Μηχανισμό λογοκρισίας στήνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη: 4,2 εκατ. € για “πλατφόρμα κατά των fake news”!

Σοβαρά ερωτήματα για την ελευθερία του Τύπου εγείρονται μετά την εν κρυπτώ απόφαση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία «ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης».

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Data Journalists η κυβέρνηση με απόφασή της στις 5 Ιουνίου χρηματοδοτεί με 4,2 εκατ. ευρώ την εν λόγω ηλεκτρονική πλατφόρμα, χωρίς να εξηγήσει σε τι ακριβώς αποσκοπεί, με ποιον τρόπο διασφαλίζεται η διαφάνεια και η προστασία της Ελευθερίας του Τύπου αλλά κυρίως με ποιους επίσημους φορείς θα συνεργαστεί ώστε σε ένα τέτοιο εγχείρημα, να αποτραπούν φαινόμενα λογοκρισίας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η απόφαση λήφθηκε στις 5/6/2024 με αντικείμενο, όπως αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο, «τη δημιουργία πλατφόρμας για την ανίχνευση και καταπολέμηση της σκόπιμης παραπληροφόρησης και παραπλανητικών αφηγήσεων, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και μοντέλα μηχανικής μάθησης».

Απόφαση

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων είναι η 4η Σεπτεμβρίου 2024 και την απόφαση υπογράφει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτριος Παπαστεργίου.

Αν και η απόφαση περιλαμβάνει 8 σελίδες, οι ουσιώδεις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργεί η συγκεκριμένη πλατφόρμα και σε τι ακριβώς θα αποσκοπεί είναι ελάχιστες.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές δημοσιογράφοι τα ερωτήματα που απηύθυναν στον αρμόδιο υπουργό, έμειναν αναπάντητα.

Τα ερωτήματα που έθεσαν οι Data Journalists προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Ποιος θα είναι ο σκοπός της πλατφόρμας όταν το έργο υλοποιηθεί, αν προβλέπεται να τη διαχειρίζεται κυβερνητικός φορέας, άλλος φορέας ή ιδιώτης, με ποια οικονομοτεχνικά κριτήρια προσδιορίστηκε το κόστος του έργου στα 4,2 εκατ. ευρώ και αν έχει υπάρξει κάποια συνεργασία του υπουργείου με επίσημους δημοσιογραφικούς φορείς όπως η ΕΣΗΕΑ, η ΠΟΕΣΥ, το ΕΣΡ κ.α. για την ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε μια τέτοια πρωτοβουλία.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει βεβαρημένο παρελθόν αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου, έχοντας οδηγήσει τη χώρα μέχρι και τη θέση 107 στη λίστα των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα. Επίσης μετά την κατακραυγή αναγκάστηκε να αποσύρει σχετική τροπολογία για τα fake news και τα ΜΜΕ.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί