«Η κυρία Λεπέν έχει πολύ μεγαλύτερη βούληση να διασπάσει την ΕΕ από ό,τι η κυρία Μελόνι. Θέλει να δημιουργήσει σύγκρουση, διαφωνία με την ΕΕ», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο Φρανσουά Ολάντα κατά την ομιλία του στη δεύτερη ημέρα της 1ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα και του Ιδρύματος Ζόραν Ζαέφ.
Ακόμη, επισήμανε πως εάν η Ακροδεξιά κυβερνήσει τη Γαλλία «και άλλες χώρες θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Για τον λόγο αυτό κάλεσε «να κινητοποιήσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες».
«Η Ευρώπη έχει υποστεί διάφορες κρίσεις τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα τα γνωρίζει πολύ καλά αυτά τα θέματα. Οπότε τίθεται το ερώτημα: Η δημοκρατία στην Ευρώπη μπορεί να αντέξει αυτές τις προκλήσεις;», διερωτήθηκε επίσης ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και σημείωσε ότι το μέλλον της γηραιά ηπείρου «προβλέπεται δυσοίωνο».
Ολάντ: «Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε και να συνασπιζόμαστε»
Σημειώνεται ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, έχει γνωστοποιήσει ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Κορέζ με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μια αριστερή συμμαχία που περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές, τους Αριστερούς, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές.
Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του, ο Ολάντ ανέφερε: «Ήταν ένας συνασπισμός που δημιουργήθηκε λόγω της διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης. Δεν είχαμε τον χρόνο να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προγραμματικές δηλώσεις σε βάθος.
Δεν ήταν καθόλου εύκολο για εμένα που ήμουν πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας με τους Σοσιαλιστές να υφίσταμαι την κριτική της Ριζοσπαστικής Αριστεράς του κυρίου Μελανσόν. Δεν ήταν καθόλου εύκολο για μένα να δεχθώ αυτόν τον συνασπισμό. Το έκανα όμως για να αναλάβω τις ευθύνες μου.
Λόγω των έκτακτων συνθηκών, κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε και να συνασπιζόμαστε, να τασσόμαστε προς την ίδια πλευρά. Χρειαζόμαστε ευρείες συμμαχίες, πολύ ευρείς συνασπισμούς για να αντιμετωπίσουμε την Ακροδεξιά».
Λόγω της υποψηφιότητάς του, ο Ολαντ ενημέρωσε την Τρίτη (18/6) τους διοργανωτές ότι δεν θα μπορούσε να βρεθεί στην Αθήνα και μετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο 70χρονος πολιτικός έχει ήδη υποστηρίξει τη νέα ευρεία αριστερή συμμαχία στη Γαλλία, τονίζοντας ότι «πρέπει όλοι να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η ακροδεξιά δεν θα έρθει στην εξουσία» στη χώρα του. Μια θέση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, δεδομένων των διεργασιών που «τρέχουν» στην ελληνική Κεντροαριστερά.