Χούθι: Νεκρός ναυτικός από τη χθεσινή επίθεση σε ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Τη ζωή του έχασε ένας ναυτικός από το χθεσινό χτύπημα των Χούθι στο ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο «Tutor» που είχε ξεκινήσει από το Σουέζ με προορισμό την Ινδία και χτυπήθηκε περίπου 68 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμένα Χοντάιντα στη δυτική Υεμένη.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές αν το μέλος του πληρώματος πέθανε λόγω πρόσκρουσης του πυραύλου ή αν πνίγηκε όταν το νερό κατέκλυσε το μηχανοστάσιο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΕΝΕΝ πρόκειται για το 15ο πλοίο ελληνικών συμφερόντων που έχει γίνει στόχος επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού «Στα δυο από αυτά, στο ένα υπήρχαν 3 νεκροί και ένας  τραυματίας και το δεύτερο βούλιαξε με το πλήρωμα να το έχει εγκαταλείψει χωρίς θύματα», σημειώνοντας πως οι «οι Έλληνες εφοπλιστές παρά τους θανάσιμους κινδύνους για τα πληρώματα που υπάρχουν στην περιοχή εξακολουθούν τις αποστολές θανάτου στην εμπόλεμη αυτή περιοχή».

Το «Tutor»  που ανήκει στην Evalend Shipping και έχει χωρητικότητα 82.000-dwt (κατασκευής 2022), έγινε το πρώτο πλοίο που χτυπήθηκε από θαλάσσιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Χούθι και δέχθηκε επίσης τουλάχιστον μία πυραυλική επίθεση.

Οι Χούθι ισχυρίστηκαν ότι έπληξαν το σκάφος επειδή η εταιρεία στο οποίο ανήκει δεν συμμορφώθηκε με «την προειδοποίηση» των ανταρτών να μη στέλνει πλοία σε λιμάνια του Ισραήλ».

Το «Tutor» φέρεται να παραμένει ακυβέρνητο, έχοντας υποστεί πλημμύρες και άλλες ζημιές στο μηχανοστάσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Tsavliris Salvage Group έχει επιστρατεύσει δύο ποντοπόρα ρυμουλκά, το Gladiator (κατασκευής 1977) με 15.000 ίππους και το Hercules (κατασκευής 2009) με 5.150 ίππους, για τη διάσωση του «Tutor».

Η ελληνική εταιρία διαχείρισης του πλοίου δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο, σημειώνεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντάρτες Χούθι επιτίθενται σε πλοία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσα από τον Νοέμβριο σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί