάτης Τρίμπαλης στην Εξεταστική της Βουλής έρχεται από τον ίδιο στις 28 Απριλίου 2024. Πρόκειται για την ημέρα που ο Σταμάτης Τρίμπαλης συνέταξε τη δήλωση παραίτησής του από τη θέση του διαχειριστή της Krikel, με ημερομηνία ισχύος την 30η Απριλίου 2024. Το έγγραφο επιδόθηκε στη ΔΟΥ Αμαρουσίου και τον ΕΦΚΑ Αμαρουσίου και έχει ως κύριους παραλήπτες την Krikel που εδρεύει στο Μαρούσι και την ENEROSS HOLDINGS LIMITED που έχει την καταστατική της έδρα στην Κύπρο – αλλά, όπως γράφει ο Τρίμπαλης, η πραγματική της έδρα βρίσκεται στο Μαρούσι, στην ίδια διεύθυνση με την Krikel και από εκεί ασκείται η διοίκησή της.

Το βασικό πρόβλημα εδώ είναι ότι η εταιρεία ENEROSS HOLDINGS LIMITED έχει διαγραφεί από τις 2 Σεπτεμβρίου του 2022, όπως προκύπτει από μια αναζήτηση στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου. Αν ο Σταμάτης Τρίμπαλης ήταν όντως αυτός που ίδρυσε την εν λόγω εταιρεία –όπως δήλωσε 20 μέρες μετά τη διαγραφή της στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής– τότε θα γνώριζε ότι η εταιρεία του είχε παύσει να υφίσταται και δεν θα ανέθετε 19 μήνες μετά τη διαγραφή της σε δικαστικό επιμελητή να επιδώσει στην ENEROSS HOLDINGS LIMITED την εξώδικη δήλωση παραίτησής του.

Το έγγραφο που είναι αναρτημένο στο ΓΕΜΗ περικλείει και ένα email που έστειλε ο Σταμάτης Τρίμπαλης την 1η Μαΐου 2024 προς συνεργάτες της KRIKEL. Σε αυτό αποκαλύπτεται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι ο Στέφανος Τρίμπαλης όχι μόνο δεν ήταν ο ιδιοκτήτης της Krikel, όπως δήλωσε ψευδώς στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, αλλά ακόμη και ως διαχειριστής της εταιρείας είχε, σύμφωνα με το Inside Story, διακοσμητικό ρόλο.

Το επίμαχο email:

«Δοθέντος του ότι α) τους κωδικούς επικοινωνίας εκ μέρους της KRIKEL Μονοπρόσωπη ΙΚΕ με τα πληροφοριακά συστήματα του συνόλου των φορέων με τους οποίους αυτή συναλλάσσεται (ΑΑΔΕ, ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ, τράπεζες κλπ) πάντοτε τους κατείχατε εσείς και εξακολουθείτε να τους κατέχετε εσείς και ποτέ εγώ και β) στην δηλωμένη στον Έφορο Εταιριών της Κύπρου διεύθυνση της ENEROSS Holdings Ltd δεν υπάρχουν γραφεία της, όπως έχει πιστοποιήσει επιδότης (δικαστικός επιμελητής) που μετέβη εκεί και η διοίκηση της γίνεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα επί της οδού Ηφαίστου αρ. 5, στο Μαρούσι γραφεία της KRIKEL, όπου επέδωσα την παραίτησή μου από διαχειριστής της KRIKEL τόσο στην KRIKEL και από οποιαδήποτε άλλη θέση, όσο και στην ENEROSS (κι εκεί από οποιαδήποτε θέση ή άλλη συνδεδεμένη εταιρεία), σας ζητώ και παρακαλώ, για την ευχερέστερη γραφειοκρατική διεκπεραίωση και καταγραφή της ούτως ή άλλως υποβληθείσας και συντελεσθείσας παραίτησης μου από διαχειριστής της KRIKEL και οποιωνδήποτε άλλων θέσεων και καθηκόντων σε KRIKEL και ENEROSS ή άλλων συνδεδεμένων εταιρειών, όπως π.χ. η Δελφών), να διαβιβάσετε μέσω όλων των πλατφορμών επικοινωνίας, τις οποίες χειρίζεστε εκ μέρους της KRIKEL κι εσείς την παραίτηση μου αυτή, που σας αποστέλλω συνημμένα, στην KRIKEL, στην ENEROSS, στην ΔΟΥ Αμαρουσίου, και γενικά στην ΑΑΔΕ, στο ΓΕΜΗ, στον ΕΦΚΑ (ΙΚΑ), στις Τράπεζες, όπου έχει λογαριασμούς η KRIKEL, στην Διεύθυνση Προμηθειών της ΕΛΑΣ και οπουδήποτε αλλού πρέπει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταστατική έδρα της ENEROSS HOLDINGS στην Κύπρο είναι η Ρόδου 6. Την ίδια διεύθυνση δηλώνει και ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού. Εκεί εξάλλου εδρεύει και μια άλλη κυπριακή εταιρεία, η ALBITRUM PROPERTIES, η οποία όπως είχε αποκαλύψει το inside story αγόρασε τον Απρίλιο του 2021 το πατρικό του στη Νέα Ιωνία και στην αγοραπωλησία είχε ως εκπρόσωπο τον ετεροθαλή αδελφό του Φέλιξ Μπίτζιου. ENEROSS HOLDINGS και ALBITRUM PROPERTIES εμφανίζουν με τη σειρά τους ως μέτοχο μια άλλη κυπριακή εταιρεία-θεματοφύλακα, τη MEXAL SERVICES.

Οι συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση του Διαχειριστή για τη χρήση 2021 αναφέρεται ότι η κερδοφορία της εταιρείας θα είναι ικανοποιητική για το 2022-2023, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η νέα σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο της ακριτικής περιοχής Έβρου και Ανατολικών Νήσων υλοποιείται και θα ολοκληρωθεί εντός του 2022. Αναφορά γίνεται και στον τραπεζικό δανεισμό της εταιρείας, ύψους σχεδόν 6,5 εκατ. ευρώ από την Optima Bank με εξασφάλιση σύμβασης του Δημοσίου.

Στην έκθεση του για τη χρήση 2022, ο τότε διαχειριστής της KRIKEL, Σταμάτης Τρίμπαλης, γράφει ότι ο κύκλος εργασιών ήταν σχεδόν 8,7 εκατ. ευρώ και αυτό οφειλόταν στην ολοκλήρωση της νέας σύμβασης με την Ελληνική Αστυνομία. «Η κατάσταση της εταιρείας, […] είναι σε θετική πορεία, καθόσον υλοποιείται η σύμβαση της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο». Επίσης, ο «υφιστάμενος τραπεζικός δανεισμός της 31/12/2022 [σ.σ. 6,4 εκατ. Ευρώ] έχει εξοφληθεί εντός του 2023».

Δείτε: Σκάνδαλο υποκλοπών: Οι στενές σχέσεις της Krikel με το περιβάλλον του Μαξίμου έφεραν κέρδη (Έγγραφο)

Το Inside Story ρώτησε την Optima Bank εάν από τους ελέγχους που διενήργησε πριν την χορήγηση του δανείου προέκυψε ποιος ήταν ο πραγματικός δικαιούχος της εταιρείας και αν αυτός ήταν ο Γιάννης Λαβράνος. Ρώτησε επίσης αν ενημερώθηκαν ότι ο μοναδικός εταίρος της Krikel, δηλαδή η Eneross Holdings Limited, έπαψε να υφίσταται πριν την εξόφληση του δανείου, γεγονός που συνιστά στην τραπεζική ορολογία «σημαντική δυσμενή αλλαγή» και αν στη βάση αυτή όφειλε η Optima Bank να καταγγείλει τη σύμβαση του δανείου και να δηλωθεί η συναλλαγή στην Τράπεζα της Ελλάδος από το τμήμα κανονιστικής συμμόρφωσης της τράπεζας. Η απάντηση που μεταφέρθηκε τηλεφωνικά από την εταιρεία που έχει αναλάβει την επικοινωνία της Optima Bank είναι πως «λόγω τραπεζικού απορρήτου δεν μπορούμε να σχολιάσουμε κάτι από το email που μας έχετε στείλει».

Η δε γενική συνέλευση του ενός και μοναδικού (ανύπαρκτου τουλάχιστον στα χαρτιά) εταίρου της Krikel ενέκρινε στις 19 Ιουλίου 2023 τη διανομή μερίσματος 550.000 ευρώ. Στο ΓΕΜΗ μέχρι και σήμερα ως μοναδικός εταίρος της KRIKEL εμφανίζεται η ENEROSS HOLDINGS LIMITED.

Νέος διαχειριστής ετών 32

Το γεγονός ότι πρόκειται για μία διαγραμμένη εταιρεία δεν την εμπόδισε να διορίσει νέο διαχειριστή στην Krikel στις 29 Απριλίου 2024, δηλαδή την ίδια ημέρα που θυροκολλήθηκε έξω από τα γραφεία της Krikel η εξώδικη δήλωση παραίτησης του Σταμάτη Τρίμπαλη. Στη θέση του μπήκε, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Εταίρων της Krikel, ένας 32χρονος που κατοικεί στον οικισμό Αγίου Αθανασίου στον δήμο Αλιάρτου και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν φαίνεται να έχει μισθοδοτηθεί πουθενά από το 2010 μέχρι σήμερα.

Την ίδια στιγμή εργαζόμενος της Krikel μιλώντας στο Inside Story παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν είχε υπάρξει υπάλληλος του Γιάννη Λαβράνου σε άλλη εταιρεία και πως έχει συναντήσει τον Φέλιξ Μπίτζιο 1-2 φορές. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «εδώ και έξι μήνες απέχουμε από τη δουλειά μας και περιμένουμε την απόλυσή μας». Δηλαδή η Krikel εδώ και 20 μήνες είναι μια εταιρεία αγνώστου μετόχου η οποία βρίσκεται πλέον σε απόλυτη αδράνεια και όπως φαίνεται, ο σκοπός της ίδρυσής της ήταν μόνο και μόνο να επωφεληθεί από τις απόρρητες συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ που σύναψε με την Ελληνική Αστυνομία με απευθείας ανάθεση. Όπως παρατηρεί το Inside Story, είναι άγνωστο αν μέχρι να ενοχλήσει την εταιρεία ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που ερευνά την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων με Predator θα υπάρχουν γραφεία να επισκεφτεί ή αρχεία να εξετάσει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί