Eurostat: Ένας στους τέσσερις ανθρώπους στην Ελλάδα ζουν στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Οι υψηλότερες τιμές των ποσοστών των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό αναφέρθηκαν στη Ρουμανία (32%), τη Βουλγαρία (30%), την Ισπανία (27%) και την Ελλάδα (26%)

Αντιμέτωποι με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό 1 στους 4 Έλληνες, με νέα στοιχεία να καταδεικνύουν τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα με τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Eurostat, το 2023, 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ (21% του πληθυσμού) διέτρεχαν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους: φτώχεια, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση ή/και διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας. Ο αριθμός των ανθρώπων αυτών μειώθηκε ελαφρά το 2023 σε σύγκριση με το 2022 (95,3 εκατομμύρια, 22% του πληθυσμού).

Τα ποσοστά των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό διέφεραν μεταξύ των χωρών της ΕΕ το 2023.  Οι υψηλότερες τιμές αναφέρθηκαν στη Ρουμανία (32%), τη Βουλγαρία (30%), την Ισπανία (27%) και την Ελλάδα (26%). 

Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (12%), τη Σλοβενία (14%), τη Φινλανδία και την Πολωνία (αμφότερες από 16%).

Πίνακας με στοιχεία Eurostat για φτώχεια
Eurostat

Βάσει των στοιχείων οι γυναίκες, οι νέοι ενήλικες ηλικίας 18-24 ετών, τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και οι άνεργοι είχαν, κατά μέσο όρο, περισσότερες πιθανότητες να κινδυνεύσουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό το 2023 σε σχέση με άλλες ομάδες εντός του πληθυσμού της ΕΕ.

Eurostat

Βασικά ευρήματα:

– Το 2023, 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. αυτό ισοδυναμούσε με το 21,4 % του πληθυσμού της ΕΕ.

– Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ ήταν, το 2023, υψηλότερος για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες (22,3 % έναντι 20,3 %).

– Πάνω από το ένα πέμπτο (22,4 %) του πληθυσμού της ΕΕ που ζούσε σε νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2023.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί