Έγκλημα – Ναυάγιο στην Πύλο: Οι νεκροί ζητούν δικαίωση – Μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Γι’ άλλη μια φορά οι νεκροί ζητούν δικαίωση. Ένα χρόνο μετά το εγκληματικό ναυάγιο της Πύλου που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων προσφύγων και μια θάλασσα γεμάτη κορμιά αθώων, σήμερα γεμίζουν οι δρόμοι των μεγάλων πόλεων της χώρας από συνθήματα που ζητούν να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι της Πύλου.

Από τις 7 το απόγευμα τα Προπύλαια γεμίζουν με κόσμο που στέλνει μήνυμα ενάντια στη συγκάλυψη των ευθυνών. Ξεχωρίζει η παρουσία επιζώντων και μεταναστών από το Πακιστάν, οι οποίοι κρατούν πανό γεμάτο με φωτογραφίες των θυμάτων από καθημερινές τους στιγμές, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να υπενθυμίσουμε ότι «οι 600 πνιγμένοι πρόσφυγες έχουν όνομα». Τη διαμαρτυρία πλαισιώνουν αντιρατσιστικές οργανώσεις, μεταναστευτικές συλλογικότητες, η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος, σωματεία εργαζομένων, φοιτητικοί σύλλογοι, πολιτικές οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς.

Οι διαμαρτυρίες δεν περιορίζονται στις ελληνικές πόλεις. Διαδηλωτές πολιορκούν από το πρωί τις πρεσβείες της Ελλάδας σχεδόν σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: Λονδίνο, Παρίσι, Κοπεγχάγη, Χάγη, Βαρσοβία, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Ρώμη. Ηχηρό μήνυμα απέναντι στις πολιτικές που πνίγουν τους ανθρώπους τους, αντί να τους δίνουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή, στέλνουν με δική τους διαμαρτυρία στην πόλη Λαλαμούσα του Πακιστάν, 350 οικογένειες θυμάτων.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΥΛΟΣ
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι επιζώντες βρίσκονται στην κεφαλή της πορείας με το πανό τους και υψώνουν τις γροθιές τους ενώ οι αλληλέγγυοι που ακολουθούν φωνάζουν συνθήματα.

Μαζική και με παλμό η πορεία κατευθύνεται προς τη Βουλή. Ισχυρή είναι η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων δίπλα από τους διαδηλωτές που συμμετέχουν στις αναρχικές συλλογικότητες.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΥΛΟΣ
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πορεία πραγματοποιείται αυτή την ώρα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα υπέρ των μεταναστών και κατά του κράτους, ενώ χαρακτηρίζουν  το ναυάγιο της Πύλου  κρατική δολοφονία που έγινε από τα στελέχη του Λιμενικού, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Σαν σήμερα ολοκληρώνεται ένας χρόνος από τη μεγαλύτερη κρατική δολοφονία. Στις 14/6/2023 εκατοντάδες μετανάστ(ρι)ες πνίγονται στα ανοιχτά της Πύλου όταν πλοίο του ελληνικού λιμενικού προσπάθησε να ρυμουλκήσει το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστριες πίσω στα διεθνή ύδατα. Μια τακτική που το ελληνικό κράτος εφαρμόζει χρόνια οδηγώντας στον πνιγμό χιλιάδων μεταναστ(ρι)ών ως αποτέλεσμα των περιβόητων πλέον pushbacks. Ως αποτέλεσμα ενός συνεχούς πολέμου», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ναυάγιο στην Πύλο.

Πηγή: Ρεπορτάζ/Βίντεο: Κώστας Παπαντωνίου- Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί